Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u roku od tri dana

Stručnjaci savjetuju: Važno je brzo i pravilno prijaviti štetu svojoj osiguravajućoj kući

Zagreb: Na Zelenom trgu stablo je palo na 4 automobila
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/50
21.07.2023.
u 08:40

Potrebno je fotografirati štetu te zabilježiti podatke poput vremena elementarne nepogode i opisa oštećenja. "Ti će dokazi poslužiti kao osnova za zahtjev za naknadu štete", navodi Kompare, tvrtka koja se bavi usporedbom osiguranja

Četiri osobe preminule su u olujnom nevremenu koje je područje kontinentalne Hrvatske pogodilo u srijedu. Oluja je rušila stabla i krovove, a obilna kiša poplavila ulice. Nastala materijalna šteta je golema, a tvrtka Kompare, koja se bavi usporedbom osiguranja, ističe kako je oštećenja najbolje prijaviti u roku od tri dana. Naime, građani često mogu ostvariti pravo na naknadu kod osiguravajućih kuća. 

"Pažljivo i detaljno treba pregledati automobil, nekretninu i plovilo te je važno brzo i pravilno prijaviti štetu svojoj osiguravajućoj kući. Neki osiguratelji postavljaju stroge rokove za prijavu, stoga je hitnost u ovom koraku ključna. Oštećenja uzrokovana elementarnim nepogodama nisu pokrivena u svim policama autoosiguranja pa treba provjeriti ako je osoba vlasnik punog kasko osiguranja te ima li obaveznu policu osiguranja uz koju su ugovorili dodatne uvjete zaštite, poput zaštite od elementarne nepogodne, tuče...", ističu iz tvrtke Kompare za 24sata

VEZANI ČLANCI:

Potrebno je fotografirati štetu te zabilježiti podatke poput vremena elementarne nepogode i opisa oštećenja. "Ti će dokazi poslužiti kao osnova za zahtjev za naknadu štete", navodi Kompare. 

Neodgodive popravke potrebno je odmah napraviti kako bi se spriječilo dalje širenje štete. Zbog toga je, naime, potrebno prije popravaka dokumentirati oštećenja. "Ako je moguće, treba sačuvati sve oštećene dijelove svoje imovine. Očuvanje oštećenih dijelova omogućuje osiguratelju bolje razumijevanje stvarne vrijednosti štete i pomaže u osiguranju adekvatne naknade", pojašnjeno je. Također, treba čuvati račune za zamijenjene dijelove i troškove popravka.

VIDEO Zagreb kao ratna zona: Pogledajte kako grad izgleda dan poslije nezapamćene oluje

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) poručio je građanima koji su sklopili policu osiguranja imovine i koji su pretrpjeli materijalne štete da izravno kontaktiraju svoje društvo za osiguranje kako bi prijavili štete.

Županijski centri 112 su jučer do 17 sati zaprimili više od 8000 poziva koji su se odnosili na nevrijeme i posljedice nevremena. Zabilježeno je ukupno preko 3 tisuće intervencija, ističe Ravnateljstvo civilne zaštite. 

"Štete se još utvrđuju, a prema prvim procjenama oštećeno je više od 2000 objekata (stambenih, gospodarskih i drugih) te veći broj vozila. Velike štete ima i na poljoprivrednim površinama te prometnoj infrastrukturi", navodi se.

VIDEO Velike štete nakon oluje nezabilježene jačine: "U 72 godine nisam doživio ovako nešto"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije