Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CENTRI KOMPETENTNOSTI
Povratak na članak

Strukovno obrazovanje pred povijesnim zaokretom

Ako gospodarstvenik želi školovati učenike, npr. 100 zidara, Ministarstvo to odobrava i osigurava dio troškova, uz uvjet da gospodarstvo uzima učenike na praksu, osigurava im mentore, daje im plaću, radni staž i tri godine ih aktivno prati.

Komentari 7

LU
Lujo13
08:47 14.07.2018.

Sin završio obućarski zanat, nakon toga ja ga zaposlio i kod mene sedam godina učio isti taj zanat jer po izlaku iz škole nije znao ni zavezati cipele! Nakon pet godina ja mu platio polaganje u obrtničkoj komori za zvanje majstora ortopedskog obućara, danas je on majstor koji samostalno obavlja i najzahtjevnije poslove u ortopediji, a iz njegove generacije od 32 djece sa svjedodžbom obućara niti jedno ne radi u struci jer neznaju. Ja vas pitam koji će poduzetnik zaposliti radnika 3-4 godine mu plaćati doprinose i plaću da ga nauči poslu i nema jamstva da će ostati kod njega! Samo kad vratite praksu u obrtničke radionice imat će te majstore. Ako vam to nije jasno ostavite se ćorava posla!

VL
DH
dalibor.hren
08:08 14.07.2018.

Prskalo, kad će to krenuti? O tome pričaš sad kad su upisi u srednju školu gotovi!? Sljedeće godine, možda više neća biti isti sastav MZO i opet, pojeo vuk magare! Opet sve nanovo...

VL
Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
10:25 14.07.2018.

Prskalo je jos jedan komunisticki uhljeb. Skole i fakulteti koji proizvode debile "politickih znanosti" i slicna sranja drzava ce i dalje 100% financirati, a kad privatniku treba 100 zidara onda ce ga zajasiti maksimalno. Sprdnja od drzave koju vode takvivi jebeni obrazovni "strucnjaci".

VL
I1
ing-12345
12:19 14.07.2018.

Nema šanse da ova ideja zaživi u Hrvatskoj. Gospodarstvo sigurno neće isplaćivati plaću i državni harač za uhljebe zvan porezi i doprinosi na tu plaću dok se netko školuje.Bez isplate plaće to bi još i moglo funkcionirati.

VL
MU
mulag
08:06 14.07.2018.

hvala bogu da netko poduzima nešto u vezi toga, kak moze obrazovanje bit isto ko prije 50 god.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.