Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Polemika o junakinji crtića

Svijet bruji: Princezi Elsi treba partner ili partnerica?

elsa
Foto: screenshot/youtube
1/3
17.05.2016.
u 22:27

Jesmo li spremni za Disneyevu princezu lezbijku? Za jedne to bi značilo put u toleranciju, za druge – napad na obitelj i brak

Hoće li se omiljena princeza Elsa iz planetarno popularnog, Oscarima nagrađivanog i najuspješnijeg animiranog filma svih vremena “Snježno kraljevstvo”, u drugom nastavku tog crtića zaljubiti u mladića ili u djevojku?

Odnosno, hoće li Disneyjeva junakinja postati lezbijka? Upravo ova pitanja rasplamsala su ovih dana pravu polemičnu vatru u svijetu, o kojoj je pod naslovom “Jesmo li spremni za Disneyevu gay princezu? Možda smo tome bliže nego što mislite” pisao i Washington Post. A kap ulja na tu vatru u nas je dodao portal Narod.hr (stranke “U ime obitelji” i Željke Markić).

Peticija: Dajte joj princa

Naime, prošlog tjedna na društvenim se mrežama pojavila kampanja GiveElsaAGirlfriend, s idejom da ionako samosvjesnoj i odvažnoj crtanoj junakinji Elsi nije potreban princ, već bi ona trebala zavoljeti – curu. Očekivano, uzvratili su oni iz suprotnog tabora, svjetska aktivistička udruga za zaštitu i unapređenje života, obitelji i ljudskih prava CitizenGo poručivši: “Alternativna ideja je zastrašujuća. LGBT lobi i liberalni dio Hollywooda od Disneya su zatražili pretvaranje lika kraljice Else u lezbijku. Činjenica je, tvrde, kako je u crtiću njen lik već lezbijka te kako joj još jedino treba djevojka. Nadamo se da Disney neće popustiti pred pritiskom. Ustanite u obranu braka. Tražite od Disneya da se Elsa zaljubi u princa iz bajke.” Pritom pozivaju istomišljenike da odmah potpišu peticiju CharmingPrinceForElsa.

Uz objašnjenje da se od Disneya zatraži da ne podlegne pritiscima liberalne agende koja bi Elsu učinila lezbijkom, na potpisivanje iste peticije poziva i Narod.hr.

Za mišljenje o ovoj temi pitali smo nekoliko stručnjaka. Sutkinja za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lana Petö Kujundžić najprije nam je rekla da je Nizozemska prije 20 godina donijela zakon prema kojem je istospolnim parovima omogućeno da posvajaju djecu.

– A sad su najnovija istraživanja pokazala da su nakon 20 godina u uspješnije ljude, one koji su završili bolje škole i imaju bolja zvanja, izrasla ona djeca koja dolaze iz zajednica istog spola. To opovrgava ona konzervativna stajališta da takvu mogućnost posvajanja djece treba zabraniti. U tome nema nikakve sablažnjivosti jer, ako sablažnjivost dolazi od nas odraslih, onda djecu odgajamo da ne budu tolerantna i da ne prihvaćaju različitosti. Stoga upravo ovakav način da djeci unaprijed zabranjujemo da gledaju nešto što je drugačije nego što je tradicionalno uvriježeno umanjuje mogućnost da oni kasnije mogu slobodno birati svoj način života – i više nego jasno kaže sutkinja Petö Kujundžić. Na isti razuman i tolerantan način razmišlja i psihologinja Mirjana Nazor koja ističe da nitko od nas ne može pobjeći od činjenice da homoseksualne veze postoje, kako muške tako i one ženske.

Još jedan aspekt stvarnosti

– I najnormalnije je da to ne treba skrivati od djece. Uostalom, i među životinjama postoje one koje su istospolne orijentacije, a te životinje to nisu odlučile iz čistog hira, već je to fiziologija. Zato mi se čini da bi se djeci i tako, kroz crtane filmove, trebala približiti i ta tema. Naravno, ne tako da im se to nameće, ali nikako ne ni tako da se to od njih skriva. I to je put u toleranciju. Pokazuju to i slučajevi iz vrtića u koje su išla i djeca s posebnim potrebama. Djeca su tako mogla shvatiti da nismo svi isti, da se razlikujemo. Takav bi pristup i u ovom seksualnom pogledu utjecao na toleranciju, jer je i to jedan aspekt stvarnosti koji ne treba skrivati, bojati ga se ili ga se sramiti – kaže Mirjana Nazor naglašavajući da je ipak najvažnije to da se o svemu – razgovara. 

>>Disneyev hit zaradio je 1,3 mlrd. dolara, a s princezama Elsom i Annom svi se mogu poistovjetiti

Komentara 20

NE
neos
23:27 17.05.2016.

Piše u tekstu gore, u jednom od jednostranih i neobjektivnih komentara da, je Elza i već u prvom nastavku crtanog filma bila lezbijka . ??? Gledao sam ga milion puta sa djecom. Nikada to mi nije palo na pamet. Ni djeci. A vjerujte na rođendanima i zabavama bude popriličan broj djece. I u igraonicama hostese i zabavljačice-ćuvarice i odgojiteljice sa licencom, odjevene u kostim Elze , nikada nisu u svojoj ulozi dale naslutiti da je Elza lezbijka. Da je čudna, introvertna, hrabra a opet ženski slaba i nježna, požrtvovna, uplašena, usamljena, neshvačena, da ! , sve to, no lezbejka, sigurno ne !. Spoznala je snagu ljubavi na kraju, preko svoje sestre. Rođene sestre. Ne prijateljice. Sestre. Ljubav prema sestri nije homoseksualna. Već rodovska. Plemenska. Narodna. Državna. Ili !???? Ili sam i ja koji volim svog brata, ne slažemo se baš uvijek, ali ga volim, ili sam i ja jednostavno , gej ???

CI
cincokapulicaf
23:41 17.05.2016.

Novinarka prvo piše kao neutrlno "svijet bruji i sl.", a onda napiše propangadističko- lezbijski članak i napadne Željku Markić što je je bio i cilj.

AP
aprgomet12
23:52 17.05.2016.

Isto tako svjesni smo da u svjetu postoje i pedofili ubojice kriminalci lopovi pa je najbolje da ostali junaci u crtanima imaju te karakteristike a mi cemo djecu ucit da budu tolerantni prema njima. Tolerancija je izmisljeni pojam a ovdje se pokusava promjeniti svjest ljudi da je jedno ponasanje lose i naopako i djecu uvjerit kako nema nikakvih vrjedbosti u seksualnosti. Naravno da nebi djeci dopustija nikad da gleda takav crtic a sve igracke s njenim likom bi bacija u smece jer nije ovdje rijec od tome da sudimo ljude nego iskljucivo jedno devijantno i pogresno seksualno ponasanje a ljude uvjek volit i cjenit i rec im istinu sta nevalja nevalja nemozemo coviku kohi boluje od raka rec sve je to ok samo ti zivi ka da je sve ok. Tako je i to ponasanje rak duha i duse i covjeku se treba rec istina i pomoc mu koliko je god u nasoj moci a ne promovirat takvo ponasanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije