Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opet ispad

Tajani na udaru kritika zbog izjave o Mussoliniju: Radio je i neke pozitivne stvari

14.03.2019.
u 12:45

Moramo biti objektivni. Ja nisam fašist, nikada nisam bio fašist i ne dijelim njegovu političku misao, ali ako ćemo biti pošteni sagradio je ceste, mostove, zgrade, vratio je mnoge dijelove naše Italije, rekao je

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani opet je u četvrtak uznemirio duhove provokativnim izjavama o talijanskom fašizmu koje se mogu shvatiti kao povijesni revizionizam, ustvrdivši da je talijanski fašistički diktator Benito Mussolini "napravio i neke dobre stvari".

"Prije nego što je Mussolini objavio rat cijelom svijetu...napravio je i neke dobre stvari, izgradio je infrastrukturu u našoj državi", kazao je Tajani za Radio24, prenosi u četvrtak Slovenska tiskovna agencija (STA). "Nisam fašist i nikad nisam bio. No ako želimo biti iskreni izgradio je ceste, mostove, zgrade i sportske objekte", kazao je predsjednik Europskog parlamenta koji je član grupacije Europske pučke stranke (EPP).

Tom je izjavom Tajani izazvao burne reakcije prije svega u političkoj skupini socijaldemokrata. Vođa te skupine u Europskom parlamentu Udo Bullman označio je takve izjave kao "nevjerojatne" i zatražio pojašnjenje. "Kako može predsjednik Europskog parlamenta ne priznavati prirodu fašizma. Potrebno je da se to odmah pojasni", napisao je Bullman na Twitteru.

Reagirala je i slovenska europarlamentarka Tanja Fajon, koja je također postavila pitanje o tome kako se moglo dogoditi da Tajani napravi takav nevjerojatan 'gaf'. "Kako je moguće da predsjednik Europskog parlamenta tako promaši i pokaže toliko nerazumijevanja vezano uz prirodu fašizma i poznavanje povijesti. Tražit ćemo njegovo pojašnjenje", kazala je Fajon.

Tajani se potom oglasio na Twitteru.

- Neka je sram onih koji manipuliraju onim što sam navodno rekao oko fašizma. Oduvijek sam bio uvjereni antifašist i neću dozvoliti da bilo tko insinuira drugačije. Fašistička diktatura, rasni zakoni i smrti koje su uzrokovali najtamnije stranice u talijanskoj i europskoj povijesti - napisao je.

Predsjednik Europskog parlamenta prije mjesec dana je izazvao žestoke kritike slovenske i hrvatske javnosti, uključujući i političke čelnike, zbog svoje izjave koja je ocijenjena kao povijesni revizionizam. On je na proslavi dana talijanskih žrtava fojbi u Bazovici kod Trsta na kraju govora pred potomcima talijanskih esula uskliknuo: "Neka živi talijanski Trst, talijanska Istra i talijanska Dalmacija", što je protumačeno kao  izražavanje teritorijalnih pretenzija prema dijelovima Hrvatske i Slovenije. Nakon oštrih reakcija Tajani je izrazio duboko žaljenje i ispričao se. 

Pogledajte što je Maras učinio Tajaniju zbog izjave o Dalmaciji i Istri

Ključne riječi

Komentara 24

KA
kapunjohan
09:34 14.03.2019.

Nemoguće je očekivati da će sve države ili narodi imati o nekoj ličnosti jednako mišljenje. Često je netko za neku državu pozitivna i velika ličnost a za drugu običan zločinac i to je tako i nemože se promijeniti pa i u našoj bližoj i daljoj povijesti. Isto tako nikoga ne mogu odriješiti od odgovornosti dobra dijela za zlo koje je učinio , samo što je često za nekoga zlo često je za nekoga dobro i tu nastaju problemi. Šira međunarodna skupnost te ličnosti ocjenjuje drugčije i zato su za nju , Musolini , Hitler i mnogi drugi slični likovi zločinci.

Avatar puky
puky
12:00 14.03.2019.

Ako je mislio na izgradnju cesta, pruga, plovnih puteva koji su se izgradili u vrijeme vladavine Musolinija ne vidim zašto bi to bilo nešto loše?!?! Čak ni ćopavi zločinac broz nije sve loše radio, recimo to sa Golim Otokom za neposlušne drugove. Svi ti tamo zatočeni i ubijeni su bili partizanski zločinci.

Avatar ivo587
ivo587
09:21 14.03.2019.

Pa titova jugoslavija je bila zločinačka, pa nigdje nisam procitao da večernji spominje ti. Samo se radi o tom da je jedna zločinačka strana pobijedila. Tak da pobjednička tj. komunisti nemaju pravo držati prodike. Jer oni su uz poznato napravilii zla još ko zna koliko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije