Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Sudački gafovi ne zanimaju Zrinjevac

17.08.2006.
u 16:37

Hoćemo li ikada doznati zašto je zadarski istražni sudac Milan Pećina propustio tražiti vještačenje kamiona koji je u tunelu Ledenik odnio četiri života? Hoće li se ikad znati kako to da je odmah nakon toga sudac iz Splita, Robert Pešutić, poželio u noćni provod otići baš s vlasnikom kobnoga kamiona i s prometnim vještakom? Radi li se tako i inače, a razlika je samo u tome što se ovoga puta novinari, u sušnoj sezoni, nisu dali "skinuti s priče"? Pa je suca Pećinu naljutilo to što je javnost dobila  previše informacija!

Pitanja je bezbroj, no vrh sudbene vlasti i dalje šuti, a i novine su se pomalo umorile. Kao da se na to i računa, pa je i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin zasad bez ikakvog komentara na aferu s dvojicom sudaca, ne najavljući da će, primjerice, pokrenuti stegovne postupke kako bismo na brojna pitanja dobili odgovore. Još jednom Hrvatin, baš kao i njegov prethodnik Ivica Crnić, reakciju prepušta predsjednicima sudova, pa je tako zasad jedino od Pešutića predsjednik njegova suda zatražio izvještaj o zbivanjima u baru.

Hrvatin u međuvremenu vrlo uspješno vodi akciju po svim sudovima u Hrvatskoj i broj starih predmeta zaista se rapidno smanjuje. Kad se srežu stari predmeti, zaista će se, kako se to očito očekuje, bolje vidjeti suci koji ne rade kako valja. Ali, to nije dovoljno! U ovakvim slučajevima nužna je bila hitna reakcija i najava poteza. Ovako, ako se još jednom bude čekalo da sve prekrije zaborav, ništa neće pomoći čak ni ako statistika riješenih starih predmeta zablista  ugled sudstva past će na još niže grane.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije