Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODNIJELI ZAHTJEV

Nakon što je Mamić sasuo niz teških optužbi, obrana traži suđenje izvan Osijeka

Foto: Davor Javorović/Denis Kapetanović/PIXSELL
1/10
23.03.2021.
u 10:16

Odvjetnik Ivan Stanić javio se za riječ, no sudac Davor Mitrović nije mu dopustio govoriti ističući kako nema uvjeta za raspravu

Prvi put nakon što im je Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, Zoran Mamić i Damir Vrbanović stigli su na Županijski sud u Osijeku. Trebalo im je danas, naime, biti nastavljeno suđenje po drugoj optužnici, za izvlačenje najmanje 144 milijuna kuna iz Dinama, gdje su optuženi i Zdravko Mamić, Mario Mamić, Igor Krota, Sandro Stipančić i Nikky Arthur Vuksan.

No, rasprava je odgođena jer se na osječkom sudu nije pojavio Krota.

– Danas u 8.45 Igor Krota telefonski je izvijestio predsjednika vijeća da je jučer u 19 sati doznao da mu je iz njemu nepoznatih razloga određena samoizolacija te se u jutarnjim satima odmah testirao, no zbog toga nije mogao pristupiti na sud niti pravovremeno obavijestiti raspravno vijeće o nemogućnosti pristupa na za danas zakazanu raspravu – kazao je sudac Davor Mitrović.

Iz preslike liječničke potvrde koju je Krotin odvjetnik dostavio danas sudu proizlazi da je on u samoizolaciji od 20. ožujka.

Obrana Damira Vrbanovića izvijestila je da je Visokom kaznenom sudu podnijela zahtjev za prenošenje mjesne nadležnosti. To znači da traže izmještanje suđenja s osječkog suda, a može se pretpostaviti da je razlog tome niz ozbiljnih optužbi koje je Zdravko Mamić iz Mostara iznio na račun osječkih sudaca.

Odvjetnik Ivan Stanić javio se za riječ, no sudac Davor Mitrović nije mu dopustio govoriti, ističući kako nema uvjeta za raspravu.

 

– Uvažavajući recentna događanja na Županijskom sudu u Osijeku i razloge zbog kojih je predsjednik Županijskog suda u Osijeku odlučio pokrenuti disciplinski postupak pred Sudbenim vijećem s tako rigoroznim prijedlogom, i to isključivo, prema njegovim riječima, na temelju fotografiranja s prvooptuženikom Zdravkom Mamićem, smatramo da su razlozi mnogo dublji jer u mojoj tridesetogodišnjoj praksi nisam vidio da bi ikada bio pokrenut bili kakav stegovni postupak zbog fotografiranja, pri čemu ni ta fotografija u postupku ni na koji način nije problematizirana. Držimo da se iza te čelične zavjese pravosuđa skriva nešto mnogo dublje, o čemu sada pravosudni sustav, a pri tome mislim i na Uskok, ne želi još ništa govoriti i obznaniti svim onim građanima koje to jako zanima što se zapravo dogodilo – rekao je Janjko Grlić, odvjetnik Damira Vrbanovića.

– Ruku na srce, svi su ti današnji suci radili sa sucima koji su u Vijeću. Mislim da svakog normalnog građanina takvo što pogađa i da od tih sudaca ne možemo očekivati da nepristrano i neovisno vode postupak koji je opterećen tom stigmom odnosa njihovih kolega s prvooptuženikom Zdravkom Mamićem. Damir Vrbanović u tom kontekstu ne želi imati nikakvo suđenje koje bi imalo bilo kakve natruhe sumnje na ovisnost ili pristranost koja bi bila vezana uz postupke za koje se sumnja da su u njemu sudjelovali prvooptuženi Zdravko Mamić i suci ovog suda Vekić, Krušlin i oni koje je on spominjao u svojoj izjavi – rekao je odvjetnik.

Rekao je i kako im ne bi palo na pamet da predlože koji bi sud bio nadležan za suđenje. Rekao je kako oni ''nisu ljudi koji sugeriraju nekome da nešto radi''.

O premještanju će odlučivati Visoki kazneni sud.

– Na ovom sudu imali smo prilike vidjeti da je sve moguće. Iluzorno je očekivati daljnje vođenje rasprave, a biti svjestan toga da Visoki kazneni sud može raspravu prebaciti na drugi sud i samim time rasprava počinje iznova – rekao je.

Komentara 35

OB
Oblivion
10:51 23.03.2021.

Treba preispitati sve presude tih sudaca

Avatar GeniKameni
GeniKameni
10:44 23.03.2021.

To i jeste bilo sumnjivo od samog pocetka... svi optuzeni zive u Zagrebu a sudjenje je u Osijeku! To je kao da netko ukrade nesto u Dubrovniku pa mora putovati u Vukovar na sudjenje! I sad se pokazalo da je taj sud leglo kriminala i korupcije. Sve te presude treba ponistiti i ponoviti postupak. Ocito je da optuzeni nisu morali putovati u Osijek da bi im se sudilo, nego da bi im se presudilo!

DU
Deleted user
11:19 23.03.2021.

klupko se počelo odmotavati, i neka.....ne bi Maminjo s time olako "mahao" da nije istina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije