Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Struke koje nestaju

naslovnica 2.11.2015
Foto: VL
02.11.2015.
u 00:05

U Nizozemskoj za rad u tehničkoj školi trebate preporuku ceha da ste stručnjak koji može raditi s djecom, a kod nas u škole idu oni koje neće nitko drugi

Plesač suvremenog plesa – pripremno obrazovanje, vodoinstalater JMO, stolar JMO, krovopokrivač JMO, tesar JMO, zidar JMO, poljoprivredni gospodarstvenik, monter suhe gradnje, neki su od srednjoškolskih programa strukovnih škola koji su zastarjeli, više nikoga ne zanimaju i gotovo nikome ne trebaju.

Ovog ljeta iz srednjih strukovnih škola nestala su 154 različita programa koje je pregazilo vrijeme i koji učenike nisu pripremali za posao, nego za čekanje posla. Osim tih ukinutih programa, brojni su oni koje učenici ne žele, a koji još opstaju jer su tržištu, poput, primjerice, dimnjačara, još uvijek potrebni. Zbog toga lokalne zajednice, gradovi ili županije te Ministarstvo obrta i malog poduzetništva stipendiraju školovanje za dimnjačara i druga deficitarna, a još potrebna zanimanja.

No unatoč tome klupe u mnogim strukovnim školama ostaju prazne. Osnovni razlog tome, prema mišljenju upućenih, zastarjeli su programi, neodgovarajuće educirani nastavnici, dosadan način poučavanja, manjak praktičnog rada i nedostatak modernih tehnologija u školama.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Šokantni podaci: 31 dijete poginulo kao bombaš samoubojica

>>Ovo su najbolji djelatnici u turizmu: domaćica, čistačica, poštarica, spasilac i vozač

>>Izvozimo kvalitetan med, a na naše police stiže jeftini iz Kine

>>Prvih 9 mjeseci: Predsjednica na 23 putovanja posjetila 13 zemalja, najčešće Sloveniju i BiH

>>HDZ će poticati osnivanje malih komunalnih banaka

Foto: VLm

Komentara 2

OB
obivankenobi
07:10 02.11.2015.

Kod nas su potrebni samo politicari. Bas me zanima od cega ce zivjeti kad ostanu sami u HR.

TH
than
01:38 02.11.2015.

Mozda kod nas ne trebaju (zapravo kod nas ne trebaju niti visokoobrazovani kada se vidi koliko ih je nezaposlenih), ali vani se majstori dobro cijene i ne zive lose....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije