Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tonči Matulić:

'Sveti Oče, hrvatske udruge žele vas đavolski preveslati'

tonči
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
19.11.2013.
u 22:41

Tonči Matulić upozorava poglavara Katoličke crkve na “đavolsku prevrtljivost” u pismu koje je dobio od udruga

Nakon što je 30-ak građanskih udruga i inicijativa uputilo pismo papi Franji da “disciplinira” hrvatske biskupe, jučer se otvorenim pismom papi obratio dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta dr. Tonči Matulić, koji upozorava poglavara Katoličke crkve na “đavolsku prevrtljivost” u pismu koje je dobio od udruga, koje bi ga preveslale na svoje partikularne interese i pristrana gledanja.

 - Pismo je intonirano pomirljivo, jer drugačije ne bi imalo smisla uputiti ga Vama. No, pored općega pomirljivoga tona pisma i poziva na snošljivost, na poštivanje ljudskih prava, naročito prava manjina, i na miran suživot svih hrvatskih državljana, ono je opterećeno možda nevidljivom, ali stvarnom logikom perfidiae Diaboli. U pismu iz iskustva prepoznajemo podvučenu đavolsku prevrtljivost čija se bit sastoji upravo u tome da se ona koristi Božjim jezikom, Božjim porukama i Božjom logikom da potuče i obescijeni sve što je Božje, a na prvom mjestu Crkvu Božju, piše Matulić, objašnjavajući papi želju da se preko uvođenja ćirilice u Vukovar oblati i obezvrijedi Katolička crkva u Hrvatskoj.

"Ono što dovodimo u pitanje i što podvrgavamo radikalnoj kritici jest nama u Hrvatskoj već dobro poznata prevrtljivost koja skriva zloću motiva, a pokazuje se u optužbi drugoga, u ovom slučaju dvojice pastira Katoličke crkve, te zajedno s njima i cijele Crkve, da šire nesnošljivost i onemogućavaju oprost i pomirenje u Hrvatskoj između većinskoga hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine.Udruge su, podsjetimo, pisale papi Franji prije pet dana jer ih “posebno zabrinjava stav episkopata u Hrvatskoj, naročito kardinala Josipa Bozanića i nekolicine biskupa, kojim su javno iskazali protivljenje dvojezičnosti u Vukovaru, gdje su u javnim obraćanjima korištene sintagme koje nimalo ne doprinose miru i pomirenju, već vode produbljivanju sukoba”.

U pismu udruga dalje se navodi: “Mogli bismo navesti još niz primjera iz kojih ne vidimo da vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj čuje Vaše riječi koje diraju srca i umove milijuna ljudi širom svijeta. U Hrvatskoj znamo za Vaše poruke mira i ljubavi prema svim ljudima. Brine nas, žalosti i navodi na djelovanje što takve riječi i djela u duhu Evanđelja ne čujemo od naših biskupa, ne prepoznajemo da slijede Vaš primjer niti temeljne dokumente Drugog vatikanskog sabora”.

Cjelovito pismo dr. Matulića možete pročitati na stranicama Izvještajne katoličke agencije.

>> 'Ne postoji 'vukovarska' i 'nevukovarska Hrvatska''

Komentara 51

KR
krugoval1
07:53 20.11.2013.

Čudno je da su Pantovčak, Banski dvori, Iblerov trg i PR agencije već budni. Zar je panika tako velika? Čemu toliki strah? Hrvati će glasovati prema svojoj savjesti, u skladu s Božjim zapovijedima.

KR
krugoval1
07:27 20.11.2013.

Odlično pismo.

DU
Deleted user
07:44 20.11.2013.

Đavao nikad ne spava i koristi svaku priliku da nam na podmukli način podmeće, i Bogu hvala da je netko i na to javno ukazao. Kršćani, "Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre." (1. Petrova 5,8). Čitajmo Sv. Pismo braćo kršćani da ne padnemo pod utjecaj zloga zbog njegove podmukle zavodljivosti i vlastitog neznanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije