Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tv-dvoboj

Sučeljavanje Jovanovića i Dodika o genocidu značajno za Srbiju

'voda LDP-a Cedo Jovanovic, izbori Srbija/ Serbia'
Foto: ' '
1/3
02.02.2012.
u 12:07

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kaže da je to sučeljavanje "značajno za Srbiju u trenutku kada se napada svako drukčije mišljenje, pogotovo vezano za proslavljanje godišnjice Republike Srpske"

Nakon televizijskog sučeljavanja Čedomira Jovanovića i Milorada Dodika, a povod je bila Jovanovićeva izjava da je Republika Srpska nastala na zločinu i srebreničkom genocidu, u Srbiji je uslijedila javna rasprava o sučeljavanju, ali i tome je li RS genocidna tvorevina.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko kaže da je to sučeljavanje "značajno za Srbiju u trenutku kada se napada svako drukčije mišljenje, pogotovo vezano za proslavljanje godišnjice Republike Srpske", a Slobodan Antonić, politički analitičar, ističe da je značajan dijalog koji su vodile dvije različite političke opcije, ali se ne slaže kako je sada trenutak gušenja slobode mišljenja u Srbiji.

– Javnost je samo kritički reagirala na jedno opravdanje da se digne u zrak dvorana Borik. Nisam siguran razumijem li značaj pitanja, imajući u vidu da je to jedan politički događaj, sučeljavanje pred javnošću dva stava, i dobro je što se to odigralo kako bi javnost vidjela jedno i drugo stajalište – kaže Antonić. Između ovo dvoje analitičara političkih i društvenih zbivanja u Srbiji i izvan nje, povela se rasprava je li RS genocidna tvorevina ili ne.

– Mislim da je ovdje riječ o poricanju Srebrenice. Zanemaruje se činjenica da su četiri postupka u tijeku koja se odnose na genocid u Srebrenici, tako se može reći da se dogodio genocid u RS. Što se tiče činjenica da je slavljeno 20 godina od RS, to je jedno zamagljivanje. Proglašenje RS bila je najava za ono što će se događati idućih godina. RS je nastao na temelju zločina i genocida – rekla je Sonja Biserko na što je reagirao Antonić rekavši kako "time delegitimira čitav jedan narod".

– Državnu strukturu svodite na jedan zločin. Jedan masakr ste reducirali na genocid. RS ste reducirali na genocidnu tvorevinu. Vi ćete i njihove predstavnike moralno diskvalificirati. U pitanju je jedna opasna redukcija. Činite moralnu delegitimaciju čitavog jednog naroda... RS se svodi na genocidnu tvorevinu, a negira se zločin s druge strane. Je li Hrvatska genocidna tvorevina? Što se događalo 1945.? – kaže Antonić.

Komentara 135

CA
cro.army
19:11 02.02.2012.

A jesu li se potukli? ;))

BG
BG
12:38 02.02.2012.

Lud je Dodik sto uopste ulazi u raspravu sa izdajicom Srpskog roda Cedomirom ( citaj cedomorom) Jovanovicem. Mi smo Srbi stvarno budale,od gotovog uvek znamo da napravimo veresiju.

ZK
Z.klain.y
16:44 02.02.2012.

Metalni gdje si brate u tudjini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije