Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borbeni zrakoplovi
Povratak na članak

Stručnjaci se slažu: evo zašto se najviše isplati kupiti baš F16

Nije najbrži, nije opremljen najsofisticiranijim opremom, nije baš ni najnovije proizvodnje. Nije čak ni najjeftiniji, no ima najbolji odnos uloženog i dobivenog

Komentari 398

Avatar Prskator.Vlado
Prskator.Vlado
18:31 02.04.2018.

Za liječenje bolesne djece treba otkinuti iz ralja civilnoudrugaša i kulturnjaša, a mi trebamo jačati vojsku i dalje da bi svetosavlje bilo na aparatima, :)

VL
MO
mobitel20
18:50 02.04.2018.

Hahaa, Vlado prskator je sve rekao...iako, cak i srbski objektivni komentatori jasno priznaju da smo puno bolji i jeftiniji posao mi napravili "kupnjom" od saveznika Drzave Izrael, nego Srbija sa "poklonom" od brace Rusa, hehehe

VL
MO
modovisisajteMaraschino
18:25 02.04.2018.

najvažniji razlog: izraelci su sa njima rasturili ruske zrakoplove susjednih arapskih zemalja. ni Gripen ni ostali nemaju ratnog iskustva protiv ruskih Mig-ova...

VL
WS
WSS
18:58 02.04.2018.

NASTAVAK PRETHODNOG TEKSTA... Takodjer treba napomenuti da nam je predprosle godine ista ta tvrtka SAAB odbila remontirate protubrodske rakete RBS 15B kupljene 1990god od njih sa obrazlozenjem da HR nije sljednica Yugoslavije nego Srbija. Nadalje, ako se prisjetimo ne takoko davne proslosti iz 1991. godine i gospodina svedjanina Karla Bilta sjetit cemo se tko je bio glavni protagonista za uvodjenje enbarga  na naoruzanje RH s kojim smo ostavljeni na milost i nebilost kao zrtveni janjci. Sa druge strane F-16 Barak je polovan zrakoplov sto je svakako minus naspram novoga ali... u ovom slucaju radi se o "nabrijanim" i moderniziranim zrakoplovima koji su svakako trenutno superiorniji od Gripena C/D. F-16 ima dvostruko jaci radar, duplo vise ubojitog tereta nosi, borbeno je dokazan. To je kao da usporedjujemo BMW M3 rabljeni iz 2000 godine i novi Hyundai i30. Hyundai je novi ali BMW M3 neuporedivo jacih performansi. Takodjer valja naglasiti da su izraelci posljednjih 40 godina prakticki konstantno u ratu pa su i svi zrakoplovi morali biti maksimalno odrzavani da bi bili operativni. Naoruzanje i djelove za F-16 je moguce nabaviti iz vise od 30 zemalja sto je veoma bitna stvar.

VL
BR
Brontops
18:47 02.04.2018.

U Engleskoj se mnogi smrzavaju zimi jer nemaju za ogrijev, ali imaju najbolju mornaricu. U Spanjolskoj nezaposlenost i prezaduzenja a Real Madrid plati 100000 milijuna € za Bale. Pola amerikanaca i rusa gladuju a naoruzanja koliko hoces. Hrvatska kupi zrakoplove vrijedne kao Neymar i Pogba i onda galama. Sto bi tek bilo da su kuppliknande Gripen za 8 milijardi!? Da se razumijemo - ja bih sve ulozio u obrazivanje i zdravstvo, ali na zalost, zivi se u okruzenju koje nije bas uvijek dobronamjerno!

VL
ZA
zaric
18:44 02.04.2018.

VL piše da će F-16 "stajati dvostruko manje" Halo VL! Ako je nešto dvostruko onda to može biti samo više, a ako je nešto manje, onda to može biti upola manje. Kada ćete naučiti hrvatski pisati?

VL
WS
WSS
18:54 02.04.2018.

Konacno normalan i realan clanak bez osvrta na Selakovu ekspertizu.. istog onog pilota koji je u vise navrata bio sponzoriran od strane svedskog SABA te boravio u njihovoj tvornici nekoliko puta. I maloumnom covjeku je jasno da se radi o lobiranju. Njihova propaganda mi je pre gadljiva.. koji got se portal otvari prste reklame od gripena (obris.org, defender i sl)

VL
ML
MladenKulusic
18:33 02.04.2018.

Koliko sam primjetio novinar je napisao "Best Buy" ništa više...čak dapače dao je link na ali ni to nije dovoljno da barem ne pljujete već da pročitate i kažete ok to je tako ali mi i dalje vjerujemo da bii mi bolje kupili. To bi bilo fer i korektno, ovako ponovo napadati sve i svakoga tko god pokuša išta pozitivno reći i napisati koristiti se činjenicama, vama je prilika za osobni obračun sa svime. Dajte ljudi više, čovjek napisao koji su najprodavaniji avioni na svijetu, prenio ljestvicu najprodavanijih aviona iz relevantnog izvora, ali ne ni to nije dovoljno... jednostavno mi se nameče pitanje koliko vas plaćaju da širite negativizam.... barem recite ok to su činjenice, ali mi i dalje tupimo po svome..ali kako bilo i mi smu nabavili najprodavniji avion na svijetu i to je činjenica, a koliko vidim vodili smo se upravo time "Best Buy" odnosno po nački koliko para toliko muzike odnosno uzmeš ono što možeš sebi priuštiti a da je puno puno bolje od onoga što imaš. Eto hvala.

VL
Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
20:35 02.04.2018.

Uvijek se povampiru kad se spomene Hrvatska vojska. Za Jugoslovenskim avionionima još uvijek plaču

VL
DU
Deleted user
20:12 02.04.2018.

Na kraju svih filozofiranja treba reći , ako Hrvatska osigura dovoljan broj stručnog kadra (pilota i tehničara) i dovoljno financijskih sredstava ovo će biti odličan posao. Ako nastavimo sa prepucavanjima i podmetanjima kao do sada, mogu biti i novi avioni stajati će na zemlji. Primjeri iz naše prakse, stigoše davno 20 Pilatusa, ganc novi ispod čekića , godinama je više od pola trunulo na zemlji, imate 2XAN-32 najmodernije opremljen na svijetu, trunu na zemlji , a treba samo servis, 10 migova ispravnih samo je servis trebao, istrunulo na zemlji, 7 Mi-24, samo servis trebao istrunulo na zemlji. Pa gdje je problem, u glavama političara, gospodo kao i sada. Može se HRZ na glavu postaviti, jer, ne da političari neće, nego ne razumiju, koliki je to novac istrulio bez veze. Sada treba osigurati prijelaz na zapadnu tehnologiju, uvježbati i obučiti ljude, a ako dođe rat, lako će se novi avioni nabaviti. Ako to bude podupirano kontinuirano od svih budućih vlada jednako, oni će letjeti, ako će slijedeći vladajući, dokazivati kako su ovi "glupo" potrošili novac, onda piši propalo. Naravno u svemu tome se provlače razni lobiji i interesi. Ovakvu priliku nikada nismo imali i više nećemo imati, jer se netko na zapadu složio sa time. Da smo prije 5-10 godina i htjeli kupiti borbene avione i da smo imali sve novce na hrpi i sve kadrove spremne, ne bi uspjeli doći ni do slanja zahtijeva, ako nikako drugačije, bile bi demonstracije svih koji bi tražili veće plaće.

VL
WS
WSS
18:51 02.04.2018.

Par informacija za one sto misle da bi novce od borbenih zrakoplova trebalo uloziti u neke socijalne stvari.. Matematika je veoma egzaktna disciplina i stvar je veoma jednostavna.. u slucaju da se RH odlekla borbene komponente zrakoplovstva USTEDU NE BII OSTVARILI. Naime, svaka drzava koja sudjeluje u medjunarodnom zracnom prometu duzna je osiguravati njen zracni prostor. Ostaje samo pitanje da li cemo to raditi sami svojim snagama ili tu uslugu platiti drugome. Racunice radi, usluga placanja drugome bi kostala oko 40 miliuna eura godisnje sto znaci da bi za 10 godina opet potrosili koliko kosta cjela eskadrila 400 milijuna eura. Plus sto bi se to odnosilo samo na uslugu air polisinga a ne zastite z/p u slucaju rata. Takodjer treba napomenuti da RH u prihodi vise od 50 milijuna eura od naplate koncesionarima leta preko naseg zracnog prostora. Tako da je racunica jasna kao dan kad se pogleda malo podrobnija. Zato ti komentari trebali smo novce uloziti u zdravstvo.. skolstvo i sl.. nepiju vodu.

VL
DU
Deleted user
21:28 02.04.2018.

Ma nisu Arapi bez veze vrbovali onu grupu krila avijacije znaju oni kakvi su to mađioničari za kokpitom !

VL
PI
Picgauer
21:28 02.04.2018.

Kmeeee,kmeeeee,kmeeeee

VL
CR
cromak
01:19 03.04.2018.

Nasi susjedi u pasaluku razmisljaju da li je bolje bjezanija ili misija rupa. Poslije veliki snova i popovi huskanja vrijeme je za molitvu za ono sto je ostalo od pasaluka. I veliki oprost za za sva zla u proslosti.

VL
Avatar heyhay
heyhay
19:00 02.04.2018.

Najbolji izbor za Hrvatsku ,poslije opet tune-up f-35 kupit od Izreala.

VL
Avatar Lovre42
Lovre42
19:34 02.04.2018.

Niti jedan od ovih jugo-komentatora se neće složiti sa ovim objašnjenjem.Jer, oni su ipak najzainteresirani da Hrvatska bude dobro naoružana.I samo stoga su zabrinuti, da ovi F-16 nisu dovoljno dobri da nas obrane od balkanaca.

VL
GU
Gustirna
20:20 02.04.2018.

Najvuse ce pogoditi udbotalibane sto ako slucajno dođu na vlast i pocmu razoruzavati hrvtsku da ce im srpski saveznici reci "sta ce bre nama vase stare vazduhoplovne kante"..

VL
Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
18:25 02.04.2018.

Izraelski F-16 je unaprijeđen ne zato da bi bio lošiji već da bi bio bolji od svih F-16 koje koriste sve države svijeta u svojim zračnim snagama uključujući i američku vojsku. Nama sigurno ne treba oružje i oprema koju koristi IDF no sasvim sigurno i ovakav F-16 je respektabilan za sve naše susjede. Bit će tragedija ako će nam to biti zrakoplovi za idućih 25 godina. Mi valjda smijemo kupovati i nove zrakoplove. Ne takav broj ali pomalo...i da slažem se da je licemjerno kupovati F-16, a za liječenje bolesnu djece skupljati novce po humanitarnim akcijama.

VL
DU
Deleted user
08:03 03.04.2018.

Hrvatski narod je za toljagu,njemu Bog ne bi ugodio.Da smo kupili one nove americke F-16 Bloc 70 razapeli bi ih na kriz. Tko nas je ista pitao kad su Migovi 21 isli na remont?Da ne spominjem kad ih je Titoo kupova! Da li nas je netko pitao zelimo li PzH 2000 ili neki jeftiniji,podjednako ubojiti sustav kao Samsungov K9 Thunder? Krsticevic je dobar general,los i naivan politicar.Nase oruzane snage su se dovele na takvu razinu da su i strateski vazne nabavke i modernizacija OS podlozni kritici i uplivu kojekavih medijski i interesnih grupa. Ovo je trebalo odluciti na vrhu,uz strucnu konzultaciju,prelomiti i kupiti.Bez prasine i buke. Sam posao trebao je biti povjerljiv,tj.vojna tajna.A ne da svaka šuša zna koliko zrakoplova kupujemo,koja im je cijena,koji paket dobivamo,s kojim i kakvim ubojnim sredstvima i kada ce biti operativni. Nase Oruzane snage toliko si izlozene, da ja kao civil znam usutroj,zapovjednu strukturu,vojarne,kolicinu i tip naoruzanja,doktrinu djelovanja,plan modernizacije. Boze sacuvaj!! Koja to normalna zemlja daje podatak kako nema vlastitih kapaciteta za proizvodnju pjesackog streljiva npr.? Ili, koja to zemlja daje podatak kako raspolaze s 72 tenka od kojih je samo njih 48 modernizirano na standard D.? Koliko je nas znalo u Tudjmanovoj eri da raspolazemo s aerosolnim aviobombama? Nitko! Ne moze se dozvoliti da Oruzane snage kitizira svaka budala,i da vojska podlijeze pritiscima! Bilo medija,bilo politike.

VL
ST
stefj
00:00 03.04.2018.

Hm, ne mogu se usporediti F-15 i F-16, no po namjeni, niti po cijeni. F-15 ima najbolji score od svih aviona, a njegovo korištenje je toliko skupo da si ga mogu priuštiti samo najbogatije države... F-16 dođe nešto ko narodni avion (zapadni), prihvatljiv svima, solidnih performansi, razumne cijene održavanja itd... I da, trebalo ih je kupiti, ali nove, koliko god da koštali. Ovako se opet kupuje mačak u vreći... No, već jednom sam napomenuo - na toj istoj sjednici vladi je trebalo 20 minuta da se zaduži za novih 2 milijarde dolara za uhljebničku strukturu u HAC-u i ARZ-u, a trebalo je preko 20 godina da se donese odluka za ove koji koštaju kud i kamo manje. Tako da se vide koji su prioriteti države - uhljebi i interesne grupe, a avioni, vojska, pa i investicije su zadnja rupa na svirali... Ne treba se zavaravati, aviona ne bi bilo da NATO ne traži usklađenje sa standardima i povećanje proračuna, prije bi se našlo novca za još deset Istanbulskih da se kupe interesne grupe...

VL
« 1 2 3 4 5 6 ... 8 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.