Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I dekani za
Povratak na članak

Studenti poručuju: Ne ispunite li naše zahtjeve, opet ćemo na ulice

– Tražimo da se vrijednost ECTS boda izračunava tako da se ukupan iznos školarine podijeli sa 60 ECTS-a, odnosno maksimalnim brojem bodova koliko je potrebno prikupiti u godinu dana.

Komentari 16

OB
-obrisani-
01:39 19.07.2010.

Placajte djeco studije, placajte. To su vam zakuhali oni koji su studirali besplatno, odradili magisterije i doktorate besplatno...i nemojte misliti da su bili redovni studenti...studirali su lagano...i toliko dugo koliko im je trebalo. Ipak je to bilo studiozno. za mnoge i par godina preko redovnog roka. Samo vi placajte. To je tek pocetak onoga sto vas ceka.

VL
AU
autoritet
00:51 19.07.2010.

svi se prosjedi svode na isto: ne žele učiti

VL
TH
than
01:51 19.07.2010.

Kakve veze ima Mostar s Osijekom ?!?! Imate x-ice, besplatan prijevoz i samo sto trebate je uciti... Jedino sto razumijem su oni stariji studenti koje su skajlali, pa nemaju nista od toga i rade da bi mogli studirati.

VL
OB
-obrisani-
01:53 19.07.2010.

samo dajte,,naša je policija dobro naoštrena još od Varšavske

VL
KA
Karla
08:32 19.07.2010.

Ma nemojte! Ako ne ide s Varšavskom, onda nastupaju opet studenti - svakako treba napakostiti ovoj državi. E, moji studenti, tražite nešto što nigdje nema. Ako vam se ne da učiti - primite se motike, nemojte uvijek tražiti negdje drugog krivca za vas nerad i pustite one marljive da uče i rade!

VL
DO
domenico
08:33 19.07.2010.

Bilo bi lijepo kad bi jedan \'\'izlazak na ulice\'\' kako to nazivaju bio i opravdan i potkrijepljen argumentima, a ne da se uvijek oko ispitnih rokova, upisa godina, pojavljuju ovakvi krajnje djetinjasti prohtjevi!

VL
YO
YosephK
02:44 19.07.2010.

Blokadu fakulteta nikako nisam podržavao jer zahtjevi nisu bili jasno artikulirani, a ono malo što se artikuliralo je bilo neostvarivo u narednih 50 godina. Ovaj put ste napokon jasno artikulirali što tražite i sad sam spreman, kao akademski građanin, stati uz vas i podržati vas. Ali samo ako da ne bude barbarskog ponašanja kao što je bilo pod onom blokadom. Ukoliko netko ne želi prosvjedovati i odabire biti na predavanjima/ispitima - to mu treba omogućiti!

VL
OB
-obrisani-
07:30 19.07.2010.

Svi ti studenti što misle štrajkati su : obična komunistička banda,što traži,,a tko traži taj i nađe,,pendrekom po svojim leđima. Policijo udri po mladoj komunističkoj bandi,udrii

VL
Avatar florenz
florenz
07:36 19.07.2010.

\"Medalja\" uvijek ima dvije strane. Da bi prikrila \"svoje\" neizvršavanje obveza prema studentima (predavanja, literatura, seminarski radovi, oprema, potkupljivost, potplaćenost predavača, upisne kvote, nepraćenje potreba tržišta rada, docenti, stažiranja, ..), država uvijek potencira samo pogodnosti, nerad, izmanipuliranost studentskih organizacija, okrivljavanje sveučilišta s ne izvršavaju svoje obveze financiranjem - što sbe uvjetuje niz negativnosti na koje studenti mogu samo reagirati ULICOM. Uostalom, bez prosvjeda se niti jedan goruči problem ne može \"staviti na stol\". A uzrokuju ih oni koji su studirali besplatno ili se domogli stipendija te studirai van - gdje je studij mnogo bolje organiziran a danas odlučuju o studiranju. Nisu sam studenti \"neradnici\".

VL
MA
Mayhaelo
07:42 19.07.2010.

@ than ( 19.07.2010. u 01:51h ). Komentar tvog tipa pokazuje da ljudi nemaju vezu s vezom kada je u pitanju problem visokog obrazovnog sustava ( i komentari tipa ovih maloumnika koji stalno spominju neke komunjare, ustaše ili što tii ja ne znam sve ne, ali te nitko ne doživljava ). Ali dobro, nema smisla ganjati ljude i stalno im gurati pod nos OGROMAN problem, bitno je da se inicijative za spasenje visokoobrazovnog sustava i dalje pokreću.

VL
OB
-obrisani-
08:37 19.07.2010.

Nikako ne vidim prednosti ove bologne u odnosu na stari način studiranja, zašto se ne vrati na stari sustav prije 10 godina . Sustav koji je bio znatno jeftiniji , koji je imao na nekim fakultetima i kriterije, te kojii je omogućavao normalno studiranje . Inženjer koji zna i hoće naći će posao vani sa diplomom bologne ili sa starom.

VL
YO
YosephK
11:55 19.07.2010.

@ razočarani: s obzirom da sam dio sustava (doduše, ja sam u prosvjeti, ali sam svejedno informiran...pogotovo didaktički) odgovorit ću ti na pitanje prednosti pred starim sustavom... U starom se sustavu nije njegovalo kontinuirano znanje, nego se učilo pred ispite,, eventualno kolokvije (nisu svi kolegiji imali kolokvije). Novi sustav omogućava kontinuirano vrednovanje kroz domaće zadaće, prisutnost na nastavi, kolokvije, međuispite......i sve se to bodovalo. Olakšana je i vertikalna prohodnost što znači = koliko si ispita položio, toliko upisuješ iduće godine. Nema više klasičnog pada godine. Nema biti na prvoj godini dovijeka. I to je ok. Ono što jest problem je da nisu svi fakulteti proveli bolonju onako kako trebaju. Samo su tri to učinila: Matematika, FER, FSB. Zato imamo velike razlike među fakultetima, koje nikako nisu dobre ni korisne.

VL
Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
14:38 19.07.2010.

A što u jesen ? Gdje ste sada.....ljeti ??

VL
DU
Deleted user
14:43 19.07.2010.

javna tajna da profesori ruše namjerno kako bi zaradili što više studenti na vašoj sam strani

VL
OB
-obrisani-
22:14 19.07.2010.

@yosephK Jesu li ti kolega sa FSB-a, FER-a, PMF-a (a i ostalih fakulteta) rekli koliko je bologna poskupila studiranje, kakvi studenti postaju asistenti, koliko su sniženi kriteriji? Tu bi dodao i veliku nepravdu prema izvanrednim studentima , kojima je onemogućeno studiranje uz rad. Ne vidim uopće da inženjeri -\" bakalari\" izlaze sa većim znanjem od inženjera (VI.st.) školovanih po starom modelu, dapače, opće znanje je slabije (moj subjektivni utisak), ovdje se ne uzima u obzir naprednije poznavanje računala . Toliko o prednosti kontinuiranog učenja , domaćih zadaća, još očekujem da počnu i pjesmice učiti napamet kao u osnovnoj školi. Čak je i Šuvarov sustav davao znatno veću kvalitetu znanja od sadašnjeg.

VL
YO
YosephK
00:42 20.07.2010.

@ razočarani: Čuj, za FER i FSB ne znam. Ja sam završio matematiku i znam koliko je poskupila. 500 kuna. Sa 5000 na 5500 kuna. S tim da matematika ima najpravedniji sustav plaćanja zaostatka, ono što drugi fakulteti nisu htjelii ni pod razno uvesti jer su znali da se u tom slučaju gubi veliki dio kolača. Što se tiče same kvalitete studija - tu priznajem da je došlo do strašnog nazadovanja. ALI moram napomenuti da to nije problem bolonje nego politike ove vlade, sveučilišta i fakulteta. Bolonja nikad nije propisivala da se gradivo mora drastično rezati - to je ideja naše Vlade i našeg ministarstva. Zbog toga je kvaliteta studija drastično opala. Pa pogledaj FER - koji je bio iznimno respektabilni fakultet, a pretvorio se u štampaonicu diploma. Ne kažem da je FER lagan, samo se pitam kakva je to kvaliteta kad je nekoć završavalo x studenata godišnje, a sada završava 10x studenata godišnje...a upisuje jednak broj studenata kao i onda... Za kraj da pojasnim politiku naše Vlade.....7.6% VSS smatraju iznimno malim postotkom. Slažem se, to je malen postotak i treba raditi na povećavanju tog postotka, ali ne na uštrb kvalitete. I ne samo to - pošto poto želimo da imamo što više visokoobrazovanih ljudi, a ne pitamo se gdje će onda svi oni raditi... Uz dužno poštovanje svima, svako zanimanje je časno, ali meni bi bilo puno draže da konobaru ili da ulicu/wc čisti osoba bez fakulteta, nego osoba sa fakultetom. A to je, na žalost, sudbina puno njih sa VSS.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.