Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mokro polje

Sušom natjerani, izbušili su bunare za žednu stoku

\'OLYMPUS DIGITAL CAMERA\'
Željko Gašparović/VLM
21.09.2011.
u 15:24

Voda iz kanala Strug nije dovoljna i dobre kvalitete, pa su bunari jedino rješenje

Tijekom godine uzgajivači goveda i konja s novljanskog područja okupljeni u Udruzi uzgajivača goveda „Mokro polje" i Udruzi uzgajivača konja „Hrvatski posavac, poduzimaju niz aktivnosti na pašnjačkim površinama Mokrog polja, koje se nalazi u sklopu Parka prirode Lonjsko polje.

Postavili ogradu uz cestu

Osim stalnog krčenja zaraslih livadskih površina, proljetos su uzgajivači popravili ulazna vrata u Mokro polje ispod naselja Voćarica, a popravili su i zaštitnu žicu prema obližnjoj autocesti u dužini od oko šest kilometara, kako životinje ne bi mogle izlaziti izvan ograđenog dijela. Velike ovoljetne vrućine i suše, potaknule su ih nedavno na kopanje bunara za napajanje kako stoka ne bi bila žedna i kako bi im se olakšao pristup pitkoj vodi. Jedan bunar je iskopan u polju ispod naselja Paklenica, a drugi u središnjem dijelu pašnjaka Mokrog polja.

– Za vrijeme sezone pašarenja u polju zna biti oko tisuću goveda i konja. Voda iz kanala Strug nije dovoljna za napajanje žednih životinja, a zbog mulja nije niti zadovoljavajuće kvalitete i moramo je stalno dovoziti u posudama, objasnili su Goran Došlović i Slavko Tepavac, predsjednici udruga uzgajivača razloge kopanja bunara. U ovoj aktivnosti pomogao im je i Hrvatski lovački savez. Nakon bušenja zemlje do dubine 12 metara u iskop su postavljene betonske cijevi. Vode na toj dubini ima dovoljno i bunari su se ubrzo napunili, a sada im je u planu izgraditi i „valov" za napajanje stoke. Za uređaje koji će pumpati vodu iz bunara primijeniti će suvremenu tehnologiju koja proizvodi struju iz alternativnih izvora.

Pumpa uz solarnu energiju

- Električna pumpa će biti pokretana strujom proizvedenom iz solarnih ploča. Životinje su u polju na pašarenju od proljeća do kraja jeseni kada ima sasvim dovoljno sunčanih dana za rad uređaja, te ćemo to iskoristiti da naše životinje imaju stalno vode, naglasio je Goran Došlović, predsjednik Udruge uzgajivača goveda „Mokro polje". Mokro polje nalazi se u jugoistočnom dijelu područja grada Novske, te skupa s Poganovim i Mramornim, te Lonjskim poljem čini prirodnu cjelinu velikih poplavnih šuma i pašnjaka doline rijeke Save ukupne površine 550 km².

Ključne riječi

Komentara 2

RE
@rea
11:48 22.09.2011.

Svaka čast vrijednim ljudima.

DU
Deleted user
08:21 28.09.2011.

Tursko-srpsko-bosanska riječ je BUNAR. Hrvatska je STUDENAC ... skraceno (ST-u Z) i pretvoreno u ZDENAC.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije