Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Suđenje za nesreću zbog koje je s neba nestao supersonični Concorde

Zapaljeni Concorde raspao se u zraku
REUTERS
02.02.2010.
u 16:33

Nakon nesreće obustavljeni su svi letovi supersoničnog aviona, a zaključak je istražitelja da se nesreća dogodila kad se komad gume, razderane na djeliću metala otpalom s aviona koji je neposredno prije toga sletio, zabio u spremnik goriva na Concordeu

Gotovo desetljeće nakon pada Concordea koji se neposredno nakon polijetanja s pariškog aerodroma srušio na tri kilometra udaljeno mjestašce Gonesse, pred francuskim sudom počinje proces koji bi trebao rasvijetliti sve pojedinosti tragedije u kojoj je poginulo 109 putnika i članova posade.

Nakon nesreće obustavljeni su svi letovi supersoničnog aviona, a zaključak je istražitelja da se nesreća dogodila kad se komad gume, razderane na djeliću metala otpalom s aviona koji je neposredno prije toga sletio, zabio u spremnik goriva na Concordeu. Potom je veliko curenje kerozina zapalilo motor letjelice kojom je u tome trenutku skupina njemačkih turista polijetala u Ameriku. Ipak, postoje i druga objašnjenja događaja.

Prema navodima svjedoka, motor Concordea zapalio se prije eksplozije gume, što baca sumnju na to da zrakoplov nije bio dobro održavan kao i na to da je bio preopterećen. U Air Franceu su priznali propuste u održavanju, no tvrde da to nema veze s padom.

 

Ključne riječi

Komentara 1

CR
CrackR0ck
17:48 02.02.2010.

komadić gume probio spremnik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije