Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj pregovora

Summit Kosor-Cameron simbolički kraj pregovaranja s EU

kosor
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
18.05.2011.
u 19:05

Europska komisija nije još donijela odluku o zatvaranju poglavlja 23, tvrdi izvor iz Füleova ureda

Na samom kraju pregovora s EU, kad se datum okončanja očekuje možda već sutra ili – vjerojatnije – u ponedjeljak na sastanku Vijeća EU za opće poslove, optimizam nikada nije bio praćen s više opreza. Iako je gotovo jasno da će se pregovori završiti u lipnju te da je posjet premijerke Jadranke Kosor britanskom kolegi Davidu Cameronu 10. lipnja neka vrsta i simboličkoga kraja – pogotovu jer se Britaniji često imputirala nesklonost Hrvatskoj, isto kao i posjet ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića Francuskoj nekoliko dana prije toga – te da su hrvatska diplomacija, predsjednik, predsjednica Vlade, Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU zajednički “okrenuli” situaciju te doveli pregovore do kraja, nitko se ne želi opustiti jer, ponavljaju: ništa nije gotovo do samog kraja.

Europska komisija ublažava optimizam

U Europskoj komisiji kao da su se uplašili optimizma koji su prouzročili potvrdom da je povjerenica za pravosuđe Viviane Reding povjereniku za proširenje Štefanu Füleu preporučila da se poglavlje 23 zatvori.

– Bila sam u Hrvatskoj nekoliko puta da potaknem preobrazbe i sada sam kolege iz EK-a izvijestila o postignućima tih svojih poticanja. Bilo je to vrlo teško, ali mislim da je Hrvatska jako uznapredovala. EK sada mora dati svoj prijedlog Vijeću EU, a ja ne mogu predvidjeti kakav će on biti. No, mogu reći da sam zadivljena napretkom koji je Hrvatska učinila da izgradi pravosudni sustav – rekla je V. Reding. Nije željela dodati ništa podrobnije “jer je moj kolega Füle taj koji je odgovoran i on će izvijestiti Vijeće o našim nalazima”, rekla je.

Izvor iz Füleova ureda rekao je da je Füle "čuo što je povjerenica Reding rekla", a onda je "kolegij saslušao što Füle ima reći, ali nikakva odluka nije donesena".

- Izvještaj hrvatske Vlade tek je jedan od izvještaja koje koristimo za izradu svojih procjena. EK ne čini ništa preko noći. Ni na COREPERU se u četvrtak ništa neće dogoditi - dodao je isti izvor.

Sastanak u MVP-u

Hrvatski pregovarači nisu u srijedu odgovarali na novinarska pitanja. O završetku pregovora nije željela govoriti ni premijerka Jadranka Kosor, ponavljajući da trebamo raditi.

Na pitanje o monitoringu kazala je: – Spremni smo raditi do završetka i nakon toga. Poglavlja koja su privremeno zatvorena sami s komisijom neprekidno nadgledamo – kazala je J. Kosor prije polaganja vijenca na spomeniku Ruđeru Boškoviću.

U MVP-u se sastala sa 50-ak djelatnika: ministrom, državnim tajnicima, ravnateljima uprava, ljudima koji su radili u sjeni. Uz njih, u pregovorima je bilo uključeno oko četiri tisuće ljudi iz različitih ministarstava. Hrvatska se priprema za razdoblje kad će njezini predstavnici sudjelovati u radu EU institucija, ali bez prava glasa, ali i za arbitražni sporazum čiji rokovi počinju teći od hrvatskog pristupa.

Potpisivanje ugovora najkasnije u prosincu

Pretpostavljeni slijed nakon današnjeg Odbora stalnih predstavnika uključuje sastanak Vijeća EU za opće poslove (GAC) u ponedjeljak, na kojemu će ministri vanjskih poslova raspravljati i možda donijeti odluku o zaključenju pregovora na Međuvladinoj pristupnoj konferenciji 21. lipnja. Potom bi Europsko vijeće 24. lipnja potvrdilo završetak pregovora. Ako se sav postupak do tada ne dovrši, kao krajnji se rok neslužbeno spominje rub prvoga sastanak GAC-a pod poljskim predsjedanjem u srpnju.

>>Kalendar zbivanja do ulaska u EU

Tada bi umjesto šefova država ili vlada zaključenje pregovora potvrdili ministri vanjskih poslova. To se do sada nije događalo, ali nije protivno europskome zakonodavstvu. Potom bi u rujnu o nacrtu pristupnoga ugovora raspravljali mjerodavni odbori Europskoga parlamenta, koji bi ga potvrdio na plenumu u listopadu. Ako šefovi država ili vlada EU 27 ne odluče u studenome prirediti posebnu svečanost potpisivanja Pristupnoga ugovora, potpise bi na njega stavili na redovnome, prosinačkome sastanku Europskoga vijeća. Ugovor bi tada krenuo u ratifikacijski postupak u parlamente država članica.

Komentara 68

DI
diaspora
12:15 19.05.2011.

na kraju lijecnici u Hrvatskoj vise zaradjuju nego u njemackoj, to je cinjenica. Bas zato im ti strucnjaci nedostaju. Pa ti idi i radi i sve sto zaradis potrosi tamo i budi jadan. Medicina je najslabije placenja u EU.

MA
master
20:11 18.05.2011.

Jao nam se u toj EU

UN
unbekant
15:14 19.05.2011.

pet kuna opklade,da pregovri nece da se zavrse u lipnju,niti u srpnju........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije