Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pakistansko svetogrđe

Student (22) osuđen na smrt zbog poruka na Whatsappu, 17-godišnjak dobio doživotni zatvor

Pao je WhatsApp, korisnici ne mogu slati poruke
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/8
08.03.2024.
u 17:10

Mladić je optužen da je dijelio blasfemične slike i videozapise s ciljem da uvrijedi religijske osjećaje muslimana.

Sud u Pakistanu osudio je 22-godišnjeg studenta na smrt zbog optužbi za bogohuljenje putem Whatsapp poruka. Optužen je da je dijelio blasfemične slike i videozapise s ciljem da uvrijedi religijske osjećaje muslimana. U istom slučaju na doživotni zatvor je osuđen 17-godišnjak, a obojica su negirala optužbe. 

U Pakistanu je, piše BBC, bogohuljenje kažnjivo smrću, a neki su ljudi bili linčovani čak i prije suđenja. U slučaju 22-godišnjaka koji je osuđen na smrt, optužbu je 2022. podnijela jedinica za kibernetički kriminal pakistanske Federalne istražne agencije (FIA) u Lahoreu, glavnom gradu Punjaba.

Osuđeni 22-godišnjak je proglašen krivim za pripremu blasfemičnih materijala o proroku Muhamedu i njegovim suprugama, dok je mlađi optuženik dobio doživotnu kaznu zatvora zbog dijeljenja takvog materijala. Tužitelj tvrdi da je primio sporni materijal s tri različita mobilna telefonska broja, a FIA je potvrdila da je proučila telefon tužitelja i otkrila "nepristojan materijal".

Odvjetnici obrane tvrdili su da su dvojica studenata bila "zarobljena u lažnom slučaju". Otac osuđenika na smrt, čiji identitet nije objavljen, rekao je za BBC da ulaže žalbu Visokom sudu u Lahoreu. Drugi učenik osuđen je na doživotni zatvor umjesto na smrtnu kaznu jer je maloljetan, priopćio je sud.

VEZANI ČLANCI:

Zakone protiv bogohuljenja prvi su kodificirali britanski vladari Indije, a kasnije su prošireni pod vojnom vladom Pakistana 1980-ih. U kolovozu prošle godine došlo je do masovnih nereda u istočnom gradu Jaranwala nakon što su dvojica kršćana optužena za oštećenje Kur'ana. Tokom nemira mnogo crkava i domova je zapaljeno.

GALERIJA U zadnji trenutak izbjegao sudar s Volvom koji je 'uletio' u raskrižje: 'To je jedan od onih'

Pao je WhatsApp, korisnici ne mogu slati poruke
1/36

Komentara 8

DU
Deleted user
19:30 08.03.2024.

Pa kažu "peaceful religion".

ZA
zagabria4
19:59 08.03.2024.

I takvi divljaci imaju nuklearno oružje. Nadam se da naši neće takvima davati azil i radne dozvole. Samo Nepal i Filipini, eventualno Indija. Ovi divljaci stop

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
21:27 08.03.2024.

Uređeno pravosuđe ne prašta. U Pakistanu sudci rade dobar posao, za razliku od hrvatskih kolega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije