Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Današnje izdanje:

Večernji otkriva koje kulture se najviše isplati uzgajati

naslovnica 24.08
Foto: VL
1/2
24.08.2015.
u 00:15

Poljoprivredni stručnjaci upozoravaju da je prošlo vrijeme tradicionalnih kultura

Nezadovoljstvo seljaka otkupnom cijenom pšenice uskoro će kulminirati svađama i oko kukuruza, dok nam s druge strane uvoznu bilancu i dalje “popravljaju” grašak iz Moldavije, tikvice iz Albanije, paprike i rajčice iz Jordana, mrkva i limun iz Turske, jagode, maline i kupine iz Tanzanije i Urugvaja, bademi iz Salvadora, lješnjaci iz Gruzije... Apsurdu do apsurda očito nema kraja, što stručnjaci pripisuju vječnom nepostojanju hrvatske poljoprivredne strategije, što ćemo i koliko toga svake godine zasaditi i zasijati, ali i needuciranosti, siromaštvu, pa i lijenosti hrvatskog agrara. Vanjskotrgovinski deficit u razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda lani smo povećali 6,4%, na 982 milijuna eura.

No treba li samo kukati kako se u Hrvatskoj doista ništa ne isplati proizvoditi i oko milijun hektara neobrađenih površina jednog dana prepustiti strancima? Primjeri iz prakse, pogotovo kad su u pitanju proizvođači jagodičastog i bobičastog te egzotičnog voća, drvenastih kultura, ali i orašastih plodova, ljekovitoga bilja, čak i mrkve, graška ili rajčice, srećom, govore drukčije, iako je većina poljoprivrednika i dalje prepuštena vlastitom snalaženju na tržištu.

Cijelu priču čitajte u današnjem Večernjem ili prolistajte e-izdanje.

Večernji vam sutra donosi i ove teme:

Što poduzetnici i sindikati očekuju od buduće vlade

EU vraća stare azilante da bi primio izbjeglice

Milan A. Račić: Horde jahti pretvaraju hrvatske marine u septičke jame

Novi feljton: Najveći hrvatski misteriji

Branko Roglić: I ja pazim da noćenje u hotelu ne platim više od 100 eura

Foto: VLm

Komentara 3

Avatar dmitarX
dmitarX
22:03 23.08.2015.

Da... A jeli se itko pita zašto mi ne proizvodimo / izvozimo mrkvu, a uvozimo ju iz, recimo, Turske? Nije, dakle, do odabira kulture, već do uvoznog 'lobija' i nesposobnih vlada i resora koji ne znaju organizirati stvar, i zdravovo poticati domaću proizvodnju. Uvozni lobi je zlo, tako...i prozivajte malo glasnije. Ljudi moji, imamo najpokvarenije i najneodgovornije političare na svijetu. Tu je tajna. A ne 3 traktora, kako vi kažete, po domaćinstvu. Jedan Lidl (kojeg inače ne volim) više inzistira na kupnji domaćih proizvoda..pa tamo možeš naći domaći jogurt iz Istre. Možeš li ga naći u Todorićevoj mašineriji? Malo morgen!

DJ
djurex
21:54 23.08.2015.

nije stvar izbora kulture..stvar je da mi nasu robu nemozemo izvesti nogdje radi brda propisa a oni u nas uvoze gmo uz poticaje maticnih drzava ..stvar je da neshvacate da je eu obicna prevara i centralizacija moći..

DU
Deleted user
00:32 24.08.2015.

najvise je na cijeni..kultura..uvoza..svega i svacega..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije