Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
350. i 351. OBLJETNICA POGUBLJENJA

Svečano otkrivanje spomenika Zrinskom i Frankopanu u Bečkom Novom Mjestu

05.04.2022.
u 21:47

Obilježit će se spomendan dvojice hrvatskih povijesnih velikana i mučenika

Kako je večeras izvijestilo hrvatsko Veleposlanstvo u Beču, nastavno na nedavni razgovor veleposlanika Republike Hrvatske u Austriji Daniela Glunčića i opunomoćenog ministra u hrvatskom Veleposlanstvu Silvia Kusa s dogradonačelnikom Bečkog Novog Mjesta Reinerom Spengerom i gradskim vijećnikom Christianom Hoffmannom o pripremama za svečano otkrivanje spomenika Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu u povodu obilježavanja 350. obljetnice njihova pogubljenja u Bečkom Novom Mjestu, koje se prošle godine nije moglo održati zbog pandemije koronavirusa i strogih epidemioloških mjera u Austriji, kao i ovogodišnje proslave 351. godišnjice, jučer su se Glunčić i Kus u Bečkom Novom Mjestu, na istu temu, sastali i s predsjednikom Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću Stankom Horvatom, te predsjednikom “Zrinske garde” iz Čakovca Đurom Bel i počasnim predsjednikom Alojzijem Sobočancem.

Središnja tema razgovora bile su pripreme za 24. travanj ove godine kada će se u Bečkom Novom Mjestu održati svečanost otkrivanja spomenika Zrinskom i Frankopanu i obilježiti Spomendan (30. travanj 1671.) na ovu dvojicu hrvatskih povijesnih velikana i mučenika, koji simbolizira žrtve za slobodu i pravdu hrvatskog naroda i hrvatske domovine. I stoga su nacionalni ponos Hrvata.

Komentara 4

JA
Jania
09:16 06.04.2022.

Živjet će vječno u pamćenju hrvatskog naroda. Navik on živi, ki zgine pošteno.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
10:12 06.04.2022.

Zrinski i Frankopan su pogubljeni nakon što je austrijska tajna služba saznala za njihove pregovore s tada krvnim neprijateljima austrijskog carstva, a to su Turci. Turci su svojevremeno bili najnaprednija sila nas Balkanu, kako u vojnom tako i u pitanju vjerske i nacionalne tolerancije što je za ondašnje prilike bilo daleko od svih okolnih zemalja. Kako su tadašnji prostori na kojima su živjeli Hrvati bili uglavnom pod vlasti austrijskog cara, to je značilo da bi područje kojim su vladali Zrinski i Frankopani prešlo u ruke osmanlijske države, a Zrinski i Frankopani bi zadržali sve svoje posjede. Slično su Turci uradili već u Srbiji gdje su dozvolili srbijanskim velikašima nesmetano uživanje na njihovim posjedima uz uvjet da pri svakom ratu moraju na poziv sultana dovesti određeni broj vojnika. To je dovelo i do malo poznate činjenice da su u bitci na Kosovom polju većinu turske vojske činili vojnici iz bivših djelova Dušanovog carstva, a da apsurd bude veći u vojsci kralja (kneza) Lazara su u velikom broju, možda i najvećem, činili kontingenti s hrvatskim vitezovima i Bosne, iz Mačve i iz Vrane kod Šibenika. Najveći srbijanski opjevani heroj svih vremena bio je Kraljević Marko, koji je i poginuo u turskoj uniformi u borbi za turske interese protiv Bugara. Dio turske vojske su sačinjavali janjičari, elitna vojna postrojba sastavljena od vojnika koji su kao djeca dovedeni iz raznih područja Osmanlijskog carstva. Među njima je bilo mnogo vojnika iz nama bliskih krajeva.

DU
Deleted user
22:01 05.04.2022.

Nekad su sjekli glave, danas cijepe. Vuk dlaku mijenja, ali ćud ne. Navik on zgine ki živi pošteno. To mi je omiljena premetaljka poznate sintagme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije