Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Suđenje Šešelju: Svjedok o zlostavljanju zarobljenika na Ovčari

05.11.2008.
u 22:55

BEOGRAD - U nastavku suđenja Vojislavu Šešelju pred Tribunalom za ratne zločine u Den Haagu (ICTY) svjedok optužbe Milorad Vojinović u srijedu je svjedočio da je u studenom 1991. vidio kako pripadnici srpskih paravojnih postrojba zlostavljaju hrvatske zarobljenike na farmi Ovčara kod Vukovara.

Umirovljeni pukovnik Vojinović, koji je u to vrijeme bio zapovjednik 80. motorizirane brigade jugoslavenske vojske koja je bila raspoređena u okolini Vukovara, svjedočio je da je 20. studenoga 1991. na Ovčari vidio kako pripadnici srpskih snaga maltretiraju hrvatske zarobljenike koji su izlazili iz dva autobusa.

"Zarobljenici su bili prisiljeni da od autobusa do hangara prema kojem su bili usmjereni prođu kroz špalir vojnika, civila i ljudi s četničkim obilježjima koji su ih tukli i oduzimali im vrijedne stvari", rekao je svjedok.

On je izjavio da je pokušao zaštiti zarobljenike, ali su ga "paravojnici u špaliru psovali i kazali mu da su zarobljenici njihovi".

Svjedok je opisao kako je zatim ušao i u hangar i tamo bio šokiran prizorom i maltretiranjem koje je ponovno neuspješno pokušao zaustaviti. Rekao je i to da je "u hangaru primijetio više časnika Prve gardijske brigade tadašnje jugoslavenske vojske te je pretpostavio da su oni zaduženi da uvedu red".

Rekao je i kako se pola sata poslije toga sastao sa zapovjednikom Prve gardijske brigade JNA Milom Mrkšićem kojemu je prenio što se događa na Ovčari, na što mu je Mrkšić odvratio: "Nemoj mi to govoriti".

"Kasnije te večeri saznao sam da je vojna policija povučena s Ovčare, a da su zarobljenici predani lokalnim vlastima", izjavio je svjedok, dodajući kako je poslije čuo da je na Ovčari te večeri bio zapovjednik paravojne postrojbe Leva supoderica Milan Lančužanin, zvani Kameni. Po optužnici, to je bila postrojba pripadnika Šešeljeve Srpske radikalne stranke.

Vojinović je u svjedočenju dodao da je čuo kako je Šešelj bio u Vukovaru ujesen 1991., ali ga on nije vidio, te je precizirao da ga je "sreo tek godinu dana poslije, na proslavi zauzimanja Vukovara".

Šešelj je odbio protuispitati Vojinovića jer je svjedokova izjava u spis uvedena u pisanom obliku, čemu se on protivi, tvrdeći da takve izjave piše Tužiteljstvo, te je najavio da će "taj argument iskoristiti za osporavanje regularnosti cijelog suđenja".

Prije Vojinovićeva iskaza, svjedočenje je završila Vesna Bosanac, tadašnja ravnateljica vukovarske bolnice iz koje su zarobljenici odvedeni na Ovčaru.

Nakon protesta tužitelja Daryla Mundisa, predsjedavajući sudac Jean-Claude Antonetti ukorio je Šešelja zbog neprimjerenih riječi koje je uputio svjedokinji, upozoravajući ga da takvim ponašanjem daje argumente u korist zahtjeva Tužiteljstva da mu treba nametnuti branitelja.

Vojislav Šešelj optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993., uključujući i strijeljanje oko 200 zarobljenih Hrvata na Ovčari u noći između 20. i 21. studenoga 1991.(Hina) >
Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije