Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ian Bremmer:

'Sukob Kine i Japana najveća je prijetnja svjetskoj ekonomiji'

Kina, prosvjed
Reuters/PIXSELL
23.01.2013.
u 18:40

Davos 2012.: “Mislim da će Grčka napustiti eurozonu u idućih 12 mjeseci. Nakon Grčke izaći će i Portugal.” Situacija danas: Grčka je i dalje u eurozoni, a kriza se polako smiruje.

Najveća opasnost za svjetsko gospodarstvo u 2013. nije europska kriza, ni sukob demokrata i republikanaca oko proračuna u američkom Kongresu, ni rat u Siriji, ni iranska kriza. Ne, najveća opasnost dolazi iz Kine koja na krilima golemog rasta može ući u sukob s Japanom zbog spora oko otočja u Pacifiku. Na taj potencijalni sukob Kine i Japana upozorio je danas na 43. svjetskom gospodarskom forumu u Davosu šef euroazijske grupe Ian Bremmer, .

– Sukob Kine i Japana imao bi daleko najveće geopolitičke posljedice u 2013. – kazao je Bremmer u Davosu.

Kina i Japan, drugo i treće svjetsko gospodarstvo, zaoštrili su u rujnu prošle godine odnose zbog skupine otoka u Pacifiku, što je kulminiralo nasilnim demonstracijama i bojkotom japanskih proizvoda u Kini.

Okidač za demokraciju

– Kinezi su danas u situaciji u kojoj je Japan bio nekad. Kina danas ne treba stranu tehnologiju ni strana ulaganja – kazao je Bremmer.

Od 1979. godine, kada se najmnogoljudnija zemlja svijeta otvorila prema gospodarskim reformama, kineski BDP godišnje je u prosjeku rastao čak 10 posto. Tako je Kina 2010. prestigla Japan i postala drugo najveće svjetsko gospodarstvo. Većina ekonomista očekuje da će do 2030. kinesko gospodarstvo prestići i američko. A ekonomski rast mogao bi dovesti i do demokratizacije kineskog društva.

– Kina bi za pet godina trebala prijeći iznos od 15.000 dolara u paritetu kupovne moći po stanovniku, a to je razina koja je često bila okidač za demokratizaciju – pokazuje studija američkog nacionalnog obavještajnog vijeća. Jedan scenarij predviđa da bi u demokratskoj Kini mogle ojačati nacionalističke snage što bi moglo zaustaviti rast njihove ekonomije, a to bi potaknulo političke nemire i bilo udar na globalno gospodarstvo. No Bremmer smatra, što god da se dogodi u Kini, ona će biti glavni pokretač svjetske ekonomije u iduća dva desetljeća.

Dolazak na forum u Davosu koji traje do nedjelje 27. siječnja potvrdili su njemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer David Cameron i ruski premijer Dmitrij Medvedev. Kina i Sjedinjene Države neće imati predstavnike na najvišoj razini zbog nezgodnog termina – u Pekingu se upravo mijenja vlada, a Barack Obama tek je počeo drugi mandat.

Glavna zvijezda Draghi

Među sudionicima su ovogodišnjeg foruma i predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, direktorica MMF-a Christine Lagarde i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi. Glavnom zvijezdom već je proglašen Draghi. Njemu se pripisuje spas eura koji su na prošlom susretu u Davosu otpisali i ekonomisti poput “Dr. Propasti” Nouriela Roubinija i nobelovca Paula Krugmana.

>> Iduće godine zaratit će Kina, Japan i SAD?

Ključne riječi

Komentara 6

MO
modovisisajteMaraschino
19:00 23.01.2013.

ne već suprotno... zato što bi sve zemlje svijeta (a naročito Hrvatska) morale nešto i same proizvoditi...

A2
Alien 222
19:06 23.01.2013.

Ma kakva jadna Kina i Japan !!!

TO
Toni50
19:31 23.01.2013.

Davos 2012.: “Mislim da će Grčka napustiti eurozonu u idućih 12 mjeseci. Nakon Grčke izaći će i Portugal.” Situacija danas: Grčka je i dalje u eurozoni, ,Samo su grci skoro pocrkali ili postali teški bijednici...I Pored miljardi novoga duga - za 20 generacija !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije