Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA VEZA

Večernji list doznaje: Supruga bivšeg hrvatskog veleposlanika u Rusiji radi za 'šeika' Alketbija

Zvonimir Coric/PIXSELL
16.06.2023.
u 16:37

Činjenica da supruga bivšeg veleposlanika u Moskvi, surađuje s osobama čija je imovina pod sankcijama je u najmanju ruku neugodna

"Šeik" Saif Alketbi, osoba koja je "kupila" udio sankcionirane Sberbanke u Fortenovi, registrirao je svoju domenu healketbi.eu, preko koje šalje priopćenja i hrvatskim medijima, ali ne i Večernjem listu. To ne bi bilo sporno da email adresa s koje je domena registrirana nije morovichelena1@gmail.com. Naime, Helena Morović je supruga bivšeg hrvatskog veleposlanika u Rusiji Tonćija Staničića. Time veze hrvatskih državljana i sankcioniranog ruskog kapitala Sberbanke postaju još razgranatije, a sada ulaze i u sferu diplomacije, odnosno države.

- Nisam ovlaštena ovim putem davati takve informacije - kazala nam je Helena Morović Staničić kad smo je upitali za njezinu vezu s Alketbijem. Helena Morović Staničić vlasnica je tvrtke HM savjetovanja d.o.o. za pružanje usluga poduke sa sjedištem u Zagrebu. Kao predmet poslovanja navodi se niz poslova, među kojima je su poslovna spajanja i stjecanje dionica i poslovnih udjela u drugim društvima.

Njezin suprug Tonči Staničić, karijerni je diplomat, koji je bio, među ostalim, hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori te Bugarskoj. U prvoj polovini 2017. Staničić je upućen u Moskvu. Osam mjeseci nakon što je Staničić predao vjerodajnice ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu vraća se u Hrvatsku. Sada je u mirovini i nije bio dostupan za komentar. Bez obzira, činjenica da supruga bivšeg veleposlanika u Moskvi, surađuje s osobama čija je imovina pod sankcijama je u najmanju ruku neugodna.

>> VIDEO Analitičar Damir Novotny o prodaji Fortenove: 'Ovakva struktura vlasništva Fortenove nije održiva'

U međuvremenu Fortenova je objavila da će skupština dioničara 27. lipnja glasati o prijedlogu da se postojeća obveznica refinancira u iznosu od 1,1 do 1,2 milijarde eura sa sadašnjim većinskim kreditorom, investicijskom tvrtkom HPS Investment Partners.  Novi financijski aranžman predviđen je za razdoblje do 29. studenog 2024., uvjeti u pogledu marže ostaju isti, ali se uvodi se tzv. Original Issue Discount u visini 6,75 posto iznosa na koji će biti izdana obveznica. Ovaj jednokratni trošak posljedica je sudjelovanja sankcioniranih osoba u kapitalnoj strukturi Fortenove, a zbog čega su opcije financiranja ograničene.

POVEZANI ČLANCI:

Jedan od dogovorenih uvjeta je i započinjanje procesa potencijalne prodaje poljoprivrednog Fortenovina biznisa najkasnije do 31. prosinca. Ako bi do realizacije prodaje doista došlo, primici od prodaje upotrijebili bi se za daljnje razduživanje Fortenove ili za strateške investicije u maloprodaju i prehranu. Najpoznatiji dio Fortenove o čijoj će se prodaji razmatrati je Belje.

 

Komentara 7

Avatar Jopa
Jopa
20:11 16.06.2023.

U diplomaciji je 90% kadar tipa Vesne Pusić..

JO
JovanC
17:15 16.06.2023.

Duboka drzava. Drzava za podobne. Naravno iz bivseg sustava.

KU
KurtoTodović
04:49 17.06.2023.

A zasto i ne bi? Ako ubojica moze angazirati odvjetnika da mu pomaze, i niko normalan ne kaze zasto se je odvjetnik prihvatio posla. Sto je tezi slucaj to je veci profesionalni izazov za odvjetnika. Ako razne interesne grupe placaju lobiste to je normalno. a ako neko ko nam se ne dopada angazira nekoga da mu pomaze nama se onda to ne dopada. Po toj logici ni Zeljko Olujic i Silvije Degen ne bi smjeli braniti Artukovica, sto cak ni komunisti nisu smjeli pomisliti zabraniti. To je ruska imovina i legitimna je teznja da je Rusija zeli spasiti od nezakonitih sankcija (jer su zakonite samo sankcije koje odredi OUN, a ne i americki zandarm, koji gubi vlast pa je nervozan kao Laki u maratoncima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije