Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAJKA PRERASLA U TRAGEDIJU

Otkrili posljednje riječi pilota: 'Pomozite nam, padamo'

Rescue crew work at the wreckage from a plane that crashed into Colombian jungle with Brazilian soccer team Chapecoense near Medellin, Colombia, November 29, 2016.    REUTERS/Fredy Builes
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
30.11.2016.
u 23:32

Šestero preživjelih može svoju sudbinu zahvaliti činjenici da avion nije eksplodirao - ili je iscurilo gorivo, ili ga je ispustio pilot da umanji tragediju

Cijeli Brazil žali nogometaše kluba Chapecoenesea koji su stradali na letu u Medellín. Tisuće ljudi okupile su se na Chapecovu stadionu Conda Arena kako bi, još u šoku, pjesmom i molitvom odali počast stradalim nogometašima, novinarima i pratiteljima kluba koji su u zrakoplovnoj nesreći izgubili živote.

Navijači odjeveni u boje kluba, zelenu i bijelu, izvikivali su imena poginulih igrača u procesiji koja se kretala ulicama grada do tamošnje katedrale, gdje je održana misa.

– Ovo je užasno teško. Na stadion smo dolazili puni radosti, pred utakmice, uživali u igri. Sada sam došao na isto mjesto, ali sa sasvim drugim ciljem. Da oplakujem naše igrače. I znamo da ovaj vikend, i svaki idući vikend, naši igrači neće biti tu – kaže jedan od navijača Chapeca.

Brazil je već proglasio trodnevnu žalost zbog stravične nesreće u kojoj je poginula 71 osoba, igrači kluba, treneri, sportski novinari, dok se diljem svijeta prije početka nogometnih utakmica odaje počast stradalima minutom šutnje.

I dok Brazil tuguje, liječnici su već odletjeli u Medellín kako bi pomogli pri identifikaciji žrtava i prebacivanju njihovih tijela u domovinu. Posao im olakšava činjenica da zrakoplov nakon pada nije eksplodirao niti je buknuo požar, što se pripisuje potezima pilota koji je, neposredno prije pada, očito ispustio sve gorivo iz letjelice.

No sumnja se daje zrakoplov ostao bez goriva jer nije predviđen za tako duge letove.

Upravo zahvaljujući tome što vatre nije bilo, nesreću je preživjelo šestero osoba. Branič Alan Ruschel prošao je s ozljedama kralježnice, njegov kolega Helio Zampier Neto dobio je ozljede glave i prsa. Pričuvnom vrataru Jacksonu Follmannu amputirana je noga, no nalazi se u stabilnom stanju. Preživio je i Marcos Danilo Padilha.

Tragediju je izbjegao gradonačelnik Chapeca koji je zakasnio na let, kao i sin menadžera kluba.

– Samo Bog zna zašto sam zakasnio – izjavio je gradonačelnik Luciano Bulignon.

Panične pozive upomoć pilota Miguela Alejandra Quiroga Murakamija čuo je preko radija njegov kolega Juan Sebastian Upegui, piše Daily Mail.

U svom posljednjem pozivu, pilot je rekao da se radi o hitnom slučaju i da 'nema goriva', te da se dogodio 'potpuni kvar elektronike' i da ne radi GPS ni radar.

Pilot je zatim vikao 'pomozite nam' i 'padamo' te očajnički tražio koordinate za slijetanje. 

>> Dopredsjednik Chapecoensea: Igrat ćemo u prvoj ligi sljedeće sezone

Komentara 5

AD
adrian1
08:08 01.12.2016.

Dajte se odlučite da li je ostao bez goriva ili je ispustio gorivo, a možda da se pričeka kraj istrage???

HE
headlock
01:49 01.12.2016.

zašto je tražio koordinate ? - pa da mu daju lokaciju bilo kojeg aerodroma u blizini ili neke travnate ravne površine pa da ga spusti prije nego skroz izgubi visinu, jer - avion leti uz pomoć krila, a motor samoo daje potisak.....a najviše ga je zaribao mrak, ne bi ni tražio koordinate, već bi vidio nešto ravno i tamo bi ga spustio, ovako, jadnik, nije imao sreće i puno izbora

NV
novo vriijeme
08:49 01.12.2016.

a šta je bilo s tim aerodromom dva pota je okružio područje, nisu mu dali koordinate, nisu mu dali prioritet, tu nešto nije u redu. I kako može avion ostati bez benzina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije