Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijepori

Svijet je nastao velikim praskom? Ne, nego Božjom voljom

papa
Reuters/Pixsell
07.01.2011.
u 15:53

Talijanska astrofizičarka Margherita Hack kaže da tumačenja nastanka svijeta dovode do nepomirljivih stajališta između Crkve i znanosti

Nastanak svijeta nije rezultat slučajnosti, kako neki žele da vjerujemo, rekao je papa Benedikt XVI. na homiliji na Sveta tri kralja. Papa, zapravo, ne opovrgava znanstvenu viziju nastanka svijeta, dapače, prihvaća je, ali onaj dio u njegovu nastanku koji znanost nije još rastumačila pripisuje Božjoj volji.

– Ne smijemo ograničiti svoj um na teorije koje dolaze uvijek samo do jedne točke i koje, ako gledamo dobro, nisu uopće u konkurenciji s vjerom, već ne uspijevaju objasniti posljednji smisao stvarnosti – rekao je Benedikt XVI. Talijanska astrofizičarka Margherita Hack kaže da tumačenja nastanka svijeta dovode do nepomirljivih stajališta.

– Znanstvenici pokušavaju shvatiti kako je svijet mogao nastati od elementarnih čestica, a papa svijet vidi kao Božje djelo. Papino viđenje temeljeno je na vjeri, a viđenje znanstvenika na promatranju – objašnjava Hack. Razlika nije samo u metodi, nego i u svrsi.

– Znanstvenici nemaju pretenziju odgovoriti na pitanje koji je smisao ima svijet, nego ga prihvaćaju takvim kakav jest i pokušavaju ga shvatiti i izučavati – zaključuje M. Hack.

Ključne riječi

Komentara 1635

MR
mraf
21:18 07.01.2011.

Ja osobno ne vjerujem da postoji apsolutna istina, dobrota i ljepota Isto takone vjerujem da postoji apsolutna ruznoca, pokvarenost i zloba. Sve je relativno. Osim brzine svjetlosti .... :-)

OB
-obrisani-
22:11 07.01.2011.

07.01.2011. u 22:04h LOGIC je napisao/la: ischmidt kako ti upražnjavaš svoju razumnost? (možda ipak naučim nešto) ---------------------------------------------- hehe! Pa daj molim te! U eri informatičkog buma ti bi učio od mene! E svašta!

OB
-obrisani-
00:56 10.01.2011.

pardon, ćorav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije