Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez karantene

Švedski epidemiolog: Već sljedećeg mjeseca mogli bismo postići kolektivni imunitet

Austrija otvorila dio trgovina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
19.04.2020.
u 17:58

Otkazane su sve nogometne utakmice, kao i sveučilišna nastava, dok im restorani, kina, teretane, pubovi i trgovine i dalje ostaju otvoreni.

Dijelovi Švedske mogli bi postići 'imunitet krda' već sljedećeg mjeseca, izjavio je vodeći švedski epidemiolog dok broj smrtnih slučajeva i dalje raste, piše Daily Mail.

Vlada se i dalje suzdržava od proglašenja karantene unatoč svim pozivima za donošenjem "brzih i radikalnih mjera" za sprečavanje izbijanja koronavirusa.

Otkazane su sve nogometne utakmice, kao i sveučilišna nastava, dok im restorani, kina, teretane, pubovi i trgovine i dalje ostaju otvoreni.

Prošli tjedan Švedska je objavila planove za agresivni režim kolektivnog testiranja u kojem bi uključili i 100.000 testova, budući da je broj potvrđenih slučajeva prešao 13 tisuća. 

Austrija otvorila dio trgovina
1/6

U razgovoru za lokalne medije, dr. Anders Tegnell, švedski arhitekt kontroverzne strategije, tvrdio je da bi stanovništvo Stockholma - epicentra epidemije zemlje - već sljedećeg mjeseca moglo postići 'imunitet krda'.

"Prema našim modelistima u Agenciji za javno zdravstvo, u Stockholmu počinjemo vidjeti sve više ljudi koji su stekli imunitet da to počinje utjecati na širenje infekcije", rekao je Dr. Tegnell i dodao da po modelima, kolektivni imunitet bi se trebao steći već u svibnju.

"To su matematički modeli, oni su onoliko dobri kao i podaci koje smo unijeli u njih. Vidjet ćemo jesu li u pravu", rekao je.

Procjena dr. Tegnella uslijedila je nakon što je smrtnost dosegla brojku od 1511, s 13.822 potvrđenih slučajeva.

Upitan o stopi smrtnosti, dr. Tegnell je rekao da to nije neuspjeh cjelokupne strategije, već neuspjeh u zaštiti naših starijih koji žive u domovima.

Švedska je okarakterizirana kao svojevrsni "uljez" budući da odbija uvesti karantenu, unatoč prijedlogu EU-a i sve većoj smrtnosti u zemlji, a mnogi je zbog takve liberalne politike prema pandemiji koronavirusa kritiziraju.

VIDEO >>  Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kada bi mogla završiti pandemija

Ključne riječi

Komentara 181

AN
Antiflašist
18:13 19.04.2020.

To su ta progresivna liberalna drustva, pustiti niz vodu one koji su stvorili modernu Svedsku, 60-tak no go zona vec imaju gdje ni policija bez podrske specijalne policije ne smije uci sve radi najviseg stupnja 'ljudskih prava' ma sto god to znacilo. Ne hvala.

ZG
zg1985
18:30 19.04.2020.

oni su bas krdo s obzirom koliko su stoke pustili u zemlju

DU
Deleted user
18:59 19.04.2020.

Nikakav uspjeh. Švedska ima više umrlih i zaraženih od svih susjeda(Norveška, Danska, Finska) zajedno. Postotak umrlih u odnosu na zaražene 11%, među najgorim u Europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije