Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOĐENO ODOBRENJE

Švicarska nije dala zeleno svjetlo cjepivu AstraZenece, traži dodatna istraživanja

FILE PHOTO: Vial and sryinge are seen in front of displayed AstraZeneca logo
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
03.02.2021.
u 18:06

Podaci koji su do danas dostavljeni i proučeni nedostatni su za izdavanje odobrenja, piše Swissmedic u priopćenju

Švicarska agencija za lijekove, koja izdaje odobrenja za stavljanje na tržište, ocijenila je u srijedu da su prije upotrebe potrebna dodatna ispitivanja cjepiva protiv covida-19 AstraZenece

"Podaci koji su do danas dostavljeni i proučeni nedostatni su za izdavanje odobrenja. Za daljnju procjenu sigurnosti su potrebni podaci novih istraživanja kako bi se procijenila sigurnosti, učinkovitost i kvaliteta", piše Swissmedic u priopćenju, dok je cjepivo već odobreno u brojnim zemljama, uključujući Europsku uniju.

"Uzevši u obzir do sada proučene podatke, savjetodavni odbor vanjskih stručnjaka (HMEC) Swissmedice je ocijenio na izvanrednom zasjedanju 2. veljače 2021. da sada raspoloživi podaci ne omogućuju zaključak o pozitivnom omjeru koristi i rizika tog cjepiva", dodaje se u priopćenju.  

Swissmedic traži dodatne podatke o učinkovitosti na temelju III. faze koja se trenutačno provodi u Sjevernoj i Južnoj Americi. "Čim će podaci biti dostupni, može se izdati ograničeno odobrenje uz stalno pružanje podataka", dodali su. 

Swissmedic je već odobrio cjepivo Pfizer/BioNTech i Moderne. Kampanja cijepljenja je počela u Švicarskoj krajem prosinca.  Švicarska je u srijedu navela da je potpisala ugovor s njemačkom farmaceutskom tvrtkom Curevac i švedskom vladom za isporuku 5 milijuna doza cjepiva, a zaključila je i pripremni ugovor o 6 milijuna doza s američkim Novavaxom.

"Švicarskom stanovništvu će biti dostupna dva dodatna cjepiva ako budu uspješni klinički testovi i ako ih odobri Swissmedic", precizira se u priopćenju švicarskog ministarstva zdravstva.

Konfederacija si je osigurala također 6 milijuna dodatnih doza Modernina cjepiva. 

 

>> VIDEO Prva dama Sanja Musić Milanović sudjelovala u cijepljenju građana

 

Komentara 3

AA
aabbcc
22:53 03.02.2021.

Dolazi konkurencija zivi bili pa vidjeli ko ce primiti Pfizerovo cjepivo ako moze od AstraZenece. Dajte odmah bar doktorima mogucnost da izaberu cjepivo za sebe!

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
18:40 03.02.2021.

Pametni ljudi. Sumnjičavi i oprezni. Kako onda nazvati ove naše u Stožeru?

XA
xaron
19:33 03.02.2021.

Ovo odbijanje vakcine jako če pogoditi AZ, jer več imaju milijardu naruçenih doza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije