Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zahtjevi Turske

Summit EU pretvorio se u turski bazar

summit eu turska
Foto: DPA/PIXSELL
1/6
07.03.2016.
u 19:14

Diplomati EU u neslužbenom razgovoru s novinarima usporedili su summit s “turskim bazarom”, gdje svi iznose prevelike zahtjeve, pa se zatim cjenkaju, ali na kraju, nadaju se diplomati, ipak dođu do dogovora

Summit lidera Europske unije i Turske, na kojem se očekivao dogovor o vraćanju praktički svih ekonomskih migranata iz Grčke u Tursku i politička poruka o tome da je “zapadnobalkanska ruta odsad zatvorena”, pretvorio se u “turski bazar” na kojemu su Turci u posljednji tren počeli tražiti puno više novca od EU za svoju suradnju, a Nijemci pokušavali iz nacrta deklaracije summita izbaciti formulaciju “ruta je zatvorena”. 

Turski premijer Ahmet Davutoglu protekli je tjedan na pripremnim sastancima uoči summita signalizirao europskim dužnosnicima da je Turska spremna pristati na to da svakog migranta koji ilegalno uđe iz Turske u Grčku, a ne zadovoljava kriterije da mu se odobri međunarodna zaštita, turske vlasti prime natrag u proceduri readmisije. Lideri EU nadali su se da to može biti rješenje koje će smanjiti nekontrolirani priljev ljudi u Grčku, a ako se smanji broj migranata i izbjeglica u Grčkoj onda se može zatvoriti i balkanska ruta prema sjeveru i zapadu. No, turski premijer signalizirao je spremnost na masovnu readmisiju u razgovoru koji diplomati opisuju kao “privatni”, dok je danas u Bruxellesu Davutoglu iznio niz dodatnih uvjeta, financijskih, ali i političkih, poput bržeg ukidanja schengenskih viza za građane Turske već do ovog ljeta) i dodatnog ubrzanja pregovora Turske o članstvu u EU.

Dok je turski premijer iznosio zahtjeve u Bruxellesu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je Turcima:

– Prošla su četiri mjeseca otkako su nam obećali dati 3 milijarde eura. Premijer je sada u Bruxellesu i nadam se da će se vratiti s tim novcem – rekao je Erdogan.

Premijer Davutoglu sudjelovao je na radnom ručku s 28 šefova država ili vlada svih članica EU, a nakon što je iznio dodatne zahtjeve i završio ručak, poručio je Europljanima da ih ostavlja da oni sami među sobom raspravljaju, a da će se on, ako se oni dogovore, vratiti na večeru. 

Diplomati EU u neslužbenom razgovoru s novinarima usporedili su summit s “turskim bazarom”, gdje svi iznose prevelike zahtjeve, pa se zatim cjenkaju, ali na kraju, nadaju se diplomati, ipak dođu do dogovora. EU je, čini se, sada spreman večeras obećati Turcima dodatnih 3 milijarde eura, dakle ukupno 6 milijardi

Među 28 lidera država EU vladala je nesloga i oko nacrta deklaracije koja spominje da je “zapadnobalkanska ruta odsad zatvorena”, što je formulacija za koju su se borili predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, austrijski kancelar Werner Faymann te slovenski i hrvatski premijeri Miro Cerar i Tihomir Orešković. Austrijanci otvoreno govore da ruta ne može biti protočna kao što je bila dosad jer se “EU ne smije ponašati kao krijumčar ljudi”.

–  Danas će glavna poruka biti da je balkanska ruta zatvorena – rekao je Orešković na ulasku na summit. No, njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker uoči početka summita složili su se da bi takvu formulaciju trebalo ukloniti iz deklaracije, otkrili su njemački izvori. 

– Niti za jednu zemlju, uključujući Grčku, zatvaranje bilo čega nije opcija – rekla je Merkel na ulasku na summit. Njemačka kancelarka strahuje da poruka o zatvaranju rute, kao i mjere koje su Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija odnedavno počele provoditi u praksi, može destabilizirati Grčku. U nacrtu deklaracije summita, koji je u vrijeme zaključenja ovog izdanja još uvijek trajao, spominjao se i poziv svim zemljama da i dalje budu oprezne za slučaj da zatvaranje makedonsko-grčke granice otvori neku drugu migrantsku rutu, poput one iz Grčke preko Albanije. 

>>Turska iznenadila Europsku uniju: Ovo su novi uvjeti na kojima Ankara inzistira

>>Orešković o Puljizu: Mi radimo. Ja tu ne vidim nikakav problem. Čovjek je stručnjak. Zna svoj posao

Komentara 18

AN
Antiflašist
19:32 07.03.2016.

Grci i Turci igraju prljavo, evo prilike Makedoniji da grckoj bagri vrati milo za drago, dragi Makedonci, potpuno zatvorite granicu nek se Grcka hebe kako zna, kad vec ne zele cuvati svoju granicu prema Turskoj.

Avatar superhik74
superhik74
19:35 07.03.2016.

Turcin ostaje Turcin, od prodavanja rahatlokuma i pogadjanja na cesti se nisu odmakli stoljecima: "Evo plati 4 miljarde I ondasmo OK. E sad jos 3 milarde I ondo OK. Jos 2 mil

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
20:17 07.03.2016.

Evropljani spali na to da Turci odlučuju o našoj budučnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije