Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA EPPO-a U ITALIJI

Sumnjiče se da su na prodaji guma preko interneta utajili 40 milijuna eura poreza

Ilustracija
Pixabay/Ilustracija
26.01.2024.
u 09:45

Bavili su se internetskom prodajom guma pri čemu su se koristili tzv. modelom dropshippinga prema kojem robu kupcu šalje izravno dobavljač

U svojima istragama Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) se susreće s raznom vrstom prevara, pa u Italiji trenutačno istražuju skupinu koja se sumnjiči da je počinila niz poreznih prevara u poslu s prodajom automobilskih guma. Po nalogu EPPO-a, talijanska financijska policija pretražila je više kuća, nakon čega su dvije osobe uhićene, dvije su u kućnom pritvoru, a jedna ima zabranu napuštanja boravišta. Istovremeno, osumnjičenicima je zamrznuta razna imovina vrijedna oko 40 milijuna eura. Konkretnije radi se o 47 bankovnih računa, 11 nekretnina, četiri automobila, 56.000 u kripto valutama. Osim toga, Ured za borbu protiv cyber kriminala zatvorio je nekoliko web trgovina za koje se sumnja da su lažno trgovale. 

Riječ je inače o kriminalnoj organizaciji koja je, kako navodi EPPO, povezana obiteljskim vezama, a bavila se online prodajom guma za automobile te druga motorna vozila. Sumnja se da su osnovali velik broj tvrtki u različitim članicama  EU-a kako bi iskoristili pravila EU-a o prekograničnim transakcijama, budući  su one oslobođene plaćanja PDV-a. Tvrtke su zapravo poslovale u Italiji, a sumnja se da su sastavljale lažne fakture i računovodstvene dokumente iz kojih je proizlazilo da su sjedišta tvrtki u inozemstvu, iako su stvarno bile u Italiji. Bavili su se internetskom prodajom guma pri čemu su se koristili tzv. modelom dropshippinga prema kojem robu kupcu šalje izravno dobavljač. Zbog ovakvog modela prodaje prodavatelju nije potrebna fizička trgovina ili skladište. EPPO tvrdi da su se osumnjičenici od 2017. koristili lancem fiktivnih tvrtki u nekoliko država članica EU te da su prodavali gume kupcima u Italiji preko različitih platformi za e-trgovinu. Fiktivne tvrtke imale su sjedište na Kanarskim otocima i bile su službeni prodavači guma. Gume su se inače nabavljale od legalnih europskih dobavljača te su bile izravno isporučene kupcima. 

Prema istrazi, komercijalne operacije su obavljene bez naplate ili povrata PDV-a u bilo kojoj državi članici EU. Kao rezultat toga, gume su se prodavale po vrlo unosnim cijenama, zbog čega nije plaćeno gotovo 40 milijuna eura dok su osumnjičenici ostvarili promet od 178 milijuna eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije