Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi mandat

Svi se pitaju – tko su Vujčićevi suradnici?

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
16.07.2018.
u 06:20

Sve do prošlog tjedna hrvatski su guverneri sami birali svoje prve suradnike, vladajuća većina krenula je sada u trgovinu utjecajem.

Tjedan dana nakon što mu je istekao prvi mandat hrvatski je sabor Borisu Vujčiću potvrdio i drugi mandat. Izbor sadašnjeg vodstva središnje banke ostat će zapamćen po više događanja, od kojih je presedansko kašnjenje u izboru guvernera još i najmanji problem.

Sve do sada hrvatski je guverner samostalno birao prve suradnike i pred zastupnicima branio svoj izbor. Protekli smo tjedan svjedočili prvoj kadrovskoj rošadi u središnjoj banci u političkoj režiji koja je šokirala stručnu javnost. Prema izmjeni zakona o HNB-u iz 2008 godine, koja je stupila na snagu 2013. viceguverneri se više ne biraju na prijedlog guvernera nego ga formalno predlaže saborski odbora za imenovanje, odnosno vladajuća većina. Kako zakon nije propisao obavezu da se vodstvo središnje banke mora birati prema stručnosti i kvalifikacijama, ili u konzultacijama s guvernerom, vladajući su i te pozicije pretvorile u predmet političke trgovine.

Kako je to izgledalo vidjelo se prošli tjedan kad je saborski odbor došao pred zastupnike s imenima ljudi za koje nisu pripremili ni osnovne biografske činjenice. Čak su i neki zastupnici HDZ-a bili zgroženi novom procedurom, a mnogi tvrde da ni guverner nije bio bitno upućeniji te mu Vlada i vladajuća koalicija nisu ostavile nikakav manevarski prostor kod izbora najužih suradnika. Uz starog novog guvernera središnja je banka prošli tjedan dobila i četiri njegova prva suradnika, zamjenicu guvernera Sandru Švaljek, viceguvernericu Martinu Drvar i dva viceguvernera Slavka Tešiju i Romana Šubića.

Imena dvojice novih viceguvernera šokirala su ekonomske krugove. Zamjenica Sandra Švaljek, bivša šefica Ekonomskog instituta i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića poznata je stručnoj i široj javnosti, a još uvijek se raspreda kako se našla u novoj ulozi.


 

Po jednima, ključni ulogu za njezino pozicioniranje u središnjoj banci imao je njezin bivši politički mentor a kasnije politički suparnik Milan Bandić. Bandić je Sandru Švaljek gurnuo u središnju banku kako bi je maknuo iz zagrebačke skupštine i ljudima iz njezina nezavisnog kluba otvorio put da mu se priključe. Umjesto s Brunom Esih i Hasanbegovićem Bandić bi većinu gradio s Kosorom i zastupnicima Sandre Švaljek.

Bandićeva trgovina s HDZ-om pala je na plodno tlo jer je staložena Sandra Švaljek bila Plenkovićevu prihvatljiva zamjena za Martinu Dalić, koju zbog Agrokora nije mogao dovesti u središnju banku. Novi viceguverner Slavko Tešija ima 64 godine te je par mjeseci stariji od monetariste Relje Martića kojemu nije produžen mandat jer je prestar. Za Tešiju su se založili Mate Granić, koji je postao važan kadrovik u Plenkovićevoj Vladi, te ministar Goran Marić dok je najmlađeg viceguvernera Romana Šubića, nastavnika s Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, pogurao ministar Tomislav Ćorić.

Šubić je bio zaposlen u središnjoj banci, ali nije dolazio do izražaja u skupini mladih ambicionih ekonomista istraživača pa je pitanje kako će prihvatiti novog šefa. Katoličko sveučilište pozdravilo je izbor svog docenta za viceguvernera te kažu da će i dalje ostati raditi kod njih kao vanjski suradnik (uostalom kao vanjski suradnik na PMF-u i Ekonomskom fakultetu radi i Vujčić), a kao poseban doprinos naveli su da je osnovao žensku odbojkašku ekipu. Na mnogim poljima aktivan je i bivši devizni inspektor i sudski vještak Slavko Tešija, kojega je Vlada imenovala u Nadzorni odbor Podravke, a prije toga je bio i u Nadzornom odboru Lutrije. Trojici preostalih viceguvernera Barbaroši, Frasu i Faulendu mandat istječe za godinu dana, pa će s tad vidjeti hoće li politička trgovina ostati pravilo. 

Komentara 13

DH
dalibor.hren
06:43 16.07.2018.

Bolje bi pitanje bilo: "Zbog koga ili čega opet Vujčić!?"

KE
kenedy
09:27 16.07.2018.

Sva paznja ovaca, bila je usmjerena na SP(doduse s razlogom), tak da je plenkovic mogao u HNB postaviti i sanadera, nitko se ne bi ni osvrnuo...bar do srijede...

SU
suvaja
06:34 16.07.2018.

vodecim hrvatskim politicarima na prvom mjestu je strancarenje i spletkarenje ....i to samo zbog jednog kadroviranja ...na visoke funkcije se dolazi direktnim dogovorom kgk i plenkija trenutno...a cistacicu u hss se bira neizravnim putem sto rade nizi politicki poltroni... ...teska je to bolest hrvatskog drustva taj dodvorizam i poltronizam uz korupciju i enormna osobna bogacenja pojedinaca...vecini je rjesenje put bez povratka u njemacku i druge zemlje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije