Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE ŽELI BITI KANCELARKA

Suradnja s AfD-om pokazala da ne kontrolira svoju stranku

Annegret Kramp-Karrenbauer i Angela Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.02.2020.
u 06:45

Šefica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer najavila ostavku

Nasljednica njemačke kancelarke Angele Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer obavijestila je jučer vodstvo Kršćansko demokratske unije (CDU) da odustaje od kancelarske kandidature na predstojećim parlamentarnim izborima, a odstupit će i s čela stranke. Kramp-Karrenbauer, koja je za čelnicu CDU izabrana u prosincu 2018. godine, najavila je da će pripremiti proces imenovanja stranačkog kancelarskog kandidata u ljeto ove godine.

Kancelarka Merkel odmah joj je zahvalila na dosadašnjem angažmanu poručujući kako želi da ostane na dužnosti ministrice obrane u njezinoj vladi, na koju je imenovana nakon odlaska Ursule von der Leyen za čelnicu Europske komisije, iako se i na toj dužnosti nije proslavila.

Za Merkel “neoprostivo”

Povlačenje Kramp-Karrenbauer nije bilo posve neočekivano. Neposredan su povod burni događaji u saveznoj pokrajini Tiringiji, gdje je prije nekoliko dana, prvi put nakon Drugog svjetskog rata, premijer Tiringije Thomas Kemmerich izabran glasovima ekstremne desnice, odnosno Alternative za Njemačku, ali i uz potporu CDU. Politički potres u Tiringiji brzo se proširio na saveznu razinu. CDU se našao na udaru kritika jer su njegovi zastupnici u tirinškom parlamentu lako mogli spriječiti takav rasplet samo da su se suzdržali od glasanja, ali oni to nisu učinili.

Kancelarka Merkel dugo nije izgledala tako ljuto. Iako je stalno ponavljala kako nema suradnje s AfD-om, Tiringija ju je demantirala. Zato je poručila kako je to što se dogodilo u Tiringiji “neoprostivo”. Kramp-Karrenbauer opravdavala se da je stranačka podružnica u Tiringiji postupila suprotno uputama centrale, što je samo ukazalo na poražavajuću činjenicu da ne kontrolira vlastitu stranku. Očito je to bio trenutak kada je Kramp-Karrenbauer izgubila povjerenje kancelarke Merkel, koja ju je prije nešto više od godinu dana i predložila za taj položaj. CDU je prvi put prekršio nepisano pravilo o nesuradnji s ekstremno desnim AfD-om, iako je upravo slučaj Tiringije razotkrio kako je oko tog pitanja stranka podijeljena jer ne žele svi u CDU isključiti mogućnost suradnje s AfD-om. Kao što se protivi suradnji s AfD-om, Kramp-Karrenbauer ne želi ni suradnju s Ljevicom, strankom sljednicom istočnonjemačke režimske socijalističke partije (SED), stavljajući tako u isti koš Ljevicu i ekstremno desni i profašistički AfD, iako je SPD, koalicijski partner CDU na saveznoj razini, u Tiringiji bio u koaliciji s Ljevicom.

VIDEO Kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Tako se ponovno otvorilo pitanje političkog nasljedstva njemačke kancelarke, koja je krajem pretprošle godine napravila pogrešku kada je prepustila stranački tron Kramp-Karrenbauer, a zadržala kancelarsku poziciju, čime je svoju nasljednicu dovela u nezavidnu poziciju. Kramp-Karrenbauer odonda se nije uspjela profilirati u vjerodostojnu nasljednicu moćne političarke koja je u svoja četiri kancelarska mandata presudno utjecala ne samo na politički smjer Njemačke nego i Europe. I to je pravi razlog njezina odlaska. Često je griješila, a mnogi u stranci dovodili su u pitanje njezino vodstvo, sumnjajući da je ona prava osoba za preuzimanje dužnosti kancelarske kandidatkinje. Zato je Kramp-Karrenbauer na nedavnom kongresu CDU zaprijetila ostavkom u slučaju da je stranka ne podrži. Tada je dobila stranačku potporu, ali time nisu prestali njezini problemi unutar CDU, koji su kulminirali političkim kaosom u Tiringiji.

Spahn i Merz opet u igri

Odlaskom Kramp-Karrenbauer iz CDU odmah su počele špekulacije o potencijalnim kancelarskim kandidatima. Među njima se spominju poraženi protukandidati dosadašnje stranačke šefice na prošlim izborima, aktualni ministar zdravstva i kritičar migrantske politike kancelarke Merkel Jens Spahn i Fridrich Merz, koji je najavljivao povratak CDU “korijenima”. Spominju se i sadašnji zamjenik predsjednice CDU Armin Laschet, ali i Markus Söder, šef sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije.

Neuspjeh Kramp-Karrenbauer osobito je razveselio AfD jer u toj stranci, koja želi probiti sanitarni kordon koji je sada okružuje, vjeruju da će se sada lakše surađivati s CDU, što bi zasigurno dovelo do daljnjih podjela u CDU. No nakon neuspjeha s Kramp-Karrenbauer, čini se da će Angela Merkel teško spriječiti skretanje CDU udesno.

Komentara 2

DU
Deleted user
09:00 12.02.2020.

Ma dajte prestanite sa tim glupostima!!! AfD nije nikaj drugoga nego bavarski CSU iz doba Franz Josefa Straussa, a tada nitko nije ni pisnuo da su CSU nacisti!!! Ovoj prokletoj ljevici oni nisu po ukusu pa ih ovak probaju maknuti! Ali narod im je i bu na izborima rekel svoje!!!

IV
ivanbalic
17:51 12.02.2020.

Jednostavno postovanu gospodju Merkel,nemoze niko zamjneiti,njezine politicke visine su nedostizne,od kako je ona vlasti,Njemacka je sisla na nulutu stopu nezaposlenosti(100) milijona stanovnika,izvoz brutalno visok,uvoz minimalan,Njemacki su gradjani prvi na svjetu po odlascima u turisticke drzave,a Njemacku je 2019 posjetili 300 milijon strani turista,i ostvarili 500 milijona nocenja....da vise ne nabrajam,to sve dokazuje da je ova Njemacka Boginja nenadmasna,i nezamjenjva,i to je svrstava u najvece drzavnike u svejtu,skoro je stigla naseg pokojnog velikana presjednika Jugoslavije,naseg Hrvatskog sina Tita.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije