Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eksplozije u Tianjinu

Stručnjaci: Uzrok eksplozija možda je gašenje vodom. Kineski dužnosnik: Ne mislite valjda da su vatrogasci glupi

Kina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.08.2015.
u 09:50

Prema riječima stranih stručnjaka, kalcijev karbid reagira s vodom te stvara acetilen, visoko eksplozivan plin, a eksploziju su mogli prouzročiti vatrogasci ako su vodom polili kalcijev karbid.

Nakon što su strani stručnjaci ustvrdili da bi uzrok eksplozija u skladištu u gradu Tianjinu na sjeveroistoku Kine, gdje su bile smještene opasne kemikalije, mogao biti taj što su vatrogasci gasili požar vodom, visoki kineski dužnosnik brani vatrogasce.

U skladištu koje je napravljeno za smještaj opasnih i otrovnih kemikalija u trenutku eksplozije nalazile su se opasne kemikalije i to uglavnom amonijev nitrat, kalijev nitrat i kalcijev karbid, a kineska novinska agencija Xinhua navela je da se nekoliko kontejnera prije eksplozija zapalilo, javlja Reuters.

Prema riječima stranih stručnjaka, kalcijev karbid reagira s vodom te stvara acetilen, visoko eksplozivan plin, a eksploziju su mogli prouzročiti vatrogasci ako su vodom polili kalcijev karbid. Lei Jinde iz kineskog vatrogasnog ureda, koji je dio ministarstva javne sigurnosti, kazao je da je prva skupina vatrogasaca koja je došla na mjesto događaja upotrijebila vodu.

– Znali smo da je kalcij karbid unutra, ali nismo znali je li već eksplodirao. U tom trenutku nitko nije znao, ne mislite valjda da su vatrogasci bili glupi – kazao je Lei, dodajući da je bila riječ o velikom skladištu i da nisu znali gdje se točno nalazio kalcijev karbid.

Podsjetimo, u srijedu kasno navečer u skladištu u lučkom gradu Tianjin došlo je do velikih eksplozija. Poginule su 54 osobe, a oko 700 ih je ranjeno. Među poginulima je i više od 10 vatrogasaca. Eksplozije su uništile i lučke zgrade, kontejnere i automobile. 

>> Masovne eksplozije zatresle kineski grad Tianjin: Najmanje 44 osobe poginule

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
14:10 14.08.2015.

previše naklapanja i insinuacija. 'karabit' jest opasan, ali kada? ne na otvorenome, a i ako bi došlo do polijevanja vodom karabita, oslobodila bi se velika količina plina na otvorenome (podsjetimo se, bila je eksplozija). nesreća, i ništa drugo. još jednom,nom, zašto se ne piše o superkompjuteru koji je stao....

NE
Nepokolebljiv
13:42 14.08.2015.

Tko god je spomenuo mogucnost da su vatrogasci "karabit" zalijevali vodom mora da je "novinar" jer i acetilen koji se u rim uvjetima razvije je samo zapaljiv a eksplodirat moze samo ako je u prostoru gdje mu se onemoguci slobodno izgaranje kao uostalom svi ostali zapaljivi plinovi. Sudeci prema snimkama koje su prikazane vjerojatnije je da je doslo do eksplozije amonijevog nitrata koji se pomjesan s necim sto gori i jako je kaloricno jer tu se radi o eksplozivu a ne gorivu plinu. Ono sto je prikazano je bilo vrlo potentna eksplozija a ne izgaranje goriva plina na slobodnom prostoru! Nemoguce je da se radi "samo" o do stotinu poginulih jer koliko se vidi imamo blokove stambenih nebodera velike povrsine okrenute izvoru eksplozije niti 400 metara od srca eksplozije. Taman kao da je netko dizajnirao celije koje ce apsorbirati prvi tlacni udar a tu stanuju ljudi. Silno tragican splet okolnosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije