Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez dogovora

Summit lidera EU: “Merkozy” više ne postoji, raskol sve veći

'German Chancellor Angela Merkel and French President Nicolas Sarkozy share a smile as they give a statement on October 9, 2011 at the Chancellery in Berlin following a key summit on steps to combat d
'JOHANNES EISELE'
23.10.2011.
u 18:33

Sarkozy Cameronu: "Muka nam je od toga da nam vi, koji mrzite euro, govorite što trebamo raditi".

Atmosfera očaja i drame pratila je summit lidera EU u Bruxellesu i prije nego što je počeo. Njemačko izdanje Financial Timesa nazvalo je pokušaje spašavanja eura “farsom”, a neimenovani dužnosnik EU objasnio je probleme s kojima je suočena eurozona riječima “Izgubili smo glavni padobran, padamo s rezervnim, i nismo sigurni da će to uopće upaliti”.

Drama u Bruxellesu

Summit nije zaustavio taj pad, a ni rezervni padobran nije upalio. Njemačka kancelarka Angela Merkel pojavila se jučer u Bruxellesu bez odobrenja svoga parlamenta za bilo kakve nove dogovore oko Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). Zato je novi summit sazvan za srijedu i na njemu bi trebao pasti dogovor o “konačnom rješenju” krize. Činjenica da se novi summit saziva samo tri dana nakon onoga na kojem je trebalo biti izglasano rješenje, govori o drami u trenutku kad neki ekonomisti, poput savjetnika MMF-a Roberta Shapira, upozoravaju da će se bankarski sistem u eurozoni “raspasti u dva do tri tjedna ako se ne pronađe uvjerljivo rješenje”. Raspravljalo se i o dokapitalizaciji banaka, za što je potrebno oko 108 mlrd. eura. Mnoge su banke izložene u Grčkoj, koja će vjerojatno bankrotirati i vratiti samo 50% dugova, što će izazvati gubitke u francuskim i drugim bankama s grčkim obveznicama.

Sarkozy odustao od ideje da se EFSF pretvori u banku

Angela Merkel i Nicolas Sarkozy došli su na summit s različitim idejama, ali Sarkozy je odustao od svoje ideje da se spasilački fond EFSF pretvori u banku. Merkel je došla bez potpore svoga parlamenta, što je bio jedan od razloga zašto odluka o konačnom rješenju nije donesena danas, već će čekati srijedu.

Berlusconi se našao na udaru kritika: Sarkozy i Merkel uvjeravali su ga da mora provesti velike i brze reforme ako želi izbjeći da se panika proširi i na Italiju. David Cameron trudio se da se čuje i britanski glas, ali Sarkozy ga je navodno "poklopio" riječima: "muka nam je od toga da nam vi, koji mrzite euro, govorite što trebamo raditi".

Sve u svemu, uobičajena europska nesloga na summitu koji je trebao riješiti krizu, ali je završio porukom: dobro napredujemo, vjerujte nam na riječ, vraćamo se u srijedu.

Ključne riječi

Komentara 499

OB
-obrisani-
21:18 23.10.2011.

Sa mercedesom?Crysler300 ima mercedesov motor...pa su kupili Japance....

SR
s☺r@n
21:47 23.10.2011.

Vjerovatno su svi u kreditima.

UF
ufrm
20:55 23.10.2011.

@rea Nemoj, sve je to tajna jer ONI slusaju i sve znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije