Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnici o rehabilitaciji Draže

'Ta odluka je skandalozna i neprihvatljiva'

Kolman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
14.05.2015.
u 13:54

Ta zemlja kao da se vraća u prošlost, a ne okreće se budućnosti, kazao je Salapić

Saborski zastupnici s velikim su negodovanjem danas dočekali vijest da je vođa četničkog pokreta Draža Mihailović rehabilitiran odlukom Višeg suda u Beogradu. Vjeruju da hrvatska diplomacija mora reagirati na ovaj čin Višeg suda u Beogradu.

HDSSB-ov Josip Salapić tu odluku smatra skandaloznom.

- Ta zemlja kao da se vraća u prošlost, a ne okreće se budućnosti. Valjda bi interes susjeda trebao biti ulazak u Europsku uniju, a ne ovakve odluke. Ne bi nas čudilo da se sutra donese i odluka da se rehabilitira Vojislava Šešelja, koji se otvoreno prijetio Hrvatskoj, i u smislu teritorijalnih pretenzija i ratnih pokliča i svega. Mislim da je Srbija ovim potezom i skandaloznom odlukom učinila korak unazad u odnosima Hrvatske i Srbije. Očekivali smo da ćemo savjetima pomagati susjedima, no ovo što oni rade, od Šešelja do ove odluke, mislim da si ta zemlja utabava put u prošlost – komentirao je Salapić. On vjeruje da bi hrvatska diplomacija trebala reagirati jer Hrvatska ne može dozvoliti da oni koji su odgovorni za tisuće i tisuće ubijenih ljudi budu rehabilitirani.

- Očekujem da se oglase Vlada i premijer i ministrica vanjskih poslova i predsjednica RH. Ovakve poteze susjeda mi ne smijemo prešutjeti. Ne smijemo zabijati glavu u pijesak. Ako se ovo danas prešuti, onda je Vlada zrela za odlazak – smatra Salapić.

HNS-ov Igor Kolman rehabilitaciju zločinaca smatra nedopustivom.

- Mi svi, nažalost, dobro znamo tko je bio Draža Mihailović. Rehabilitacija zločina i zločinaca iz 2. svjetskog rata je apsolutno nedopustiva, u bilo kojem pogledu. Hrvatska se, i zbog sebe i kao članica EU, mora držati najviših standarda u pogledu, i poštivanja ljudskih prava i zločina koji su počinjeni i političkih reformi koje su potrebne da bi zemlje u regiji mogle postati članice EU. I u tom smislu mi ćemo se tih standarda držati i na taj način će odnosi i dalje funkcionirati – pojašnjava Kolman koji ovakvu odluku Suda ne vidi kao dobru poruku po pitanju odnosa Hrvatske i Srbije.

- Ocjenjujem da je ovakva odluka povratak u jedna mračna vremena Republike Srbije i imat će značajan odjek na njeno približavanje EU, a i u Hrvatskoj izaziva, najmanje rečeno, jednu nelagodu – kratko je komentirala SDP-ova Dragica Zgrebec.

>> Rehabilitiran Draža Mihailović, sudac: Nismo utvrđivali je li ratni zločinac

Komentara 6

Avatar TvojUjko
TvojUjko
14:12 14.05.2015.

A što očekivati od države Srbije kojoj u vladi i predsjedništvu sjede četnici koji su i sami devedesetih bili odlikovani od Šešelja..

Avatar delminium
delminium
14:13 14.05.2015.

a kad vam kažem da ne ruše zid u berlinu mi ćemo njega prenjeti na drinu vi se čudite

Avatar capirex
capirex
14:30 14.05.2015.

Mene zanima šta će Hrvatska kao država napraviti, nakon što je konstatirala da je to "skandalozno i nedupustivo"? Nadam se samo da krajni domet neće biti "oštar prosvjed" ili "nezadovoljstvo i zabrinutost", očekujem nešto konkretno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije