Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rafael Grossi

Stručnjaci o Černobilu: 'Situacija je bila apsolutno nenormalna i vrlo, vrlo opasna'

Trenches dug by the Russian military are seen in an area with high levels of radiation called the Red Forest near the Chernobyl Nuclear Power Plant, in Chernobyl
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/4
27.04.2022.
u 07:22

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je rusko ponašanje na tom mjestu i rekao da je Moskva potpuno zanemarila nuklearnu sigurnost ispaljujući rakete iznad Černobila i dvije druge nuklearne elektrane.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je privremenu rusku okupaciju nuklearne elektrane u Černobilu osudio kao vrlo opasnu i ponudio pomoći Ukrajini da popravi štete u tom postrojenju.

"Situacija je bila apsolutno nenormalna i vrlo, vrlo opasna", rekao je Rafael Grossi, glavni direktor IAEA-e, novinarima ispred elektrane 140 km sjeverno od Kijeva.

Grossi je u Černobilu bio povodom 36. obljetnice najgore civilne nuklearne katastrofe kada se u elektrani zapalio četvrti reaktor i eksplodirao 26. travnja 1986. godine.

Nakon razgovora u Kijevu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim Grossi je rekao da će IAEA i Ukrajina u Černobilu obnoviti "sve tamošnje kapacitete i infrastrukturu koja je oštećena posljednjih nekoliko tjedana".

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij osudio je rusko ponašanje na tom mjestu i rekao da je Moskva potpuno zanemarila nuklearnu sigurnost ispaljujući rakete iznad Černobila i dvije druge nuklearne elektrane.

Zelenskij je u utorak kasno navečer ocijenio kako je ponašanje Rusa nakon zauzimanja elektrane pokazalo kako "izgleda da uopće ne razumiju što je Černobil" i rekao da su ruski vojnici ukrali opremu za mjerenje radijacije.

Pratite OVDJE što se događa u Ukrajini

Podsjetite se: Zelenski: Obraćam se svima koji poznaju riječ Černobil. Rusija to želi ponoviti, ali šest puta jače

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
11:13 27.04.2022.

tek je sad postalo opasno, kad više nema rusa, kolko vidimo. što su im rusi pokrali?! pa imate snimke gdje rusi skupa sa ukrajinskim osiguranjem šetaju kompleksom, tamo nije puška pukla, osim kad su ukrajinci pucali u smjeru nuklearke. oo nekoj radioaktivnosti pričate, nemate ni jedan dokaz za ni jednu tvrdnju. rusi kopali rovove? ajd nek pokažu snimke prije, za vrijeme okupacije elektrane, i nakon. da usporedimo.

MI
miroslav50
10:43 27.04.2022.

Ma što je bilo "vrlo opasno", što dižete paniku? Potrošeno gorivo u bazenima nakon cijelih desetljeća hlađenja ima toliko malo preostale energije da doslovno danima voda uopće ne bi iz bazena ni isparila. Dajte se malo smirite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije