Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAOKRET U EUROPI

'Čeka nas hladni rat, Europa će jako skupo plaćati plin!' Stručnjaci otkrivaju što donosi LNG i može li Amerika zamijeniti Rusiju

30.03.2022.
u 22:17

Hrvatski stručnjaci za energetiku Davor Štern i Igor Dekanić analiziraju energetski zaokret u Europi nakon najave prelaska na američki plin zbog ruske agresije na Ukrajinu. – Umjesto Berlinskog zida pojavit će se ukrajinski zid. I novi hladni rat. Neće biti pomirenja sljedećih nekoliko godina, no morat će se živjeti. Pogrešno je stvari postavljati kao da Rusija više ne postoji. Europa će plaćati jako skupu energiju i time izgubiti konkurentnost - govori Štern.

Ključne riječi

Komentara 29

DU
Deleted user
22:47 30.03.2022.

Hladni rat nije nikada ni prestao. Samo je promijenio oblik. Evoluirao je iz vojnog u ekonomsko/financijski 'stil' .ne zvecka se oruzjem nego izmedju ostalog energetskim izvorima i potencijalom. Slijedi voda i hrana.

ST
stefj
23:03 30.03.2022.

EU je izgubila konkurentnost svojom lošom politikom zadnjih desetljeća. Imate nekoliko pokazatelja, a jedni od većih su da EU zadnjih desetljeća nije iznjedrio niti jednog globalnog tehnološkog lidera, nema ih nigdje u digitalnim tehnologijama (osim GDPR-a i poreza), nema ih niti u svemirskom programu... Lošom politikom otjerala se proizvodnja, nije se čuvala niti strateška, tipa čipovi, poluvodiči, danas se bez Kine ne može napraviti ništa u EU. Energetski da ne govorimo, vezanje uz Rusiju, koje je forsirala Njemačka, pokazala se totalni promašaj... EU se nije uspjela nametnuti kao globalni igrač, osim Francuske, nemaju niti vojsku, nema jedinstven nastup na svjetskom tržištu, a sebi je zakomplicirala tržište do bola kroz birokratizaciju i gomilu beskorisnih normi i propisa... Potrebna je ozbiljna promjena u smjeru i načinu, inače će EU sve više biti ovisan o drugima koji samo gledaju kako izvući akumulirano bogatstvo. To je valjda ta preraspodjela koju razni zagovaraju...

ŠI
Šiba
22:55 30.03.2022.

Hrvatska je u još večim problemima zbog korupcije i nepotizma povezanim sa vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?