Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravni obrat

Sudac odlučio: Više ne vrijede autorska prava za pjesmu 'Happy Birthday to You'

torta
Foto: Thinkstock
23.09.2015.
u 09:50

Ova presuda zadala je težak financijski udarac za Warner Chappell s obzirom da je ta izdavačka kuća od tantijema godišnje zarađivala više od 2 milijuna dolara

Glazbena izdavačka kuća Warner Chappell godinama koja prikuplja tantijeme na najpoznatiju rođendansku pjesmu 'Happy Birthday To You' (Sretan ti rođendan) više ne posjeduje valjana autorska prava na tekst pjesme, stoji u presudi koju je američki sud donio u utorak. 

Sudac George H. King presudio je da originalna autorska prava pokrivaju samo posebne klavirske aranžmane, no ne i tekst pjesme. Osnovni napjev pjesme 'Happy Birthday To You' proizlazi iz popularne dječje pjesme 'Good Morning to All' (Dobro jutro svima) koja je odavno u javnoj domeni.

Ova presuda zapravo je pravna pobjeda američke redateljice Jennifer Nelson koja je Warner Chappellu tužila zbog tantijema od 1500 dolara koje im je platila kako bi pjesmu koristila u svom dokumentarcu. 

Presuda također povećava izglede da se tantijemi više neće morati isplaćivati za potrebe filmova i TV emisija. Time je Warneru zadan težak financijski udarac s obzirom da je tvrtka od tantijema godišnje zarađivala više od 2 milijuna dolara.

>>Na Gracelandu se Elvisov rođendan slavi kao da je živ

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije