Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loša isprika

Tajani će se izvući bez posljedica. Male su šanse da se šefa EP-a smijeni

Antonio Tajani
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
13.02.2019.
u 08:50

Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog revanšizma, ali to apsolutno nije bila moja namjera. Nisam time mislio uvrijediti ni Hrvate, ni Slovence, ni bilo koga drugog, rekao je jučer Antonio Tajani

Dio hrvatskih i slovenskih europarlamentaraca zatražio je jučer ostavku predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija smatrajući nedovoljnim njegovo objašnjenje svoje nedjeljne izjave o “talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji”, no zastupnici iz redova Europske pučke stranke (EPP), kojoj pripada Talijan Tajani, a iz Hrvatske joj pripada HDZ, nisu tražili ostavku, nego – povlačenje cijele sporne izjave, odnosno jasnije i čvršće distanciranje od nje.

– Mi bismo željeli da on povuče svoju izjavu, to će biti zahtjev hrvatskih i slovenskih zastupnika na sastanku grupe – rekla je Dubravka Šuica, šefica HDZ-ove delegacije u EPP-u, uoči sinoćnjeg sastanka EPP-ove grupe u EP-u u Strasbourgu.

I ona, a i neki od zastupnika koji podržavaju prikupljanje potpisa za Tajanijevu smjenu, smatraju da se ostavka ili smjena može tražiti, no da su šanse da se to zaista dogodi tanke jer ovaj saziv Europskog parlamenta uskoro završava s radom i slijede novi izbori.

– Peticiju za njegov opoziv potpisat ću kao politički stav premda ne vidim realnog načina da se opoziv i dogodi – kaže Ivan Jakovčić, IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu. – Tajani je pokušao, ali nije uspio objasniti svoju izjavu. Morao ju je u cijelosti povući ili ona ostaje. Ispriku ne možemo prihvatiti. Izjava je dana i ona se mora povući. A Hrvatska bi morala uložiti diplomatsku prosvjednu notu – smatra Jakovčić.

Nije on naivan političar’

Podsjetimo, Tajani je u nedjelju na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta održao govor koji je završio riječima: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine!” Dan poslije, u ponedjeljak, na početku plenarnog zasjedanja EP-a u Strasbourgu, objasnio je da time nije želio iskazivati teritorijalne pretenzije.

– Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog revanšizma, ali to apsolutno nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao, jer sam Talijan, tolikih mrtvih koji su ostali izvan moje države diljem svijeta nakon Drugoga svjetskog rata. Nisam time mislio uvrijediti ni Hrvate, ni Slovence, ni bilo koga drugog – rekao je jučer Tajani hrvatskim novinarima u Strasbourgu.

SDP-ov zastupnik Tonino Picula smatra da takva objašnjenja nisu dovoljna.

– Nije on naivan političar, on je dobro znao što radi i mislim da se htio pozicionirati u talijanskoj politici. Ocjenjujem da u naknadnom objašnjenju nije bio iskren. Nije postupio pošteno. Po mojem mišljenju, sve su to razlozi da se razmisli može li on ostati predsjednik EP-a. Hoće li odstupiti, teško je reći. Postoje proceduralne i političke prepreke. Proceduralno je vrlo teško smijeniti predsjednika EP-a, a politički je vladajuća koalicija u EP-u takva da mu daje nadu da se može othrvati pritisku – kaže Picula. Pučani u EP-u vladaju u koaliciji s liberalima (ALDE), a Tajani je izabran još i uz potporu konzervativaca i reformista (ECR), grupe u kojoj je i Ruža Tomašić. O reakcijama hrvatskog državnog vrha koje – može se doznati – i nije najsretnije Tajanijevim naknadnim objašnjenjima jer bi voljeli da je bio izravniji, ispričao se i povukao izjave, govorilo se i jučer. Počelo se nagađati je li Hrvatska mogla i drugačije i oštrije reagirati, primjerice, prosvjednom notom.

– Premijer Andrej Plenković je nakon objave vijesti o incidentu pregledao snimke s komemoracije te odmah nazvao Tajanija. Mi držimo da je osobni poziv predsjednika Vlade najsnažnija moguća reakcija i to sa samog vrha, koja nadilazi sva pisma i druge prosvjede – kaže glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Reakcije poput prosvjedne note Italiji ili pozivanja talijanskog veleposlanika nisu opcija jer Tajani nije izabrani talijanski državnik, već predsjednik Europskog parlamenta, dodaje. Navečer je i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić ponovila isto objašnjenje oko prosvjedne note.

Pismo talijanskom predsjedniku

– Drugo su aktivnosti koje će provoditi hrvatski zastupnici u Parlamentu EU, uključujući i HDZ-ove, koji su već izražavali prosvjede i javno ih komunicirali – dodaje Milić i još jednom naglašava neprihvatljivost Tajanijevih izjava. Na Tajanija je izjavom reagirao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kao i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je jučer uputila pisma nezadovoljstva talijanskom predsjedniku i Tajaniju u kome kaže kako je osobito pogođena jer potječe iz kraja koji je bio pogođen talijanskom fašističkom okupacijom i gdje su vidljivi tragovi fašističkih zločina.

Krešo Beljak kazao je kako će jedna od prvih tema na idućoj sjednici HSS-a biti izlazak njegove stranke iz EPP-a, grupacije pučana u Parlamentu EU.

“Nakon ovog skandaloznog, iredentističkog istupa visokog europskog dužnosnika, na prvoj sljedećoj sjednici središnjih tijela točka dnevnog reda bit će ostanak naše stranke unutar ove grupacije. Mi tako ne vidimo ‘sestrinstvo’ među strankama”, napisao je Beljak na Twitteru.

Šef SDP-a Davor Bernardić pozvao je HDZ, HSS i IDS da pokrenu inicijativu za smjenu Tajanija.

– Ovo je najgori oblik povijesnog revizionizma koji dolazi od strane jednog talijanskog političara, to je skandalozno i sramotno – kazao je Bernardić. Je li Slovenija reagirala oštrije od Hrvatske? Tamošnji je državni vrh brže reagirao u javnosti i apostrofirao fašizam. Slovenski premijer Marjan Šarec (Lista M. Šareca) osudio je Tajanijeve izjave na Twitteru, kao i ministar vanjskih poslova Miro Cerar (Stranka modernog centra). Ljubljana nije slala diplomatske note, barem ne do zaključenja izdanja, ali je predsjednik Borut Pahor (SD) nezadovoljstvo izrekao u pismu talijanskom kolegi. EU zastupnici socijaldemokrata, poput Tanje Fajon, odmah su zatražili da Tajani podnese ostavku, dok šef opozicije Janez Janša, čiji je SDS član Europske pučke stranke, nije komentirao Tajanija, već se obrušio na premijera Šareca i prozvao komuniste za zločine.

Pogledajte video: Juncker uštipnuo Plenkovića

Komentara 21

Avatar morski
morski
09:22 13.02.2019.

Italija kao fašistička država U 2 SVJ. Ratu doživjela je poraz. Ali ne i suđenje fašistima. Zbog straha od rasta komunizma u poslijeratnoj Italiji osuđeni su samo Musolini i general, zapovjednik vojske.

MR
MrkiMedo
09:04 13.02.2019.

Sva sreca sto su tom izjavom pogodjeni i Slovenci. Oni imaju pravu drzavu koja odmah trazi opoziv takvog visokog duznosnika. Bez obzira da li ce opoziv uspjeti ili ne, to ja politicka poruka. A da nema Slovenije, nasi ne bi bas nista uradili. Sve bi se pokusalo zataskati.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
09:43 13.02.2019.

Što se čudite? Eu je fašistička tvorevina pa je logično da na čelu parlamenta bude fašista i što bi to smetalo hdz-u...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije