Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUŽAN I MUČAN ZAHVAT
Povratak na članak

Struka o trudnoćama s malformiranim plodom: Ginekolog riskira kazneni progon napravi li feticid

Ako su problemi s plodom nespojivi sa životom, svaka bi žena trebala imati pravo na izbor. To se zakonski odavno trebalo regulirati, kaže splitski ginekolog dr. Robert Vulić

Komentari 82

Avatar petrolio
petrolio
09:21 13.05.2022.

neprihvatljivo je da neki drugo živo biće koje ima svoje organe, svoj DNA itd. gledaju kao na privatno vlasništvo majke s kojim ona može raditi što hoće! i to biće ima pravo preživjeti do rođenja, a onda ako ga majka ne želi neka ga povjeri državi na skrb, a ne da se inzistira na tome da se to biće može bez problema ubiti! strašno je da danas veću zakonsku zaštitu imaju životinje i životinjska prava nego nerođena djeca!

VL
Avatar Temida
Temida
07:47 13.05.2022.

Žena je biološki predetirminirana, i na psihičkoj i na fizičkoj razini, da plodu bude najveća sigurnost i zaštita. Kad žena uđe u stanje zablude i pomraćenja svjesti potaknuta okolinom ili vlastitim unutarnjim slabostima ona se može okrenuti protiv sebe, protiv svoje biologije i protiv ploda. Iskoristiti takvu ženi i podržati je da usmrti plod može samo netko tko ne cijeni žene. Zapamtite to kad vidite tzv. borce za prava žena. Oni se ne bore za žene, oni žene zlorabe, idu protiv njih da bi promovirali sebe i sakrili svoju sociopatiju i psihopatiju. Netko tko voli ženu ne može joj sugerirati da se okrene protiv svoje prirodne i protiv vlastitog ploda. Pazite se vukova u ovčjoj koži.

VL
PE
peronja
07:59 13.05.2022.

U Petrovoj su joj rekli da induciranim porodom može bez problema i rizika za majku donijeti na svijet dijete. Nakon toga ako nije moguće liječenje djeteta, priroda uradi svoje.

VL
DL
Dvanaest__legija
08:00 13.05.2022.

Odlučno ne ubijanju djece!

VL
Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
08:10 13.05.2022.

Stalno traže dostupnu zdravstvenu skrb svim ženama u vidu abortusa, a o tome je govorila i gđa Benčić nedavno u jednoj TV emisiji. Nisam čitav svoj život do sada znao da je trudnoća bolest i da trudne žene treba liječiti tako da im se zdravi plod uništi poput nekog karcinoma.

VL
BA
bacenheider
09:15 13.05.2022.

Ovi protesti od jucer su sramotni! Vidim na tv-u kako galame,keko vicu bez uma i razuma ali cinjenica je ta da je beba u 26 tjednu trudnoce mali covjek do oko dva kilograma,ovisno od bebe do bebe.Jucer smo culi samo veliku galamu,a nikakvi konkretni prijedlog,drugarice nisu kazale tko bi poslije zahvata morao ubiti tu bebicu.Zao mi je i te majke koja je dozvolila da se manipulira njenim osjecajima jer ona gubi dijete.

VL
ZD
zdravljak
08:40 13.05.2022.

Dosta fundametalizma! Ako neki fundametalist odluči UBITI moramo mu omogućiti to pravo!

VL
AN
And
08:19 13.05.2022.

Strava javnog poticanja na ubojstvo! Svi oni koji žele ubojstvo malog Grge trebali bi znati da čine kazneno djelo poticanja na ubojstvo. Evo što kaže čl. 37. Kaznenog zakona: (1) Tko drugoga s namjerom potakne na počinjenje kaznenog djela, kaznitit će se kao da ga je sam počinio. (2) Tko drugoga s namjerom potakne na počinjenje kaznenog djela za koje je pokušaj kažnjiv, a djelo ne bude niti pokušano, kaznit će se kao za pokušaj toga kaznenoga djela. Valja napomenuti da, ukoliko se izvrši ubojstvo malog Grge izvan RH, svi koji su poticali na ubojstvo u RH ostaju počinitelji.

VL
Avatar Cohen
Cohen
08:50 13.05.2022.

Potrebno je bilo čuti i stranu ginekologa, bez vjerskog moraliziranja. Kvalifikacija "tužno i mučno" (autoričina?) sažoma suštinu. Dr Vulić je izvrsno dirljivo prezentirao humanu stranu svog poziva ginekologa ("kad mi trudnica dođe na pregled svjestan sam da vijesti kod kuće nestrpljivo čekaju mama, tata, baka, troje djece..." Neprocjenjivo! Bravo, dr Vuliću! Zamjerka uredništvu : članak nije smio biti "opremljen" fotografijom prosvjeda protiv pobačaja kad govori o stajalištu ginekologa.

VL
PK
Posljednji Komšikanac
07:43 13.05.2022.

Fukarluk.

VL
Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
07:53 13.05.2022.

Dakle zalažemo se za to da se bolesni plod u utrobi majke može ubiti u bilo kojem trenutku do predviđenog datuma poroda iako se induciranim porodom može bez problema i rizika za majku donijeti na svijet !?

VL
MP
marinko.przolica
08:32 13.05.2022.

RH ima 3 puta manji BDP po stanovniku od razvijenih EU zemalja, te sukladno tome i znatno manje izdvajanje za zdravstvo.... Na svu sreću razina zdravstvene skrbi nije 3 puta gora od one na zapadu... Stoga me čudi da itko pri zdravoj pameti misli da bi u RH bolnici mogao dobiti više od osnovnog minimuma... to je nažalost realnost društva u kojem živimo... I nažalost, uz 2 puta manje kreveta, amesteziologa, ginekologa i svih drugih specijalizacija sustav optimira... Obavlja najnužnije i fokusira se na najbitnije... Niti onkološki niti ginekološki bolesnik neće dobiti psihološku pomoć i svi če čekati red... Svakako je ružno slušati žene kako sada naširoko prepričavaju kako su imale ružna iskustva kod pobačaja, poroda i sl. i kako im je bilo teško... No sustav optimira... jedan anestetiolog anestezira po prioritetu... u sustavu koji treba birati između anestezije za bolesno dijete ili životno ugroženog i kiretažu nakon pobačaja na sreću bira ovo prvo... U psihološkom smislu oslanjajte se ili na sebe ili obitelj... vodite sa sobom projatelja, dečka, curu, muža ili ženu... Specijalista onkolog ili ginekolog koji lijeći tri puta više pacijenata nego što bi trebao nema vremena za naše/vaše psihološke boljke... Ako možete štedite i uštedite za "crne dane", za doktora... Realnost niskog bdp-a nece se promijeniti desetljećima i vrlo teško ili nikako ćemo stići zapad... Niti jedna vlast to ne može promijeniti, posebno ne ove nove generacije političara bez radnog i životnog iskustva...

VL
ST
stefj
09:48 13.05.2022.

Ovi prosvjedi nemaju nikakve veze s temom, nego su se aktivisti uključili u to i skupljaju bodove na tuđoj patnji (mada je i sama žena aktivistica, pa koristi situaciju)... A prekid trudnoće je moguć ako ga komisija odobri, a komisija ga odobrava u slučaju velikih deformacija djeteta. Pa samo Sv. Duh je napravio preko 100 prekida trudnoće, bez obzira na priziv savjesti, sve je to već regulirano... I sve te prekide trudnoće smo mi platili, tj. bili su "besplatni"... Ovdje se radilo čisto o odnosu doktor-pacijent, gdje bi svaki pacijent morao imati mogućnost normalnog razgovora s liječnikom, objašnjenje i uvid u svoje stanje itd. Problem javnog zdravstva je velik, a najveći je taj da običan čovjek mora imati vezu ili mora platiti ispod stola...

VL
Avatar mrkyyy
mrkyyy
10:09 13.05.2022.

"Nećemo prisilno rađati radnu snagu kapitalizmu". Eto kaj je toj ekipi u stvari cilj

VL
VI
Vita1
11:19 13.05.2022.

Pravo na pobačaj je moralna izmišljotina, izmišljena u svrhu da ljudi izbjegnu odgovornost za ono što rade. Ako nisi voljan/na rodit dijete, pa i bolesno, živi u celibatu. Točka. A ne optuživat liječnike što ne žele nekoga lišit života.

VL
VI
vidum
08:02 13.05.2022.

Protiv sam pobačaja općenito, a naročito pobačaja umjesto antibebi pilule. Međutim, ako je u pitanju dijete koje nema izgleda za (normalan) život , onda odluku treba prepustiti roditeljima, odnosno majci.

VL
YE
Yeah
08:02 13.05.2022.

Gdje je savjest onih koji su preporucivali ljudima eksperimentalna cjepiva i dopustaju da nas se zaprasuje kao komarce? Jutros u Zg bijeli tragovi na nebu, ispustaju se kemikalije da padaju po nama! Gdje je savjest za neispitane ucinke "five"G mreze i postavljanje opasnih antena?

VL
GE
geler203
07:58 13.05.2022.

"Ginekolog riskira kazneni progon" bitno je da kriminalci ne riskiraju ništa, oni su zaštićeni zakonom.

VL
DU
Deleted user
08:08 13.05.2022.

Kakva država takvi zakoni.

VL
TA
TakacMakac
08:37 13.05.2022.

Sunce se vrti oko zemlje, svaka peta žena je vještica, pobačaj je ubojstvo, a Corona virus komunistička izmišljotina

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.