Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPRIJEČAVANJE MIGRANTSKOG VALA

Kancelarka Merkel: Afrika mi je u zadnje vrijeme prirasla srcu

Angela Merkel
Foto: Andreas Rinke/REUTERS/PIXSELL
1/3
07.02.2020.
u 19:38

Merkel je stavila Afriku u fokus vanjske politike kojoj se posvetila na kraju svoje karijere

Dok u Njemačkoj traje politička drama uzrokovana suradnjom vladajućeg demokršćanskog CDU-a i populističkog AfD-a, kancelarka Angela Merkel, donedavna čelnica CDU-a, na svojoj je turneji po afričkim zemljama, točnije u Južnoj Africi i Angoli.

“Kancelarka ima taj talent da nikada nije doma kada koliba gori”, napisao je jučer Der Spiegel.

Lukrativno tržište

Cilj je ovog trodnevnog putovanja pronaći model zaustavljanja jačanja migracija iz Afrike prema Europskoj uniji, ali i uspostave jačih i boljih gospodarskih odnosa između ove dvije afričke države s jedne i Njemačke s druge strane. Ovo je druga posjeta kancelarke Merkel Africi u posljednjuih osam mjeseci, a prije tri mjeseca organizirala je i summit u Berlinu o ekonomskom pokretanju Africi.

– Posljednjih godina Afrika mi je prirasla srcu – priznaje Merkel.

Prije nekoliko dana u javnost je izašao tajni izvještaj sigurnosne službe Europske unije kojom se najavljuje vrlo izgledan veliki imigrantski val, sličan onom kakav je zapljusnuo Europsku uniju 2015. godine, no ovaj put ne iz pravca Turske, već s Crnog kontinenta, rutom preko Mediterana. Smatra se da bi broj imigranata koji će sve pokušati kako bi se dokopali Europske unije, odnosno “obećane zemlje” na proljeće rapidno porasti.

Južna Afrika ima veliki utjecaj na ostale zemlje tog dijela svijeta. Naime, ne samo da je gospodarski jedna od najjačih afričkih zemalja već će ovog mjeseca preuzeti i predsjedanje Afričkom unijom koja okuplja 55 zemalja Crnog kontinenta. Ujedno, obje su zemlje, i Njemačka i Južna Afrika, trenutačno i članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Još je jedan razlog zbog kojeg je Angela Merkel izabrala upravo Južnu Afriku kao oslonac u provođenju svoje politike na Crnom kontinentu. Prije nego što je na vlast 2009. došao Jacob Zuma, Njemačka je bila vrlo važan gospodarski partner Južne Afrike. Sa Zuminim mandatom utjecaj Njemačke na jugu afričkog kontinenta znatno je smanjen, no on je otišao s tog položaja prije nekoliko godina. A situacija se sada vraća na staro.

Južna Afrika ponovo prerasta u najbitnijeg trgovinskog partnera Njemačke na Crnom kontinentu, zemlju u koju idu dvije trećine njemačkih ulaganja u tom dijelu svijeta. Južna Afrika za Njemačku je prilično lukrativno tržište na kojem se otvara mogućnost za dodatna ulaganja, ali i jačanje političke moći pa će Berlin tražiti od Južne Afrike da iskoristi svoj utjecaj među ostalim zemljama kontinenta kako bi se oslabile migracije prema Europskoj uniji. Jer svako strano ulaganje, odnosno otvaranje novih radnih mjesta znači i manje imigracija iz zemlje.

Angela i Angola

Uz Južnu Afriku, kancelarka Merkel vidi još jednog saveznika – Angolu. Riječ je o naftom bogatoj zemlji čije je stanovništvo izrazito siromašno. Prije nekoliko tjedana pokazalo se da je kći bivšeg angolskog predsjednika Josea Eduarda Santona iz zemlje iznijela milijarde dolara tijekom tridesetosmogodišnje vladavine svoga oca. Santos je otišao s vlasti prije tri godine, čime je otvoren put suradnji sa zapadnim državama, a Njemačka upravo Angolu vidi kao budućeg partnera.

Sve su ovo razlozi zbog kojih je kancelarka Merkel “otkrila ljubav” prema Africi.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
11:59 08.02.2020.

Možeš uzeti Merkel iz komunizma, ali ne možeš uzeti komunizam iz Merkel. Pogledajte kako je ona reagirala na ishod izbora u Tiringiji.

RI
river
20:08 07.02.2020.

Angela i Georg Soros ce unistiti EU ...vec se pocela raspadati

IV
ivanbalic
21:20 07.02.2020.

Merkel je Boginja,zena ode po radnu snagu u Afriku,a mi se tu pjenimo,zasto je nasi 2 milijona Hrvata otislo kod gospdje Merkel,a mi je i dalje mrzimo,i to sve vise i vise ispoljavamo,zasto nasi drzavljani se povuku iz Njemacke,kadim jeje Frau Merkel,toliko mrska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije