Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Rusi objavili: 'Završeno je zauzimanje Soledara', Kijev ih opovrgava: 'Tamo su naše jedinice'

Ukrainian military operating German howitzers Panzerhaubitze 2000, near Soledar
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
1/6
13.01.2023.
u 21:25

Situacija u Soledaru je već nekoliko dana "teška" za ukrajinsku vojsku i "danas su se nastavile žestoke i silovite borbe", rekla je ranije zamjenica ministra obrane Hana Maljar. Maljar je rekla je da se broj ruskih postrojba povećao s 250 na 280 jer Moskva nastoji preuzeti "stratešku inicijativu".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u četvrtak "svu nužnu pomoć" vojnicima koji pružaju otpor ruskim napadima u Soledaru i u Bahmutu, dvama gradovima na istoku zemlje koje Rusija po svaku cijenu želi zauzeti kako bi promijenila tijek rata. "Želim istaknuti da će postrojbe koje brane ove gradove biti opskrbljene streljivom i svim što je potrebno, i to brzo i neprestano", objavio je Zelenski na Facebooku nakon sastanka s glavnim stožerom.

Situacija u Soledaru je već nekoliko dana "teška" za ukrajinsku vojsku i "danas su se nastavile žestoke i silovite borbe", rekla je ranije zamjenica ministra obrane Hana Maljar. Maljar je rekla je da se broj ruskih postrojba povećao s 250 na 280 jer Moskva nastoji preuzeti "stratešku inicijativu".

Tijek događaja:

21:25 - Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, u petak je putem službe za medije kritizirao ruski vrh. Požalio se na "unutarnje sukobe, korupciju, birokraciju i dužnosnike koji žele ostati na svojim položajima" i ne ono što je nazvao "stalnim pokušajima da se njegovoj organizaciji ukrade pobjeda", prenosi Guardian.

Prigožin, koji je oštro kritizirao neuspjehe regularne vojske, izdao je preuranjenu tvrdnju ranije ovog tjedna da je Soledar već pao, dodavši da su borbe tamo isključivo vodili njegovi ljudi - Wagnerova plaćenička skupina.

Ukrajina je zanijekala da su ruske snage preuzele kontrolu nad Soledarom i rekla da se njene snage drže. Kao odgovor Prigožinu, rusko ministarstvo obrane kasno u petak izdalo je drugo priopćenje u kojem traži "razjašnjenje" situacije i priznaje ulogu boraca Wagnerove skupine u Soledaru. "Što se tiče izravnog napada na gradske četvrti Soledara koje su okupirale oružane snage Ukrajine, ova borbena zadaća uspješno je izvršena hrabrim i nesebičnim djelovanjem dragovoljaca Wagnerovih jurišnih odreda", navodi se.


18:43 - Pobjeda Ukrajine koju je napala Rusija egzistencijalno je pitanje  za Europu i za EU nema većeg prioriteta od toga, izjavio je u petak Ulf Kristersson, premijer Švedske koja je 1. siječnja preuzela predsjedanje EU-om. “Ukrajinska pobjeda ima egzistencijalno značenje za Europu, nema prečeg prioriteta od Ukrajine. Sudbina Ukrajine ujedno je i sudbina Europe”, rekao je Kristersson na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom Europske komisije (EK) Ursulom von der Leyen.

Švedska vlada je u četvrtak i petak ugostila članove EK-a u Kiruni, najsjevernijem gradu u Švedskoj. Na sastanku se razgovaralo o prioritetima za sljedećih šest mjeseci.

Predsjednica EK-a je istaknula da EU  treba pojačati pritisak na Rusiju i nastaviti pomagati Ukrajini. “Ukrajinu podupiremo od prvog dana invazije i nastavit ćemo je nepokolebljivom podržavati. Također moramo nastaviti s pritiskom na Rusiju”, rekla je von der Leyen. Dodala je da je Europska unija bila previše ovisna o ruskim fosilnim gorivima. Rusija je smanjila isporuku plina EU-u za 80 posto, ali je Unija to uspjela nadoknaditi iz drugih izvora.

“Sada su cijene plina manje nego prije ruske agresije, nismo ostajali bez električne struje, skladišta plina su puna, udvostručili smo proizvodnju energije iz obnovljivih izvora”, rekla je von der Leyen. Najavila je da će EK na proljeće objaviti prijedlog reforme tržišta električne energije i da će razraditi mehanizam za zajedničku nabavu plinu.


16:50 - Bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Vjačeslav Volodin, predložio je u petak zapljenu imovine Rusima koji su napustili zemlju i "vrijeđaju" državu i njezine oružane snage iz inozemstva. Prijedlog Vjačeslava Volodina, predsjednika donjeg doma parlamenta, očito je bio usmjeren na predstavnike oporbe koji su osudili rat u Ukrajini nakon što su pobjegli iz zemlje kako bi izbjegli uhićenje. Mnogi od njih proglašeni su "stranim agentima". 

"Neki naši sugrađani smatraju da je moguće vrijeđati Rusiju, njezine stanovnike, vojnike i časnike, te otvoreno podupirati zlikovce, naciste i ubojice", rekao je Volodin. "Njihov cilj je jasan - okoristiti se i pokušati održati svoju dobrobit u inozemstvu", napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Volodin je rekao da postojeći pravni odgovori za borbu protiv ekstremizma, "rehabilitacije nacizma" ili diskreditacije oružanih snaga, što je već kažnjivo u Rusiji novčanim i zatvorskim kaznama, nisu dovoljni protiv "odmetnika" iz inozemstva. "Dok su u inozemstvu, oni iznajmljuju nekretnine i nastavljaju primati uplate na trošak ruskih građana. Istovremeno si dopuštaju javno ocrnjivati Rusiju, vrijeđati naše vojnike i časnike. Osjećaju da ih se ne može kazniti i vjeruju da ih pravda ne može dostići", rekao je.

Volodin smatra da je treba ažurirati kazneni zakon klauzulom o oduzimanju imovine takvim osobama radi naknade počinjene štete. Nije jasno hoće li takva mjera ići pred parlament ili koliko brzo.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov oprezno je reagirao na Volodinove prijedloge. Peskov je rekao da je to "vrlo komplicirano pitanje" i da ruske građane ne treba tretirati kao neprijatelje. "Neprijatelji su neprijatelji i moramo se boriti protiv njih, ali svi ostali su naši građani i trebaju ostati naši građani", citirala je Peskova državna novinska agencija TASS. 


15:44 -  Glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku zemlje zanijekao je u petak da su ruske snage zauzele Soledar, istaknuvši da se ukrajinske snage još uvijek bore u tom gradu.

"Tamo su naše jedinice, grad nije pod ruskom kontrolom", kazao je telefonski Reutersu glasnogovornik Serhij Čerevatij.

A soldier runs through debris of damaged buildings in location said to be Soledar, Ukraine in this still image obtained from a video released January 12, 2023. Courtesy of State Border Guard Service of Ukraine/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. REUTERS WAS NOT ABLE TO CONFIRM THE LOCATION OF THE VIDEO OR THE DATE IT WAS FILMED. Photo: State Border Guard Service of Uk/REUTERS
Foto: State Border Guard Service of Uk

Rusko ministarstvo obrane u petak je priopćilo da je ruska vojska preuzela kontrolu nad rudarskim gradom Soledarom u istočnoj Ukrajini, što bi bio prvi veći uspjeh Rusije na bojnom polju nakon pola godine vojnih neuspjeha protiv ukrajinskih snaga. Ruske snage zauzele su grad za koji su se dugo vodile teške borbe u četvrtak navečer, priopćilo je rusko ministarstvo.

Dodaje se da taj uspjeh omogućava presijecanje ukrajinskih opskrbnih ruta prema većem gradu Bahmutu na jugozapadu i okruživanje preostalih ukrajinskih snaga u tom gradu.

Obje strane pretrpjele su velike gubitke u borbi za kontrolu nad gradićem poznatim po rudnicima soli.


14:22 -  Ukrajina je "praktično" postala članica NATO-a, rekao je u petak za BBC ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov, čije snage pružaju otpor "silovitoj" ofenzivi" na grad Soledar, na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar je u tom razgovoru rekao da vjeruje da će Zapad poslati Ukrajini tenkove i borbene zrakoplove, unatoč strahu nekih zemalja od eskalacije sukoba.

"Ta zabrinutost za novu razinu eskalacije je, po mom mišljenju, jedna vrsta protokola", rekao je, otklanjajući strah da bi nove pošiljke oružja Rusija mogla shvatiti kao provokaciju.

"Ukrajina i ukrajinske oružane snage su postale član NATO-a. Praktično, ne formalno (pravno)", rekao je, "jer imamo oružje i znamo kako se njime koristiti".


12:24 - Završeno je zauzimanje grada Soledara, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane, javlja Gazeta.

Navodi se kako su tijekom operacije zauzimanja Soledara ruske jedinice 'izvele tajni manevar' te da je ubijeno više od 700 ukrajinskih vojnika.

Ministarstvo navodi kako je Soledar važan za nastavan 'uspješnih napadačkih operacija'. Ističu kako će zauzimanje Soledara prekinuti linije nabave za ukrajinske trupe koje se nalaze u Artemovsku. 


10:53 - NATO će premjestiti nekoliko svojih izviđačkih zrakoplova trenutno stacioniranih u Njemačkoj u Rumunjsku pa će oni biti bliže Ukrajini, piše dpa. Izviđački zrakoplovi sa Zračnim sustavom za upozoravanje i kontrolu (AWACS) trebali bi stići u Bukurešt u utorak "kako bi podržali pojačanu prisutnost saveza u regiji i pratili rusku vojnu aktivnost", priopćio je NATO u petak.

>> OPŠIRNIJE


10:52 - Ruski oporbeni političar u egzilu Ilija Ponomarev smatra da ruski predsjednik Vladimir Putin neće doživjeti sljedeću godinu. Ponomarev je bio član ruske Državne dume od 2007. do 2016. godine, a sada se nalazi u Ukrajini, gdje ima državljanstvo, i predvodi oporbeni pokret za koji se nada da će Rusiju prevesti u funkcionalnu demokraciju. On je bio jedini član ruskog parlamenta koji je 2014. godine glasao protiv aneksije Krima. Po njegovom mišljenju, Putinova objava da je anektirao ukrajinske teritorije koje Rusija ne može u potpunosti kontrolirati, neuspjeli napadi na Kijev te povlačenja iz Hersona i Harkiva mogli bi dovesti do toga da se njegov unutarnji krug okrene protiv njega.

>> OPŠIRNIJE


10:09 - Francuska će isporučiti Ukrajini tenkove AMX 10-RC u roku od dva mjeseca, rekao je Sébastien Lecornu, ministar oružanih snaga te zemlje. Također, ponovio je opću potporu Francuske Ukrajini u njezinoj borbi protiv Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dugo je tražio masovno proizvedene tenkove Leopard II njemačke proizvodnje, koje koristi nekoliko europskih saveznika, uključujući Njemačku, Poljsku, Finsku, Nizozemsku i Španjolsku. Ranije ovog tjedna, Sky News je otkrio da Velika Britanija po prvi put razmatra poslati tenkove Challenger 2. Takav potez označio bi značajan korak u podršci Ukrajini.


10:07 - Više od 200 pripadnika ukrajinske vojske stiglo je u Španjolsku na obuku. Vojnici su sletjeli u zračnu bazu Torrejon de Ardoz.

Tijekom obuke očekuje se da će naučiti kako postupati s osobama ranjenima u borbi te kako upravljati nekim sustavima koje će koristiti na bojnom polju, navodi Sky News. 


10:05 - Ruski predsjednik Vladimir Putin javno je izgrdio višeg ministra i saveznika tijekom sastanka kojeg je prenosila državna televizija. Govoreći tijekom video poziva uživo s dužnosnicima u srijedu, ruski čelnik djelovao je uzrujano te je prekorio zamjenika premijera Denisa Manturova, koji je, također, njegov ministar trgovine i industrije te odgovoran za nadzor ruske industrije oružja, obrambene industrije i opskrbe trupama opremom. Putin ga je kritizirao da presporo radi na ugovorima za zrakoplove, prema transkriptu poziva koji je kasnije objavio Kremlj.

>> OPŠIRNIJE


08:12 - Ukrajina je objavila da se njezine trupe suprotstavljaju ruskim snagama u Soledaru na istoku zemlje, dok se u tom gradu još uvijek nalazi više od 500 civila, uključujući djecu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je u video obraćanju zahvalio dvjema postrojbama u Soledaru za koje je rekao da "drže svoje položaje i nanose značajne gubitke neprijatelju". Više detalja nije iznio. Zelenski je rekao da je s višim ukrajinskim zapovjednicima analizirao potrebe za pojačanjima trupa u Soledaru i obližnjim gradovima u istočnom industrijskom području poznatom kao Donbas, kao i sljedeće korake za naredne dane.

Ruska ultranacionalistička paravojna skupina Wagner, koju vodi saveznik predsjednika Vladimira Putina, tvrdila je da je zauzela Soledar nakon intenzivnih borbi u kojima je grad ostao zatrpan mrtvim Ukrajincima. Moskva, međutim, još uvijek nije službeno objavila pobjedu u Soledaru, što bi bio njezin prvi značajniji dobitak u posljednjih šest mjeseci.

"U ovom trenutku još uvijek postoje neki mali džepovi otpora u Soledaru", rekao je Andrej Bajevski, ruski lokalni političar, u internetskoj emisiji. Reuters nije mogao neovisno provjeriti stanje u gradu.

Guverner Donecka Pavlo Kirilenko rekao je za ukrajinsku državnu TV da je 559 civila ostalo u Soledaru, uključujući 15 djece, i da se ne mogu evakuirati iz grada koji je prije rata imao oko 10.000 stanovnika.

Snimke dronom medicinske evakuacije ukrajinskih vojnika iz Soledara koje je Reuters dobio pokazuju napuštene ulice na kojima je samo nekoliko uništenih zgrada ostalo stajati, među raznesenim stablima i tinjajućim ruševinama. 24-godišnji ukrajinski vojnik, smješten izvan Soledara, rekao je: "Situacija je teška, ali stabilna. Zadržavamo neprijatelja... uzvraćamo."

Američki dužnosnici doveli su u pitanje važnost ruske pobjede u Soledaru čak i ako je to istina. Soledar se nalazi manje od 10 km sjeveroistočno od grada Bahmuta gdje su mjesecima bjesnile borbe u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu.

"Čak i ako i Bahmut i Soledar padnu u ruke Rusa, to neće imati strateški utjecaj na sam rat", rekao je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u Bijeloj kući. "To sigurno neće zaustaviti Ukrajince ili ih usporiti.”

Ukrajinski analitičar Oleksandr Kovalenko rekao je da je bitka za Soledar smanjila pritisak na strateški važniji grad Bahmut. "Soledar je već ispunio svoju glavnu ulogu - privukao je veliku količinu ruskih resursa koji su tamo uništeni", rekao je na medijskoj stranici nv.ua.

Kovalenko je rekao da bi se rudnici soli koji se nalaze u Soledaru mogli pokazati unosnima za Rusiju ako njezine snage uspiju zauzeti grad. Rekao je da ukrajinske snage kontroliraju jugozapad i središte Soledara, ali je upozorio da "održavanje te kontrole dolazi po cijenu ljudskih života".

Soledar
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS


08:10 - Invazija Moskve na Ukrajinu u veljači, najveći kopneni rat u Europi nakon Drugog svjetskog rata, rezultirala je s više od 50.000 prijava navodnih ratnih zločina, rekao je glavni ukrajinski tužitelj za ratne zločine Jurij Belousov.

Moskva kaže da provodi "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini kako bi zaštitila sigurnost Rusije i negira počinjenje ratnih zločina ili ciljanje civila. Moskva zauzvrat optužuje Ukrajinu za ratne zločine, a Zapad da ih ignorira. Ujedinjeni narodi su u studenom objavili da su pronašli dokaze da su obje strane mučile ratne zarobljenike.

Diljem Ukrajine, linije bojišnice jedva da su se pomaknule od posljednjeg velikog povlačenja Rusije na jugu prije dva mjeseca. Kijev se nada da će mu teško oklopno oružje zapadnih saveznika omogućiti nastavak napredovanja.

Zapadne zemlje počele su nuditi Kijevu napredno oružje poput sofisticiranog američkog raketnog sustava Patriot. Sjedinjene Države, Njemačka i Francuska prošlog su tjedna obećale nabavku oklopnih borbenih vozila, a najnoviji zahtjevi Ukrajine usmjereni su na borbene tenkove.

Poljski predsjednik Andrzej Duda obećao je Ukrajini 14 borbenih tenkova Leopard njemačke proizvodnje. Zelenski je za poljsku državnu televiziju TVP Info rekao da bi to moglo otvoriti put drugim zemljama da učine isto. Slanje tenkova razmatra i Britanija.


7:22 - Ukrajinske snage 'odbijaju ruske napade' u Lugansku i Donjecku. Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine objavio je da su moskovske snage gađale brojna naselja uključujući Stelmahivka i Bilohorivku u Lugansku te Marjinku i Nevelske u Donjecku.

Sky News javlja i kako su Rusi izveli pet raketnih napada na gradove Zaporižje, Kramatorsk i Kostjantinivku.

VIDEO Medvedev iznio svoja predviđanja za 2023.: Stvorit će se Četvrti Reich, izbit će ratovi, a Elon Musk bit će novi vođa...

Ključne riječi

Komentara 203

ME
medvedgrad
13:48 13.01.2023.

Neka dođe Putin i prošeta po "oslobođenom" gradu

Avatar Foton
Foton
14:31 13.01.2023.

3 mjeseca za Soledar, mozda 6 za Bakhmut. Tim tempom Kiev pada godine 2103.

LU
lucio2
16:34 13.01.2023.

Ako su i osvojili, bu to oni brzo i vratili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije