Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komunistički zločini

Sudac Ivan Perković traži od Vlade novac za ekshumaciju žrtava

boljkovac
Boris Ščtar/Pixsell
Autori: Jasmina Popović, Davor Ivanković, Marina Borovac
14.07.2010.
u 09:22

Neslužbeno se doznaje da su svjedoci potvrdili svoje prijašnje iskaze dane u istrazi PU karlovačke. U istrazi je ispitano više od 50 svjedoka.

Ivan Perković, istražni sudac i predsjednik Županijskoga suda u Karlovcu, ispitao je i posljednjega predviđenog svjedoka likvidacija komunističkog režima nad zarobljenim vojnicima tzv. NDH u poraću na području Karlovca. Sada slijede ekshumacije s grobišta žrtava, no još se ne zna kada, jer za to treba osigurati novac i posebne ekipe patologa – kazao je sudac Perković. On će obavijestiti Ministarstvo pravosuđa i od njega i Vlade RH zatražiti novac potreban za ekshumacije i rad posebnih ekipa patologa.

Neslužbeno se doznaje da su svjedoci potvrdili svoje prijašnje iskaze dane u istrazi PU karlovačke. Sudac Perković na ovoj istrazi, u kojoj je ispitano više od 50 svjedoka, a od kojih je nekolicina svjedočila o ulozi Josipa Boljkovca u pogromima, premlaćivanju zatočenika logora i ubojstvima bjegunaca, radi još od 2003.

Boljkovac je bio glavni

Kad budu bile obavljene ekshumacije, sudac će kompletirati spis i predati ga Županijskome državnom odvjetništvu u Karlovcu. O njemu ovisi daljnje postupanje prema J. Boljkovcu.

Josip Jurčević, povjesničar koji je devedesetih bio u ekipi koja je otkrila Jazovku, kaže kako se zna da je Boljkovac bio glavni u logoru Dubovac, a da u Windsoru u Kanadi žive deseci svjedoka koji su teretili Boljkovca još devedesetih – pa se ništa nije dogodilo. Politika uvijek prije izbora iznova zlorabi Bleiburg i radi umjetnu desno-lijevu podjelu, kaže Jurčević.

– Nije posrijedi kotačić Boljkovac nego neokomunistička struktura vlasti koja ne dopušta da se hrvatsko društvo oslobodi – kaže.

Ivica Relković, pak, pozdravlja proces i ne očekuje da bi se netko sada usudio zaustaviti istragu zbog “nedostatka novca za ekshumacije”.

Rehabilitacija kvislinga

– Ne ulazim u pravosudni problem istrage oko Boljkovca, ali čini mi se da je to nastavak pokušaja da se pobjednike Drugoga svjetskog rata proglasi zločincima, a zločince rehabilitira. Da nekome u Francuskoj padne na pamet rušiti spomenike pobjednicima, kao što se čini u Hrvatskoj, svi bi skočili, a da se pokuša rehabilitirati kvislinge, poslali bi ga u ludnicu. Nijemci su doživjeli katarzu i shvatili što se dogodilo, u nas još ima onih koji čekaju da se vrati Ante Pavelić. Još je moguće da kardinal V. Puljić dođe iz Sarajeva na Jazovku gdje je pobijeno 60-70, uglavnom ranjenih ustaša, a ne ode u Jadovno, gdje je stradalo od 30 do 40 tisuća ljudi – kazao je bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Potvrdio je da je s Boljkovcem razgovarao o zbivanjima nakon rata. On mu je rekao da su “ginuli i s jedne i s druge strane jer su se mnogi kvislinzi nakon kapitulacije povukli u šume i otud planirali napade”.

Ivan Fumić, svojedobno vojni tužitelj, pak kaže da je rat završio 15. svibnja 1945. i ako su neki zločini počinjeni nakon toga, više nisu ratni. Ako je bila riječ o ubojstvima nakon rata, onda je rok zastare 20 godina, a to znači da je nastupila višestruka zastara. Neka svatko radi svoj posao i istražuje što misli da treba, ali mislim da sankcije nemaju mnogo smisla – izjavio je Ivan Fumić iz Saveza antifašista.

Komentara 142

MR
mravac
21:45 14.07.2010.

Nema više komentiranja baćena je kost i neka se idioti sada glođu.!!

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
10:35 14.07.2010.

14.07.2010. u 10:31h Chiller je napisao/la: I da,Zvonimire... -Hrvatska Komunistička stranka nastala je u HRVATSKOJ daleko prije NDH...BTW -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Strasno!

DU
Deleted user
10:47 14.07.2010.

e moj mesiću lopina si bio i osto i dok je god takvih parazita nikada nama neće bit dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije