Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eksplozije u Tianjinu
Povratak na članak

Stručnjaci: Uzrok eksplozija možda je gašenje vodom. Kineski dužnosnik: Ne mislite valjda da su vatrogasci glupi

Prema riječima stranih stručnjaka, kalcijev karbid reagira s vodom te stvara acetilen, visoko eksplozivan plin, a eksploziju su mogli prouzročiti vatrogasci ako su vodom polili kalcijev karbid.

Komentari 2

Avatar nekakav
nekakav
14:10 14.08.2015.

previše naklapanja i insinuacija. 'karabit' jest opasan, ali kada? ne na otvorenome, a i ako bi došlo do polijevanja vodom karabita, oslobodila bi se velika količina plina na otvorenome (podsjetimo se, bila je eksplozija). nesreća, i ništa drugo. još jednom,nom, zašto se ne piše o superkompjuteru koji je stao....

VL
NE
Nepokolebljiv
13:42 14.08.2015.

Tko god je spomenuo mogucnost da su vatrogasci "karabit" zalijevali vodom mora da je "novinar" jer i acetilen koji se u rim uvjetima razvije je samo zapaljiv a eksplodirat moze samo ako je u prostoru gdje mu se onemoguci slobodno izgaranje kao uostalom svi ostali zapaljivi plinovi. Sudeci prema snimkama koje su prikazane vjerojatnije je da je doslo do eksplozije amonijevog nitrata koji se pomjesan s necim sto gori i jako je kaloricno jer tu se radi o eksplozivu a ne gorivu plinu. Ono sto je prikazano je bilo vrlo potentna eksplozija a ne izgaranje goriva plina na slobodnom prostoru! Nemoguce je da se radi "samo" o do stotinu poginulih jer koliko se vidi imamo blokove stambenih nebodera velike povrsine okrenute izvoru eksplozije niti 400 metara od srca eksplozije. Taman kao da je netko dizajnirao celije koje ce apsorbirati prvi tlacni udar a tu stanuju ljudi. Silno tragican splet okolnosti!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.