Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I dekani za

Studenti poručuju: Ne ispunite li naše zahtjeve, opet ćemo na ulice

prosvjed
Tomislav Miletić/Pixsell
19.07.2010.
u 00:05

– Tražimo da se vrijednost ECTS boda izračunava tako da se ukupan iznos školarine podijeli sa 60 ECTS-a, odnosno maksimalnim brojem bodova koliko je potrebno prikupiti u godinu dana.

Studenti opet prijete prosvjedima. Na ulice bi mogli na jesen, i to ako sveučilišta ne ispune njihove zahtjeve koje su svi predstavnici studentskih zborova uskladili u petak u Mostaru, u kojem su tema bila kriteriji po kojima bi se studij, poslije prve godine besplatne za sve, plaćao na višim godinama.

– Tražimo da se vrijednost ECTS boda izračunava tako da se ukupan iznos školarine podijeli sa 60 ECTS-a, odnosno maksimalnim brojem bodova koliko je potrebno prikupiti u godinu dana, a ne da se školarina dijeli sa 10, 11 ili 12 pa se kao u Osijeku dobiju iznosi za jedan ECTS od čak 900 kuna. Prema našoj logici, najskuplji bod bio bi onaj od 154 kune koliko bi plaćali studenti na najskupljim fakultetima poput medicine, stomatologije... – objašnjava Ivan Bota, predstavnik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Zahtijevaju i da student u višoj godini plaća samo one ECTS-ove za ispite koje ponovno upisuje. – Jasno, tražimo i da se sadašnji iznosi školarine zamrznu kako se ne bi slučajno dogodilo da sveučilišta pristanu na naše uvjete, a potom fakulteti podignu cijenu školarina – oprezan je Bota. Sa svojim zahtjevima danas će upoznati sve rektore. Ne prihvate li ih, u rujnu bi studenti mogli opet na ulice.

Osim neujednačenih kriterija plaćanja, razljutila ih je i odluka da student mora sam platiti školarinu ako država izigra dogovor i ne osigura svima besplatnu prvu godinu. Pitaju se hoće li i profesori umjesto kojih su asistenti održavali predavanja morati vratiti novac od plaća. – Kako bi izgledalo da fakultet mora tužiti 200 studenata zato što država nije uplatila obećano – pita se i Izvor Grubišić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Ključne riječi

Komentara 16

AU
autoritet
00:51 19.07.2010.

svi se prosjedi svode na isto: ne žele učiti

TH
than
01:51 19.07.2010.

Kakve veze ima Mostar s Osijekom ?!?! Imate x-ice, besplatan prijevoz i samo sto trebate je uciti... Jedino sto razumijem su oni stariji studenti koje su skajlali, pa nemaju nista od toga i rade da bi mogli studirati.

OB
-obrisani-
01:39 19.07.2010.

Placajte djeco studije, placajte. To su vam zakuhali oni koji su studirali besplatno, odradili magisterije i doktorate besplatno...i nemojte misliti da su bili redovni studenti...studirali su lagano...i toliko dugo koliko im je trebalo. Ipak je to bilo studiozno. za mnoge i par godina preko redovnog roka. Samo vi placajte. To je tek pocetak onoga sto vas ceka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije