Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utrka s vremenom

Svemirska agencija NASA pozvana da spasi zatrpane rudare

čile
AFP/PIXSELL
25.08.2010.
u 16:42

Liječnici i psiholozi pokušavaju sačuvati mentalno zdravlje 33 zatočena rudara.

Čileanski ministar zdravstva zatražio je od američke NASA-e da mu pomogne u spašavanju 33 rudara koja su zarobljena na 668 metara ispod zemlje. Iako nesretni rudari za sada izgledaju optimistično i relativno dobro s obzirom na to u kakvim se uvjetima nalaze, treba računati na brojne poteškoće jer bi spašavanje moglo trajati čak četiri mjeseca. Prema riječima ministra Jaimea Manalicha uvjeti u skloništu slični su onima koje imaju posade podmornica te astronauti na međunarodnim postajama. Stoga bi NASA mogla pomoći da rudari zadrže mir i mentalno zdravlje jer će doći u velika iskušenja za višemjesečnog boravka u skučenom, tamnom i zatvorenom prostoru.

Dostava hrane

Spasilačke ekipe počele su dostavljati rudarima hranu, vodu i kisik, a uskoro će biti uspostavljen i komunikacijski sustav. Prvi paket sadrži tablete za rehidraciju te glukozu visoke energetske vrijednosti. Istodobno liječnici i psiholozi pokušavaju sačuvati mentalno zdravlje zarobljenih rudara tako što ih informiraju te “zapošljavaju”.

- Oni moraju znati ono što mi na površini znamo. Trebamo im reći da će proći tjedni dok ih ne izvučemo na površinu - rekao je ministar. Psiholog dr. Lesley Peekman-Kerr izjavio je za Guardian da mu se čini kako čileanske službe rade sve što treba kako bi podržale rudare. Upozorava da rudarima što prije treba reći da će spašavanje trajati tjednima.

- Ako im kažu nešto što nije istina, onda će biti nepovratno izgubljeno povjerenje između njih - kaže psiholog.

Najteži trenutak

Vrlo je važno da uskoro uspostave dnevni ritam te da u određeno “doba dana” imaju “normalni” doručak, ručak i večeru. Također je bitno da osmisle igre, vježbe te da kontaktiraju s najbližima. Najteži trenutak bit će, međutim, kad rudari jednog dana iziđu na slobodu. Mnogi od njih mjesecima će biti tužni, dezorijentirani i preplašeni.

Ključne riječi

Komentara 25

OB
-obrisani-
21:50 25.08.2010.

Primjedba ako si vrištao u zanosu 1971,g,na Trgu,,,,,, i ponosio se hrvatstvom ..(tako si napisao). Ti si tu negdje generacija Marsijava....tik do jame... O kojem uvenulom cvijeću pišeš...starče?

OB
-obrisani-
01:05 26.08.2010.

Ne sekiraj se \"nulta\"... poslozit ces si ti to u glavi kad tad... ili ako ne ti... ima ljudi koji ce ti pomoci. A i ti probaj... poradi na sebi i sredi se. Psihicki si sjevana, izmanipulirana, povrijedjena, razocarana... da izadjes iz svojih iluzija najbolje ti je da tresnes glavom u (betonski) pod i otrijeznis se... Sretno..

OB
-obrisani-
20:05 25.08.2010.

u 16:54h rea_ je napisao/la: \"Na kraju dana, opet se zove Amere u pomoć !\" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ha ha ha ha .... Mjesto za potpis®

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije