Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Sudovi nisu mogli poništiti nezakonita invalidska rješenja

'za pokbih/Mostar/06.05.03. Vojnici HVO na vjezzbi u Mostaru.Hocce li zbog proracccuna ubuducce broj vojnika i tehnike biti znatno smanjen. snimio Marko Mikulicc/uz tekst Zdenka Jurilja'
Arhiva VL
12.10.2012.
u 12:01

Tužitelj ima ovjerenu presliku pa mu je sud “poklonio vjeru” da je pravomoćno i ovršno rješenje primio

Analiza jedne od više presuda Vrhovnog suda pokazuje kako je u sporu oko kojeg se začela polemika između ministra branitelja Freda Matića i odvjetnika Mate Knezovića presudno što je 145 pripadnika HVO-a u posjedu ovjerenih preslika rješenja o invalidnini. Od ostalih gotovo 10.000 pripadnika HVO-a tužbe ne treba očekivati ako nisu u posjedu preslika spornih rješenja iz MORH-a, koja bi se zakonski mogla poništiti. No, za postupke u tijeku i presuđene slučajeve ni pravni eksperti ne nalaze izlaza iako “zakonom se svašta može propisati”.

>>Ovo je M. Knezović, odvjetnik zbog kojeg se trese državni proračun

Travaš i Sessa se ograđuju

Inače, sporna rješenja već je poništavalo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti jer nije bilo zakonskog uporišta da se pripadnicima HVO-a prizna status hrvatskog ratnog vojnog invalida. Ali, Upravni sud je to poništio, a Vrhovni sud potvrdio u povodu DORH-ovih zahtjeva za zaštitu zakonitosti. I prema shvaćanju Upravnog suda nije bilo zakonskog temelja za ta rješenja, ali to ne predstavlja zakonom propisani razlog za poništavanje pravomoćnog i ovršnog rješenja!

Kako nam je odvjetnik Knezović rekao da očekuje reakcije, kontaktirali smo s prozvanima. Odgovor nismo dobili iz Ureda predsjednika države. Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca Đuro Sessa odbio je komentirati prozivanje sukobljenih strana te osobito nema što dodati onome što je Vrhovni sud utvrdio u više odluka. Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Robert Travaš odbio je komentirati postupke u tijeku. Što se tiče aluzija na način pribavljanja stranaka, ističe kako u HOK-u vjeruju da odvjetnici poštuju propise i etiku sve dok se temeljem prijave u disciplinskom postupku ne dokaže suprotno. Na primjedbe odvjetnika Knezovića o diskreditaciji uzvraća kako i odvjetnici mogu tražiti zaštitu pred sudom, s tim da HOK načelno osuđuje svaki pokušaj diskreditiranja rada odvjetnika, a posebno iznošenje neargumentiranih i nedokazanih tvrdnji vezano uza zastupanje interesa stranaka.

>>Branitelji HVO-a: Svi koji su tužili Hrvatsku trebaju vratiti novac

U arhivi Vrhovnog suda pronašli smo revizijsku odluku prema kojoj je Republika Hrvatska izgubila spor protiv tužitelja iz BiH kojeg je zastupao odvjetnik Knezović. Zagrebački sudovi su T. K. dosudili invalidninu i dodatak od ukupno 166.990,89 kuna sa zakonskom kamatom te sudski trošak od 16.606 kuna.

Bio je pripadnik MORH-a

T. K. je zagrebački Ured za obranu Centar 1997. priznao status 70-postotnog ratnog vojnog invalida od 1. kolovoza 1993., na što je MORH dao suglasnost pa je to rješenje postalo pravomoćno i ovršno. Kako je T. K. sudu dostavio ovjerenu presliku izvornog rješenja, Vrhovni sud je “poklonio vjeru tužitelju da je predmetno rješenje primio” te je odbio prigovore da je riječ samo o nepravomoćnom nacrtu rješenja. Sudovi su utvrdili i da T. K. nije pripadnik HVO-a jer je ranjen 1993. kao pripadnik specijalne postrojbe MORH-a.

Komentara 36

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:10 12.10.2012.

Hm Ovo s braniteljima polako ali sigurno prelazi u perverziju. Bilo ih je malo kad je trebalo. Iza rata 300 000, sada 500 000, sutra nekoliko milijuna. Kad vidim kod sebe ljude koji su bili isto gdje i ja, aa prolupali su, propili se, propali i za sve krive rat ne mogu se složiti, jer neki moji suborci još uvijek rade kao i ja, nose teret države koju bi svi pokrali, na svojim leđima i ne nadaju se nikakvoj mirovini, jer je neće biti kad čemo mi biti na redu da u nju idemo. Zato, - objvaviti popis branitelja i da svi vide tko prima mirovine i odmah će se znati tko je muljer, a tko branitelj.

IC
ico1
12:15 12.10.2012.

Evo jedan primjer, Štabi reko Blago Zadro sad na sve ovo.. Balgo zadro Branitelj a njegov sin nije koji je poginuo na Kpresu. Mislim dase okreće u grobu..

MA
marcellus
12:10 12.10.2012.

Genijalci dajte mi objasnite kako je nešto nezakonito ako sud to ne može poništiti? Naravno da je sve po zakonu, sviđalo se to Fredu ili ne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije