Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTIN DONIO ODLUKU

Sukobi u najvišim redovima ruske vojske: General Armagedon smijenjen jer ga je pohvalila kriva osoba?

Russian President Putin visits the headquarters of the Southern Military District in Rostov-on-Don
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/2
14.01.2023.
u 13:06

Lapinovo unapređenje izazvalo je žestoku reakciju Igora Girkina, bivšeg obavještajnog časnika i paravojnog zapovjednika koji je odigrao ključnu ulogu u ruskoj aneksiji Krima i ratu u Donbasu. Girkin, koji koristi pseudonim Igor Strelkov, rekao je na svom Telegram kanalu da Lapinova nova uloga mora biti "najblaže rečeno nesporazum".

Ako se ruski predsjednik Vladimir Putin nada da će promjena vojnog vodstva rata u Ukrajini oživjeti njegovu posrnulu kampanju i ugušiti ogorčene sukobe među njegovim zapovjednicima, vjerojatno će biti razočaran, piše Politico. General Sergej Surovikin proveo je samo tri mjeseca na mjestu generalnog zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini, prije nego li ga je na toj poziciji zamijenio načelnik Glavnog stožera Valerij Gerasimov, inače najviše pozicioniran vojni časnik u zemlji.

General pukovnik Aleksander Lapin promaknut je u načelnika Glavnog stožera kopnenih snaga, a Surovikin će i dalje biti Gerasimovljev zamjenik na bojnom polju. Brojni analitičari iz zapadnih zemalja, kao i proratni ruski vojni veterani dijele skepticizam prema tom potezu. Upitno je hoće li neprekidno smjenjivanje i postavljanje ljudi pomoći da se vrati zamah ruskoj kampanji.

Photo: SPUTNIK/REUTERS
Foto: SPUTNIK/REUTERS

Smatra se kako je smjena uglavnom politička te je znak unutarnjih sukoba u Kremlju, pri čemu ministarstvo obrane pokušava ponovno uspostaviti kontrolu nad vođenjem rata i obuzdati rastući utjecaj osnivača grupe Wagner Jevgenija Prigožina koji koristi sve kako bi privukao pažnju javnosti. Ovog tjedna je ustvrdio da su Wagnerovi plaćenici zauzeli grad Soledar. Ukrajina je odbila te teze navodeći kako borbe još traju i da je Prigožinova taktika suluda zbog ogromnih žrtava koje je spreman prihvatiti za zanemarive strateške dobitke.

Osim Prigožina i čečenski čelnik Ramzan Kadirov sve je glasniji u svojim zahtjevima za restrukturiranje najviših razina ruske vojske. No, čini se da im Putin ne daje što želi, već ide na ruku ljudima iz Ministarstva, koji su česta meta radikalnog tabora kojem pripadaju i Prigožin i Kadirov.

Nije bio meta, ali ipak

Surovikin, poznat kao general Armagedon jer je vodio žestoka bombardiranja u sjevernoj Siriji 2016. godine, nije bio predmet bijesa tvrdolinijaškog tabora. Hvale ga da je donio više taktičke koherentnosti i fokusa. Oni su tražili smjenu Gerasimova, kojeg krive što nije uspio zauzeti Kijev u prvim danima rata, ministra obrane Sergeja Šojgua i Lapina. Međutim, Putin je odlučio riješiti probleme koje muče vojsku tako što je promaknuo Gerasimova i Lapina te degradirao Surovikina, piše Politico.

Analitičar američkog think tanka Foreign Policy Research Institute Rob Lee primijetio je da je Prigožin hvalio Surovikina, te je sugerirao da bi ovotjedna promaknuća mogla "djelomično biti odgovor na Wagnerovu sve utjecajniju i sve javniju ulogu u ratu." Žestoku reakciju na Surovikinovu smjenu imali su i utjecajni ruski blogeri poput Rybara koji generalu Armagedonu pripisuju zasluge za uvođenje reda u ruske snage u Ukrajini.

Lapinovo unapređenje izazvalo je žestoku reakciju Igora Girkina, bivšeg obavještajnog časnika i paravojnog zapovjednika koji je odigrao ključnu ulogu u ruskoj aneksiji Krima i ratu u Donbasu. Girkin, koji koristi pseudonim Igor Strelkov, rekao je na svom Telegram kanalu da Lapinova nova uloga mora biti "najblaže rečeno nesporazum". Nije jedini. Kadirov je ranije žestoko kritizirao Lapina zbog gubitka grada Liman, zbog čega je moralo reagirati i rusko Ministarstvo obrane te su ga pozvali da "kontrolira svoje emocije". S druge strane, čečenski vojskovođa je često izražavao svoju podršku Surovikinu.

Photo: SPUTNIK/REUTERS
Foto: SPUTNIK/REUTERS

Budući da je Gerasimov jedan od dužnosnika u Kremlju koji su savjetovali Putina da napadne Ukrajinu, njegova budućnost vjerojatno sada ovisi o ishodu rata. Posao koji je dobio je "najotrovniji od svih kaleža", smatra stručnjak za rusku vojsku Mark Galeotti.

"Sada je na njemu", dodao je u tvitu.

Ukrajinsko ministarstvo obrane imalo je malo duhovitiji pristup imenovanju Gerasimova. Svaki ruski general "mora dobiti barem jednu priliku za neuspjeh u Ukrajini", naveli su u tvitu.

VIDEO:

 

Komentara 169

SE
Stock_ER
15:04 14.01.2023.

Vecernji Zabavnik

DU
Deleted user
15:14 14.01.2023.

Koliko moraju biti naivni oni koji vjeruju u ovakve članke? Čuj ovo, "Smijenjen je jer ga je pohvalila kriva osoba"!!! O jbt.!!!!!!

ST
stefj
15:11 14.01.2023.

Ovaj Wagnerovac će dobiti koncesije na sva rudna bogatstva u osvojenim krajevima. Zna on za što se bori i zašto toliko plaća ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije