Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ovac tvrdi:

'Čeka nas poskupljenje struje od više desetaka posto'

Očitanje brojila
Duško Jaramaz/PIXSELL
06.07.2017.
u 19:23

Uredba o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji donosi se kako bi se prolongiralo za godinu dana donošenje pravilnika koji će za građane značiti povećanje cijene električne energiije, kazao je Maras.

Saborsku raspravu o izvješću o uredbama koje je Vlada donijela na temelju zakonske ovlasti, SDP-ov zastupnik Gordan Maras iskoristio je u srijedu u Hrvatskom saboru kako bi ustvrdio da nas vjerojatno čeka povećanje cijene električne energije u 2018. godini.

 Uredba o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji donosi se kako bi se prolongiralo za godinu dana donošenje pravilnika koji će za građane značiti povećanje cijene električne energiije za do 20 posto, kazao je Maras i najavio da Klub SDP-a to neće podržati.  "Sve je u svrhu toga da se u izbornoj godini 2017. ne desi ništa. Ali zato u 2018. godini kada neće biti izbora dočekat će nas povećanje i poskupljenje struje od više desetaka posto, možda negdje i do 20 posto", smatra Maras.

Podržan Zakon o udrugama

 Smatra da je Vlada trebala te izmjene poslati u redovitu proceduru kako bi se one raspravile u Saboru i javnost upoznala s njima. "Ili Vlada nije htjela raspravu o tim zakonima pred hrvatskom javnošću i Hrvatskom saboru ili su htjeli nešto sakriti ili su određene stvari zaboravili i htjeli su to popraviti na brzinu što govori o aljkavosti i nepripremljenosti predlagača", ustvrdio je.

Predloženom uredbom produljuje se propisana obveza opskrbljivača električne energije da preuzmu električnu energiju povlaštenih proizvođača od operatora tržišta električne energije do 31. prosinca 2017. godine po reguliranoj cijeni koja iznosi 0,42 kuna po kWh. Klubovi zastupnika u poslijepodnevnoj raspravi podražili su konačni prijedlog izmjena Zakona o udrugama kojima udruge više neće imati obvezu propisivati u statutu izgled pečata što će doprinijeti uštedama u procedurama koje u praksi zahtijevaju upotrebu pečata.

Pernar upozorio na deložacije

 Podržali su i konačne izmjene Zakona o osobnom imenu kojima se on usklađuje s Obiteljskim zakonom i Zakonom o životnom partnerstvu. Zastupnici su poduprli i odluku o razrješenju Dražena Bošnjakovića iz članstva u Državnoodvjetničkom vijeću budući da je imenovan ministrom pravosuđa.

 Nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba Živog zida Ivan Pernar je upozorio na sve veći broj deložacija. "Oglasna ploča Općinskog suda u Zagrebu puna je ovršnih predmeta nad nekretninama", rekao je i ustvrdio da je riječ o sustavnom problemu koji vodi u propast. Zasjedanje Sabora nastavlja se u sutra.

 

Komentara 20

CA
carlo20
19:46 06.07.2017.

Tko je Marasu šapnuo da će poskupiti struja? Možda Milanović koji od toga ima najviše koristi kao i njegovi prijatelji braća Bašić iz tvrtke cemp vjetroelektrane kojima je Milanović pogodovao na samom kraju svog mandata. Zašto uskok ne istraži kakoo je Milanovićev brat Krešo lobirao kod Zoke, pa je ta tvrtka na staru godinu najprije na Upravnom vijeću HERA-e oko podneva dobila status povlaštenog proizvođača električne energije za vjetropark snage 42 megavata, a zatim, tijekom popodneva 31. prosinca, sklopila ugovor koji će joj u 14 godina, otkad započnu proizvodnju na lokaciji Krš Pađene donijeti 1,3 milijarde kuna. Financijske posljedice mjere se u milijardama eura. Ne sumnjam da su braća Milanović dobro napunila svoje džepove.

DU
Deleted user
19:37 06.07.2017.

Kakvi licemjeri, pa poskupit ce zbog vas SDP-enjare i vaseg Vrdoljaka i vasih manipulacija sa kvotama obnovljivih izvora energije...

DU
Deleted user
19:31 06.07.2017.

Kad je SDP aterirao na vlast, odmah je poskupjela ne samo el. energija nego i m3 zemnog plina. Ako meni ne vjerujete, još na tražilicama onaj ogavni ton Čačića u toj prigodi... Oni su zadnji koji bi na tome trebali ubirati pol. poene!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije