Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavljeno suđenje

'Šime, di je novac, di će ti duša'

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/4
24.02.2014.
u 20:37

Fra Nimac svjedoku: Znate li kako glasi osma Božja zapovijed?

– Znate li kako glasi osma Božja zapovijed? – upitao je fra Šime Nimac, optužen za pronevjeru 9,8 milijuna kuna crkvenog novca, svjedoka fra Petra Vrljička, koji ga je naslijedio u župi u Baškoj Vodi, aludirajući kako lažno svjedoči protiv bližnjega svog. Naime, u svom je iskazu fra Vrljičak istaknuo da fra Šime nije potpisao primopredaju župe 2012. godine.

– Izrazio je svoju ogorčenost premještajem, zapisnik nije ni sastavljan jer se on naljutio kada smo došli do popisa imovine, konkretnije crkvenog zemljišta. Rekao je da ga je prodao i da je novac na računu, nije htio odgovoriti na kojem računu. Kada sam ga pitao: "Šime, gdje je novac, di će ti duša", demonstrativno je otišao – rekao je Vrljičak, jedini svjedok kojega je u ponedjeljak ispitivao i optuženi Nimac koji je ustvrdio da u Dekanatu u Makarskoj kod don Pave Barića postoji potpisani dokument o primopredaji koji je on morao proslijediti u Nadbiskupiju.

Kada je fra Vrljičak na izravno pitanje odgovorio kako je siguran da fra Šime ništa nije potpisao rekao je da jest, podsjetio ga je na osmu Božju zapovijed, što predsjednik sudskog vijeća Slavko Lozina nije dopustio. Tijekom prijepodneva svjedočili su Lidija i Marijo Mikulić, vlasnici tvrtke Sunčani Bast, koji su od fra Šime kupili parcelu. Marijo Mikulić inače je odvjetnik i izjavio je kako su više crkvene vlasti znale da fra Šime prodaje zemljište te da je imao potrebna dopuštenja.

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Zanimljivo je bilo i svjedočenje Tamare Pletikosić, privatne bankarice u Splitskoj banci kojoj je Jasmina Bilonić, optužena zbog poticanja fra Šime na pronevjeru, bila šefica. S fra Šimom ju je upoznala Bilonić koja ga je predstavila kao fratra koji će postati njihov klijent jer udovoljava uvjetima, odnosno na privatnom računu ima više od dva milijuna kuna. Više puta vidjela je fra Šimu u banci, njegova osobna bankarica bila je Ivana Perić kojoj je Jasmina Bilonić usmeno davala naloge vezane za fratrove poslove. O kolikom je novcu bila riječ, Pletikosić se ne sjeća, ali se sjeća da je krajem ljeta došao po veći iznos novca.

– Poslije smo na traženje interne revizije pregledali videosnimku. Podigao je novac s računa, stavio ga u torbu, sličnu kao za laptop i otišao iz poslovnice – rekla je Pletikosić. Na pitanje odvjetnika Joška Čeha, koji zastupa bankaricu Bilonić, objasnila je da privatni bankari rade s klijentima koji imaju znatan iznos na računu, izražena je povjerljivost, ekspeditivnost, klijenti imaju svoje parkiralište pred poslovnicom, a njihov privatni bankar doći će na sastanak u bilo koji grad u kojem banka radi.

– Odnos Jasmine Bilonić prema fra Šimi Nimcu bio je kao i prema svakom drugom klijentu – zaključila je Pletikosić.

>> 'Fra Šime je rekao da je 13 obitelji dao po 100.000 eura'

Komentara 10

DU
Deleted user
16:03 24.02.2014.

Zna li Šime sedmu !

DE
debelisef
21:09 24.02.2014.

Sime je izgleda zaboravil sve zapovijedi od seste do desete...

DU
Deleted user
22:47 24.02.2014.

U fra Šime plave oči pa me ljubi preko noći, u fra Šime puno love pa će kupit sise nove. U Jasmine uvojci i noge duge, prosti Bože, ni mi bilo žao napravit ove grijehe i duge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije