Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENE TRI OSOBE

Policajac udaljen iz službe: Više je puta otiskivao lažne pečate u putovnicu, USKOK otkrio detalje

Reportaža o Schengenu u pograničnom području
Dubravka Petric/PIXSELL
12.02.2024.
u 13:00

Policijski službenik je 10. veljače 2024. godine rješenjem načelnika Policijske uprave udaljen iz službe te će protiv njega biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad tri osobe (35., 47. i 51. godina) zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje isprave te davanje i primanje mita.

- Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 35-godišnji policijski službenik Policijske uprave vukovarsko-srijemske, tijekom 2023. godine, u više navrata, za novčanu naknadu, neovlašteno otisnuo granične pečate u putnu ispravu 47-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine, a čiju putnu ispravu mu je donosio 51-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine – navode iz policije.

Dodaju kako su osumnjičenici uhićeni i predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, a kaznena prijava podnesena je USKOK-u. 

Policijski službenik je 10. veljače 2024. godine rješenjem načelnika Policijske uprave udaljen iz službe te će protiv njega biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti.

VEZANI ČLANCI:

USKOK je izvijestio kako je, na temelju kaznene prijave PU vukovarsko-srijemske, donio rješenje o provođenju istrage protiv jednog hrvatskog državljanina (1988.) i dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1976., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave.

- Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od početka 2023. godine do 8. veljače 2024., u Hrvatskoj, Austriji te Bosni i Hercegovini, kao policijski službenik na Stalnom graničnom prijelazu za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Županja, pristao na traženje III. okr. da za novčani iznos u putnu ispravu II. okr. otisne službene ulazno/izlazne granične pečate s namještenim datumima, kojima će neistinito prikazati da je II. okr. na vrijeme napustio teritorij Austrije i tako mu omogućiti regulaciju boravka unutar Schengenskog prostora odnosno izbjegavanje zabrane daljnjeg boravka u tom prostoru.

Tako je, sukladno dogovoru, II. okr. u više navrata predavao svoju putnu ispravu III. okr., dok mu je putem Western Uniona uplaćivao iznose od najmanje 200 eura koji su bili namijenjeni policijskom službeniku kao naknada za izvršenu uslugu otiskivanja pečata. Nakon toga je III. okr. putnu ispravu i novac donosio I. okr. u Županju, a I. okr. je potom znajući da II. okr. nije pristupao graničnoj kontroli u njegovu putovnicu otiskivao službene ulazno/izlazne pečate. Putovnicu s tako otisnutim graničnim pečatima I. okr. je predavao III. okr., koji ju je zatim vraćao II. okr., a koji je s putovnicom 8. veljače 2023. pristupio na Stalni granični prijelaz Bajakovo te ju je prilikom granične kontrole predao policijskom službeniku na uvid - priopćio je USKOK.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije