Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
max!

Sušić: U Brazil putujemo zajedno s Hrvatima

safet sušić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
02.04.2013.
u 18:37

Treba nam 12 bodova da budemo sigurni, ali može se dogoditi i da nam netko napravi uslugu, kaže šef klupe BiH za Max!

Iako to neće priznati, čini se da je Safet Sušić (55) uvjeren da bi reprezentaciju BiH mogao odvesti do Brazila, donosi novi MAX! Put vodi preko Baltika, treba pobijediti Litvu i Letoniju, Lihtenštajn nitko ne shvaća ozbiljno, a sa Slovacima smije kiksati.

Nekoliko prijateljskih utakmica nakon dolaska Safeta Sušića na klupu Bosne i Hercegovine poljuljalo je kult nogometne reprezentacije. Visoki porazi od Njemačke i Švedske naljutili su sve. I novinare. Još smo žalili za Ćirom Blaževićem.

“Sušić po svijetu rasipa blago koje mu je Ćiro ostavio”, bio je jedan od naslova nakon poraza od Švedske (4:2) i Njemačke (3:1).

Osim je bio u pravu

– Nemojte me kritizirati za prijateljske utakmice. Isprobavam igrače i taktiku. Rezultat mi nije važan. Kada počnu kvalifikacije, sve će funkcionirati, uvjeravam vas – poručivao je Safet Sušić.

Nakon početka kvalifikacija, povjerovali smo mu. Bio je spreman novi tekst s naslovom “Oprosti mi, pape”. Oprostio je i euforija je ponovo zahvatila jedan dio Bosne i mali dio Hercegovine. Veći dio države nije želio uspjeh te reprezentacije. A na njihovu sreću, nije ni došlo do uspjeha. Malo sudac, malo trema, malo promašaji, malo strah od uspjeha, i na Stade de France bilo je 1:1. Francuzima je to bilo dovoljno za prvo mjesto, a BiH je drugi put zaredom bila druga i drugi put zaredom igrala je protiv Portugala. A CR i društvo i drugi put zaredom bili su bolji. Iako su strahovali od Zenice i tražili da se igra na drugom stadionu. Znali su što ih ondje čeka. 

Završilo je 0:0. Malo euforije bilo je dovoljno za debakl 6:2. Sušiću je tada završavao ugovor. Nezadovoljnici su željeli njegovo smjenjivanje. Kandidati su se već počeli javljati. Portali su pravili ankete o novom izborniku. Novinari su namirisali krv. Ivica Osim bio je jasan...

– Molit ću Safeta da ostane – kazao je predsjednik tadašnjeg Odbora za normalizaciju NS BiH.

I kao mnogo puta prije, Osim je bio u pravu. Sušića danas dižu u nebesa. Euforija je opet zahvatila BiH. Osim nogometa i filma, Bosancima najbolje ide smišljanje viceva. Dva pogotka Džeke, jedan Ibiševića i pobjeda od 3:1 nad Grcima idealni su za viceve, a jedan od njih je i da je “odlazak Grčke na SP u Brazil samo još jedan grčki mit”. Srećom, izbornik BiH Safet Sušić je miran, tih, staložen, nema euforije, pa je i dalje sve pod kontrolom. 

Nekoliko dana nakon utakmice pitali smo ga kakav je osjećaj biti jedan od trenutačno najboljih izbornika u Europi. Nasmijao se i zahvalio... 

Bio je u pravu Kemal Monteno

– Pa naravno da sam zadovoljan kada momčad igra dobro kao što igra naša reprezentacija – kazao je Sušić. 

Toliko o slavlju, veselju, euforiji...

– Do kraja imamo još pet utakmica i ništa nije gotovo. Sljedeća utakmica nam je najvažnija. Letoniju (7. lipnja) moramo pobijediti. Grčku čak i nismo morali svladati, ali Letoniju moramo. Nakon toga igramo i dvije utakmice protiv Slovačke (6. i 10. rujna). Može se dogoditi da ne pobijedimo u jednoj utakmici ili čak i u obje. Znači, do Slovačke i nakon Slovačke sve moramo pobijediti. Jedan propust može nas puno koštati – kazao je Sušić, a u slučaju da Grčka pobijedi sve do kraja BiH ima pravo na jedan kiks 

– Govorio sam i prije da gol-razlika može biti ključna. Dobra gol-razlika je bod više – govori Sušić čiji su nogometaši postigli 18 golova. Više imaju samo Nizozemska i Njemačka, ali imaju i utakmicu više.

Kaže jedan Bosanac drugome: “Idu Džeko, Ibišević, Misimović, kontaš?”. “Ne kontam!”. “Nema veze, ne konta ni grčka obrana!”

– Nema reprezentacije na svijetu koja igra ofenzivnije od nas – kazao je Sušić, koji je jako strahovao uoči Grka.

Dok smo sjedili i razgovarali uoči tog susreta, pridružio nam se i Sušićev prijatelj, poznati pjevač Kemal Monteno, koji je rekao da se Grcima tresu noge jer smo Lihtenštajnu dali osam komada.

– Eto, ispostavilo se da je Kemo bio u pravu – smijući se rekao je Sušić, ali mu se lice brzo vratilo u prepoznatljivo ledeno stanje.

– Ja sam uvijek oprezniji. Ne volim biti euforičan. Uvijek sam oprezan, jer ako najavljujete pobjedu, a ne pobijedite, nije lijepo. Uvijek možete izgubiti. Nisam očekivao da će utakmica protiv Grka biti tako jednostavna. Nadao sam se pobjedi. Znao sam da možemo pobijediti, ali sam očekivao borbu do posljednjeg sučeva zvižduka. U svakom slučaju, bio sam uvjeren da će igrači dati maksimum. Vidio sam da su motivirani i da silno žele otići u Brazil, ali sam očekivao da će biti teže, uz neki minimalni rezultat. Ispalo je lakše nego što sam mislio. Ne sjećam se kada im je netko dao tri gola. Malo me strah, jer nakon takve utakmice nitko nam neće oprostiti ne odemo li na Svjetsko prvenstvo – kazao je Sušić. 

Letonija ključ kvalifikacija

Za te ključne utakmice koje slijede ponovo je profunkcionirao onaj stari prepoznatljivi dvojac. I o njemu ima vic. Kad se Bosanac upucava djevojci, kaže joj: “Mala, ti i ja bili bismo ko Džeko i Misimović”.

– Čim se Misimović priprema izvesti slobodan udarac, odmah traži Džeku. Rekao sam mu da pokuša tražiti i neke nogometaše iz drugog plana, ali ne, on valjda po automatizmu odmah traži Edina. Naravno da nam je svima lakše kada njih dvojica igraju tako dobro kao protiv Grčke, ali i ostali igrači odlično su igrali u toj utakmici – kazao je izbornik, koji je strahovao što Miralem Pjanić nije igrao.

Ali, nije izdržao, ipak se tijekom susreta ponudio.

– Uoči utakmice mi je sa suzama u očima rekao da se ne osjeća spremno, da ga je strah i da ga boli pri nekim pokretima, ali mi je tijekom susreta ipak dao do znanja da bi, ako nešto zapne, mogao stisnuti zube i pomoći. Srećom, nije bilo potrebe. Važno mi je da Miralem ozdravi i bude spreman za Letoniju. Liječnik mi je dao signal da zamijenim Emira Spahića. Poslao sam Rahimića na zagrijavanje, ali Spahić nije želio izaći. I ozlijeđen je bio spreman igrati. Ali me to ne iznenađuje, i veselim se zbog te njihove požrtvovnosti – kazao je Sušić, koji nije stigao ni čestitati igračima nakon velike pobjede. 

– Nakon završetka utakmice morao sam u televizijski studio. Potom na konferenciju za novinare. Dok sam došao u svlačionicu, igrači su se već istuširali, neki su bili i u autobusu. Poslije smo se jedva uspjeli i pozdraviti. Tako da im nisam imao prilike ništa reći, ali nije ni trebalo. Što ću im govoriti poslije onakve igre – kazao je Sušić, koji još ne slavi.

Računica mu je jasna

– Treba nam 12 bodova da budemo sigurni, ali može se dogoditi i da nam netko napravi uslugu. Možda bi već sljedeće kolo moglo dati neke odgovore, jer će Grcima biti teže s Litvom nego nama s Letonijom. Kada bi se poklopili odgovarajući rezultati, razlika bi bila prevelika da bismo je mogli ispustiti – govori Sušić koji se već priprema za utakmicu s Letonijom u lipnju i naglašava da će spreman biti i Pjanić. Naravno, Sušić je opet u strahu. Izjave kao “pregazit ćemo Letoniju” za njega jednostavno ne postoje. Postoji samo strah i oprez prije svake utakmice.

 – Malo me strah toga jer ćemo se za tu utakmicu teško pripremiti s obzirom na to da većini igrača završavaju prvenstva i neće biti u naponu snage. Kada se sjetim, previše smo utakmica do sada izgubili u svibnju ili lipnju, pa ćemo se zato okupiti dvanaest dana prije utakmice da imamo više vremena za pripreme – kazao je Safet Sušić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije