Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet ispad
Povratak na članak

Tajani na udaru kritika zbog izjave o Mussoliniju: Radio je i neke pozitivne stvari

Moramo biti objektivni. Ja nisam fašist, nikada nisam bio fašist i ne dijelim njegovu političku misao, ali ako ćemo biti pošteni sagradio je ceste, mostove, zgrade, vratio je mnoge dijelove naše Italije, rekao je

Komentari 24

KA
kapunjohan
09:34 14.03.2019.

Nemoguće je očekivati da će sve države ili narodi imati o nekoj ličnosti jednako mišljenje. Često je netko za neku državu pozitivna i velika ličnost a za drugu običan zločinac i to je tako i nemože se promijeniti pa i u našoj bližoj i daljoj povijesti. Isto tako nikoga ne mogu odriješiti od odgovornosti dobra dijela za zlo koje je učinio , samo što je često za nekoga zlo često je za nekoga dobro i tu nastaju problemi. Šira međunarodna skupnost te ličnosti ocjenjuje drugčije i zato su za nju , Musolini , Hitler i mnogi drugi slični likovi zločinci.

VL
Avatar ivo587
ivo587
09:21 14.03.2019.

Pa titova jugoslavija je bila zločinačka, pa nigdje nisam procitao da večernji spominje ti. Samo se radi o tom da je jedna zločinačka strana pobijedila. Tak da pobjednička tj. komunisti nemaju pravo držati prodike. Jer oni su uz poznato napravilii zla još ko zna koliko.

VL
ST
stefj
15:11 14.03.2019.

Istina je da je Mussolini dignuo Talijansko gospodarstvo, da su se gradile ceste itd. Isto tako, Hitler je dignuo Njemačko gospodarstvo iz pepela... Ali pogledajte cijenu toga i posljedice. Njemački radnici su padali s nogu od posla i iscrpljenosti, a nisu bili niti plaćeni, pa je onda Hitler uveo robovsku radnu snagu (Židove i ostale nenijemce). Da nisu krenuli u rat, i Hitler i Mussolini bili bi svrgnuti s vlasti kada bi zanos nacije malo popustio... Takvi diktatori onda obavezno trebaju vanjskog neprijatelja, a ako su dovoljno jaki, rat je neizbježan. Imate i danas slične, evo npr. da Maduro ima jaču vojsku i da nema međunarodne zajednice, već bi neki susjed bio kriv za probleme i nastradao bi.

VL
SU
Superhero
11:49 14.03.2019.

iako sam protiv fasizma kao i svaki normalan covjek, ostaje cinjenica da su i Njemacka i Italija imale ogroman ekonomski boom za vrijeme fasizma koji se bukvalno eksplodirao poslije rata - pa Italija je bila najveca bijeda do rata i u 1950im a onda kad su poceli graditi prve Fiat 500 i Vespe postali su 5a ili 6a ekonomska sila u svijetu... Nijemci da ne govorim.

VL
Avatar puky
puky
12:00 14.03.2019.

Ako je mislio na izgradnju cesta, pruga, plovnih puteva koji su se izgradili u vrijeme vladavine Musolinija ne vidim zašto bi to bilo nešto loše?!?! Čak ni ćopavi zločinac broz nije sve loše radio, recimo to sa Golim Otokom za neposlušne drugove. Svi ti tamo zatočeni i ubijeni su bili partizanski zločinci.

VL
RE
realisticki
13:49 14.03.2019.

Tko je izmislio i uveo mirovinu?

VL
Avatar dzambo
dzambo
09:27 14.03.2019.

Sta je ovo u ''zadnje vrijeme''...svi porazeni iz 2.Svj. rata ''naglo'' su poceli da ih ''hvale''....da nece ''opet''...poceti....

VL
XA
xaron
16:48 14.03.2019.

Da vas podsjetim, on je napravio Prvi autoput ( autobhan, highway, freeway...) na ovoj planeti.

VL
MP
miroslav.petkovic.7564
16:50 14.03.2019.

Kod nas ima cudni ljudi kao da nista nerazumiju.Italija je velika zemlja i ona ne drzi puno do EU ili brisela. Na kraju svi ce bit za njih u Italiji su i najvece Nato vojne baze.,,Mi moramo bit sa Slovencima i oni snama. Vidim Slovenci imaju petlju kazat im nasi sute, Jeste Musolinijevci nu nesto napravili. Nas Antisa slabo!!

VL
VL
????
09:32 14.03.2019.

Pa ako ćemo pravo, fašizam je pobijedio u ratu i bio na strani saveznika. Veliko fašističko vijeće je 1943. smijenilo Mussolinija i pridružilo se Saveznicima koji su pobijedili. Slijedom toga, Italija ije podijeljena na okupacijske zone, niti je provedena defašizacija društva. Sva krivnja je natovarena Nijemcima, a za tamo neke crnce u Etiopiji i niže rase poput Hrvata i Slovenaca, koga briga. I danas kad netko kaže fašizam, prva asocijacija u svijetu je Hitler, a ne Mussolini i Italija.

VL
Avatar southman
southman
09:03 14.03.2019.

Tako se i Tuđman zapleo u definiranju NDH kao " stoljetnu težnju hrvatskog naroda za vlastitom državom " što je jednim dijelom i bila ali način na koji je realizirana i kakve je zakone donosila i zločine radila ne može ni na koji način opravdati njeno postojanje. Pa i Hitler je u startu od Njemačke koja je bila na koljenima napravio industrijsko čudo ali kako reći lijepu riječ na tu temu nakon što je nakon toga napravio ono što je napravio. Nema tu lijepe riječi.

VL
Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
09:48 14.03.2019.

"...vratio je mnoge dijelove naše Italije..", opet će ga neki krivo shvatiti.

VL
JU
junkerovkaputzapovlačenje
09:03 14.03.2019.

pa i kod nas teršelič , jakovina ,markovina i klasić tvrde kako talijani u drugom svjetskom ratu nisu činili zločine. to je naravno klasični falsifikat jer su pobili trećinu stanovnika syrenaike i desetke tisuća etiopljana, ali kad se u hrvatskoj na fakultetima može predavati falsificirana povijest zašto ne bi u eu parlamentu

VL
Avatar HJelinich1990
HJelinich1990
09:28 14.03.2019.

To ne opravdava zločine kao što ni jedna yuZgrada ili cesta ne opravdava velikosrpske zločine monstruma tita i njegovih morbidnih sljedbenika!!

VL
Avatar lovre von Bratsch
lovre von Bratsch
09:16 14.03.2019.

Činjenice govore da je i benito radio neke dobre stvari za Italiju...... radio je 18 sati dnevno.... projekt isušivanja močvara nisu proveli ni jakovina, ni klasić ni teršelić....

VL
TR
tramontana
10:01 14.03.2019.

I ovaj presjeda u EU. Jeli išta normalno na ovomu svijetu.

VL
Avatar Melankolija
Melankolija
10:49 14.03.2019.

Izgleda da fasisti moglu sa fasistima? Eno pogledajte Covica i one cetnike iz Visegrada, tko bi rekao da se razumiju?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.