Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernjakov serijal

Sudbonosni izbori: Grci će glasati i za naciste batinaše

'Alexis Tsipras, the head of Greece\'s leftist SYRIZA party, waves at supporters during a pre-election rally in Athens June 14, 2012. Tsipras promised on Thursday to rip up the conditions attached to
Foto: 'YORGOS KARAHALIS'
1/3
15.06.2012.
u 22:30

Uoči sudbonosnih izbora u Grčkoj naš je reporter razgovarao s novinarkom kojoj prijete ubojstvom

– U prvi tren, osjećala sam se prestravljeno – opisuje grčka novinarka Xenia Kounalaki osjećaj koji ju je obuzeo dok je čitala blog u kojem joj grčki neonacisti iz uskoro možda parlamentarne stranke Zlatna zora prijete atentatom. Već drugi tren, kao prava novinarka koja zna da je strah najbolje odagnati pozitivnim razmišljanjem i šalom, pomislila je nešto sasvim drugo.

– Pomislila sam: hej, pa netko se ondje zaista morao upustiti u naporan intelektualni rad. To je prijetnja od 2500 riječi, tekst je ispunjen citatima iz knjiga, autor pokazuje čak i znanje poliglota. Mislila sam da su momci iz Zlatne zore samo okrutni batinaši, kao što svojim ponašanjem svakodnevno dokazuju, a kad ono, među njima ima i intelektualaca – govori Xenia Kounalaki dok sjedimo na trgu Kolonaki na prijepodnevnih 36 atenskih stupnjeva. Ali prijetnja koju je primila putem bloga nije bila tako bezazlena. Autor je spomenuo i njezino dijete, a u jednoj rečenici, aludirajući na njezino mjesto rođenja (njemački Hamburg), citirao je prijetnju: “Kommt Zeit, kommt Rat, kommt Attentat” (u slobodnom prijevodu: doći će vrijeme za atentat). To je bio odgovor pristaša radikalno desne stranke Zlatna zora na novinarkin komentar u listu Kathimerini u kojem je napisala da bi neonaciste iz Zlatne zore mediji jednostavno trebali ignorirati.

Nakon što je Zlatna zora na izborima početkom svibnja osvojila 7 posto glasova, prema posljednjim anketama uoči novih izbora, osvajaju 4,5 posto. Ali Xenia Kounalaki vjeruje da ankete ne mogu predvidjeti stvaran rezultat radikalno desnih stranaka jer njihovi glasači u anketama rijetko sudjeluju ili rijetko odgovaraju iskreno.

– Mislila sam da će se birači distancirati od Zlatne zore kad vide o kakvim je uličnim batinašima riječ. Ali ne, dio birača ih i dalje podržava. To me zabrinjava – kaže Xenia Kounalaki.  

>>Cijelu reportažu pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista

>>Grci gladni, srednji sloj prodaje zlato, uskoro će i bogataši

>>Večernjakov novinar u grčkom Volosu: Ovdje euro već nestaje 


Komentara 13

DU
Deleted user
23:51 15.06.2012.

Bitno da bi svi oni ostajali u EU, imali Euro, drpali novce Njemačkoj ali ne bi plačali dugove.

PE
peugeot
23:55 15.06.2012.

Vidjecemo kad Hrvatska udje u EU da li ce objerucke primati imigrante da im da posao i da ih hrani. Hoce, malo morgen!

BU
budagigo
23:14 15.06.2012.

svi su bolji od liberala i ljevičara koji su uveli "slobodno tržište" i tako otvorili vrata protoku sumnjivog špekulantskog kapitala po državama zapada,jeftinoj istočnoj robi,koji su doveli do toga da zapadne firme sele proizvodnju na istok gdje iskorištavaju jeftino radništvoo dok u matičnim zemljama ljudi ostaju bez posla ,a za to su sigurno bogato nagrađeni jer u sve više zemalja jedino je zanimanje političar profitabilno . ili možda za komuniste koji su u svojim redovima imali takve velikane kao što su lenjin,stanjin,tito,pol pot,idr. zaslužni za milijune nevinih leševa po svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije